L’11 de desembre, la Comissió Europea va presentar el Pacte Verd Europeu, un pla integral que inclou 50 mesures per portar Europa a una trajectòria neutral pel clima cap al 2050. El pla aborda els problemes climàtics des d’una perspectiva integrada i holística, abastant tots els sectors, des de l’energia fins al transport, la mobilitat, la indústria, els edificis, els residus, la biodiversitat, el comerç la contaminació de l’aire i fins i tot l’economia i les finances.
La Comunicació sobre el Pacte Verd Europeu descriu el Pacte dels Alcaldes de la UE com una “força central” per “proporcionar assistència a ciutats i regions que vulguin comprometre’s a compromisos ambiciosos en polítiques climàtiques i energètiques” i “una plataforma essencial per compartir bones pràctiques sobre com implementar el canvi localment”.
Com a administració pública l’Ajuntament de Caldes també té capacitat de contribuir-hi, ha d’entendre la urgència i irreversibilitat d’aquesta lluita, i l’Ajuntament ha d’exercir un paper clau en la formació, educació i informació sobre la necessitat de posar fre a les emissions i realitzar l’imprescindible adaptació a les conseqüències de l’increment de la temperatura global. Incloure la situació d’emergència climàtica en totes les planificacions locals d’actuació presents i futures com a consideració de fonament i criteri.
Cal introduir en el POUM la perspectiva de l’emergència climàtica, adaptant tot el pla a la situació d’emergència climàtica (mobilitat, materials constructius, àrees verdes, promoció d’àrees agrícoles, obtenció d’energia, criteris per una jardineria sostenible i autóctona). És fonamental establir un compromís per la minimització i la transformació dels residus que impulsi el desenvolupament de les energies renovables i l’autoconsum, que implanti una nova cultura de l’aigua i dugui a terme una política integral de gestió del territori que possibiliti l’explotació racional i sostenible dels seus recursos naturals.