Maria Ángeles Marín
- 07/09/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Calderins
- 0
> Mireia Clapers
Dissenyadora de moda i modista d’alta costura.
Fa més de trenta anys que es dedica al món de la moda. Amant de la feina ben feta, és perfeccionista i cuida fins a l’últim detall de manera artesana perquè la seva clientela quedi contenta amb les seves creacions. Al seu atelier del carrer forn fa màgia amb la seva creativitat i les seves mans.
” Per mi la part més important és dedicar-li temps a la persona “
Imatge | J. Serra
– Com t’introdueixes al món de la moda?
Amb setze anys vaig començar a treballar en una empresa tèxtil com a aprenenta del taller, al taller. Llavors ja vaig veure que aquest camí m’agradava i allà a la mateixa empresa em van proposar estudiar disseny i vaig començar a estudiar disseny, patronatge, modisteria d’alta costura i, a partir d’aquí, des de setze anys que vaig començar a treballar, mai no he deixat de treballar al món de la moda.
– Per què vas començar a dissenyar?
Sempre, Ja des de petiteta m’encantava fer coses amb les nines. Amb la meva mare agafàvem qualsevol retall i fèiem una faldilla. Fèiem qualsevol cosa. Sempre m’ha agradat. Sóc molt creativa. Qualsevol cosa que faci amb les mans m’agrada. Mai no havia pensat que jo seria dissenyadora, però va ser entrar en el taller i vaig veure que aquest món m’agradava, conec el meu ofici des del qual és més bàsic d’aprenent, en un taller, veient quins són tots els processos dins del món de la moda. El que facis, coneix-ho des del principi, molt a fons. Primer perquè sabràs realment què és el que has de fer i també sabràs valorar totes les persones que t’envolten en el teu àmbit de treball, perquè aprens a saber quines són les parts de cada procés i valorar les persones que hi són. Tot és important perquè el procés surti bé.
– Com t’inspires?
Tot m’inspira. A mi qualsevol cosa m’inspira. Dels grans de la moda, a revistes, a internet, mirant les desfilades de tots els dissenyadors del món cada temporada, seleccionant fotos, buscant qualsevol detall que em pugui agradar. També viatjant, tot i que amb la pandèmia es va aturar tot, els viatges a París, Milà, Londres o Düsseldorf, on hi havia les millors fires especialitzades del sector. Qualsevol cosa em pot inspirar. Puc anar per qualsevol lloc i veure alguna cosa que ni tan sols pugui ser bonica, però d’aquí puc pensar que puc treure alguna cosa que sí que és bonica.
– Quina és la teva trajectòria professional?
Jo portava més de trenta anys treballant com a dissenyadora per a altres empreses, preparant el que eren col·leccions a nivell disseny amb teixits, preparació de la col·lecció, les idees, el disseny, les fitxes tècniques, les explicacions a les patronistes. És a dir, el que és una mica tot el procés dins de les empreses en l’àmbit creatiu. Aleshores la pandèmia ens va deixar aturats, les empreses per a les quals jo treballava sempre han estat una mica dins del món de la roba més de vestir, la pandèmia va deixar sense esdeveniments el món sencer, a partir d’aquí va ser quan ja vaig pensar que calia fer una altra cosa.
– Com sorgeix la idea d’Ámala?
Durant la pandèmia, que com estàvem a casa, portàvem dessuadores i pantalons molt casuals, vaig començar a fer aquest tipus de peça amb uns brodats, uns logos brodats que vaig fer amb el nom d’Ámala, amb la marca i amb els logos que vaig crear, com que es va començar a vendre força, vaig decidir llogar el local sense saber molt bé quin seria el camí, però amb moltes ganes i il·lusió i la meva experiència, ara dissenyo i confecciono dissenys fets a mida per les meves clientes.
– Com és el procés quan t’arriba un encàrrec?
Per mi la part més important és dedicar-li temps a la persona. Jo li dedico tot el temps que calgui perquè en aquesta primera entrevista que tens amb la clienta és una mica quan coneixes aquesta persona, pots fer-te idea del que li agrada, del que no li agrada, amb què se sent bé, còmoda. A partir d’aquí, busco quin tipus de model li agrada.
Jo els preparo quatre o cinc dissenys, sobre el paper, i es poden fer a la idea de com els pot quedar. Després seleccionem teixit, prenc mesures, preparo el patró, a mida de cada clienta, partint de zero del paper en blanc, es fa el primer patró. Jo sempre tallo una primera peça que podem veure allà on hi ha les errades. Coses que cal canviar abans de tallar el teixit original que portarà la clienta. M’agrada embastar-ho tot a mà perquè tot quedi perfecte. És un procés molt bonic.
– Què és el que més t’agrada d’aquesta professió?
M’agrada molt fer feliç a la gent que ve al meu atelier. De fet, el que m’agrada molt d’aquesta feina és que té una mica tot allò que a mi m’agrada. Té la part creativa, la part del bon fer, dels bons teixits i el contacte amb la gent.
– Reivindiques una moda més sostenible, amb teixits de qualitat, de proximitat?
Sí, totalment. Em sembla lamentable el fet de comprar per utilitzar-lo dues vegades i al final llençar-lo o emmagatzemar-lo, perquè realment hi ha poca qualitat. Quan tens una bona peça, un fons d’armari que es diu, te la pots posar aquesta temporada i la temporada següent la combines amb una altra cosa i la continues tenint. Jo tinc peces al meu armari que tenen 30 o 35 anys, peces que porten ara les meves filles perquè són peces bones, boniques, ben fetes, amb teixits bonics i això no passa de moda perquè realment la i el que està ben fet no passa de moda. Hauríem de tenir menys coses, més duradores i també amb bons teixits.
– És fàcil trobar teixits que compleixin els teus requisits?
Aquí, per desgràcia, ha desaparegut una part importantíssima de la nostra indústria tèxtil, abans hi havia moltíssims filadors, teixidors, acabadors, tintorers i ara tot això ha quedat molt minvat. El meu principal proveïdor és Gratacós que continua donant una altíssima qualitat, uns teixits preciosos i de molta qualitat, que et garanteixen que la peça sortirà bonica i tindràs un bon resultat. Procuro utilitzar sempre que puc producte nacional o almenys que sigui a través de distribuïdors, de gent que sigui d’aquí.
– Com diries que és la clienta de Caldes?
És meravellosa. Totes les clientes que tinc del poble són gent molt afectuosa, amable, que confien en tu. Hi ha clientes que ja els hi he fet més d’un vestit i que saps que tornaran.
– El passat mes de maig vas participar en la primera desfilada de la festa de la primavera d’aquí, del barri del Centre històric. Com valores aquesta experiència?
Meravellosa a tots els nivells. Va ser molt bonic. De les coses més boniques que m’han passat a la meva vida laboral. Va ser una experiència increïble, amb les altres botigues vam fer una pinya organitzant la desfilada tot i els pocs recursos. Tot i ser la primera vegada que ho fèiem, va ser un gran repte, però l’experiència va ser increïble. El millor va ser la gent que va participar, les noies, les senyores, una desfilada on hi havia diversitat de cossos, diversitat d’edats. Em vaig quedar molt impressionada quan vaig veure les meves noies i senyores que van sortir vestides amb els meus models, va ser veritablement preciós, molt bonic. Amb ganes de repetir-ho.
– Creus que iniciatives així ajuden a donar a conèixer el producte que podem trobar a Caldes?
És bo a moltíssims nivells. Dóna visibilitat als comerços, a allò que cadascú ofereix. També fomentes que participi gent del poble, per coses del seu poble i també es fomenta la unió entre els comerciants, tots busquem el mateix, que surti bé. Tot i que hi ha coses que es poden millorar, penso que aquestes iniciatives ajuden molt al comerç local.
– Quins són els teus projectes més immediats?
Estic preparant unes peces més de tot portar. Vestits amb teixit de bambú, amb viscoses, amb seda. Més casual. Com a objectiu més immediat per a aquesta temporada, vull preparar una col·lecció de vestits per al que serien les graduacions de l’ESO o de batxillerat, per un públic que és una noia una mica més jove, fer una petita col·lecció d’aquest tipus de producte per poder-lo oferir a un millor preu i adaptar-lo. També vull fer camises d’home i de dona, cada vegada em demanen fer més roba de casual. Cada vegada gent més jove s’interessa a tenir peces de qualitat.