• Portada
  • Actualitat
  • Cultura
  • Esports
  • Calderins
  • Opinió
  • Autors
  • Contacta

  • Portada
  • Actualitat
  • Cultura
  • Esports
  • Calderins
  • Opinió
  • Autors
  • Contacta
PortadaCalderinsJordi Bufí Civit
jordi bufí

Jordi Bufí Civit

  • 09/06/2025
  • 0 comments
  • redacció
  • Categoria: Calderins
  • 0
> Mireia Clapers

Treballador municipal i cuiner de l’Olla calderina

Recorda com de petit ja manegava la brasa del restaurant familiar i aconseguia les primeres propines. De caràcter amable i proper, amb la seguretat de l’expertesa, ens explica com, dues vegades a l’any, és el responsable de cuinar, amb aigua termal, l’olla més gran de Catalunya

 

 

IMATGE | J.SERRA 

 

“He descobert que l’aigua termal per cuinar és una meravella”

 

 

· Com és el teu dia a dia com a treballador municipal?

Faig el manteniment dels espais públics i dels edificis públics. Normalment, quan surten incidències, m’encarrego, amb dos companys més, de solucionar les incidències sobre la marxa.

· Com t’arriba la possibilitat de cuinar l’Olla gegant durant el mercat de l’olla?

Va ser una coincidència, els encarregats de fer-ho ho deixaven, la tècnica de turisme em coneixia i sabia que jo havia tingut restaurants durant molts anys i m’ho va oferir. No vaig dubtar a acceptar la proposta, i ja fa onze anys.

· Sempre t’ha agradat la cuina?

Amb deu anys jo ja feia botifarres a la brasa. Els meus pares tenien un restaurant i jo sempre estava allà remenant fogons i fixant-me, el meu pare va ser qui em va ensenyar a fer brasa. Jo anava al restaurant i començava a fer botifarres a la brasa o coses així. Els clients que ho veien els hi feia gràcia perquè era un marrec. Quan acabàvem el servei ens donaven una propina i jo estava supercontent, així, de mica en mica, em vaig anar enganxant al món de la cuina.

· Ha estat un repte cuinar per a tanta gent durant les fires?

 Jo ja estava acostumat a treballar per a molta gent, ja que havia fet banquets molt grans, de 200 o 300 persones, i no m’espantava la quantitat. Va ser només la primera vegada, que pensava vejam com gestionava aquesta olla tan gran per encertar que em quedés bé de gust i de quantitats. No havia treballat mai amb aquest format. Però com que m’acompanya també un germà meu que encara és cuiner i que és molt bon cuiner, estava molt tranquil.

· Quina fira t’agrada més, la de Nadal o el Mercat de l’Olla?

La de Nadal, tot i que és més complicada i que porta més feina perquè és una fira on ve molta gent, però el Nadal és una festa molt bonica. A mi m’agrada que hi hagi molta llum i es crea un ambient més festiu.

· Per què és especial cuinar amb aigua termal?

La primera vegada, com que ho desconeixia completament, vaig haver d’investigar una mica. Els romans ja la utilitzaven per cuinar, però jo no sabia de què anava. He descobert que per cuinar és una meravella. Et facilita molt cuinar-ho tot i l’aigua dona un punt especial. El temps de cocció a l’hora de fer els llegums també varia pel fet de fer-se amb aigua termal, ajuda molt. Gairebé no pots fallar, si ja saps cuinar llegums amb aquesta aigua termal, ho tens assegurat.

· Com us heu anat adaptant?

S’ha d’agrair molt a la gent que va començar a fer-ho i que amb el temps van anar millorant coses. Quan jo vaig agafar el relleu, he mirat d’anar millorant coses perquè sigui millor per a tothom: pel servei, pels que ens ajuden, perquè no només som nosaltres. Hem anat aportant idees que tenien lògica que ens han permès introduir i això ens ha ajudat molt. Actualment, tenim un obrador magnífic per treballar. Al principi tot era molt petit, teníem un espai que ens costava molt treballar i guardar les quantitats. Ara tenim un obrador molt més gran que ens permet treballar preparar-ho tot i treballar molt còmodament, les quantitats són molt grans, però un cop ja ho has fet un parell de vegades, ja està, és com qualsevol altra cosa.

· Què és el més important perquè la recepta surti bé?

La preparació. El dia abans de les fires ja deixem tots els ingredients preparats. És molt per a mi, ja ve de quan tenia el restaurant. Quan has de treballar amb tant de gènere i per tanta gent, si no ho tens a punt, és un desastre, no surt, i aquí és el mateix. En un cap de setmana podem servir fins a 6.000 reaccions. Amb un dia de temps es prepara tot tranquil·lament i l’endemà, a l’assumpte.

· Tens algun secret com a cuiner?

A mi m’agrada molt. Gaudeixo molt preparant-ho tot, em fa sentir bé. Quan ve la gent a les fires, ho demana, ho prova i els agrada, personalment, és molt satisfactori, és una cosa personal. També m’agrada molt l’equip, si fas un bon equip, t’ho passes teta i gaudeixes d’estar al mig de la festa.

· Hi ha alguna anècdota que ens puguis explicar que hagis viscut en alguna de les fires?

Ho tenim tot molt ben controlat, A vegades, ens fem bromes entre els companys que ens ajudem, com per exemple, tancar una porta i no deixar sortir. Coses d’aquestes. La canalla petita em fa molta gràcia perquè ho veuen tot tan gran i pregunten. Tenir l’olla “més grossa” també és motiu de broma i rivalitat entre visitants d’arreu.

· Ha canviat molt d’ençà que vas començar?

Ara és exagerat la gent que ve, gent que repeteix. Gent que ve de molt lluny. No m’esperava que creixés tant en nombre de visitants. De vegades em pregunto com pot ser que això arribi tan lluny. Els primers anys es donaven racions molt grans, també venia gent amb l’olla de casa i ens acabàvem les racions molt ràpid. Ara donem unes racions que són importants, però en podem donar moltes més que al principi.

· Dels anys que portes vinculat a Caldes, com ha canviat?

Pel que fa a poble ha canviat molt, l’han arreglat moltíssim. De quan vaig arribar a ara hi ha un gran interès en què es conegui arreu per l’aigua termal, ja que és un gran reclam. Com a treballador municipal també implica que has d’estar més al corrent de moltes coses i cuidar-les perquè si vols fer un poble molt maco o molt més turístic, implica que has d’estar més al cas de molts detalls.

Altres notícies

0 comments
Calderins

Silvia Tomé Ramos

Jordi Bosch
0 comments
Calderins

Joan Bosch i Anton

montserrat Mumbrú
0 comments
Calderins

Montserrat Mumbrú Tomàs

Comparteix

Autor

redacció
redacció

Altres notícies

0 comments
Calderins

Silvia Tomé Ramos

Jordi Bosch
0 comments
Calderins

Joan Bosch i Anton

montserrat Mumbrú
0 comments
Calderins

Montserrat Mumbrú Tomàs

Xesco Camps
0 comments
Calderins

Francesc “Xesco” Camps Vidal

Tags

  • agua termal
  • caldo
  • olla calderina
  • olla gegant
  • termalisme

Do not miss

0 comments
Calderins

Silvia Tomé Ramos

Calderí

Publicació quinzenal independent
Caldes de Montbui

937 070 097 hola@calderi.cat
© · Avís Legal · Política de Cookies · ielou Comunicació SL
Got a hot tip? Send it to us!

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Video URL

    Attach Video

    Category

    SportNewsTechMusic

    Your Message

    Got a hot tip? Send it to us!

      Your Name (required)

      Your Email (required)

      Subject

      Your Message