Un cant a l’amistat, a la participació i a la solidaritat
- 16/10/2018
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
Més de 300 voluntaris van fer possible la interpretació del musical solidari ‘El viatge d’en Prim’ divendres de Festa Major a l’Envelat
IMATGE | Xesco Camps dirigint als participants del musical solidari El viatge d’en Prim a l’Envelat. > J. SERRA
Un titella sense orelles que viatja per tot el món per poder tornar a sentir. Aquest va ser l’argument d’El Viatge d’en Prim, el musical solidari que es va representar divendres 12 d’octubre a l’Envelat, en el marc de la Festa Major de Caldes 2018.
La Coral El Calderí va engrescar 25 entitats en aquest projecte participatiu amb esperit solidari. Després de nou mesos d’assajos, més que necessaris per coordinar tantes persones dalt d’un escenari, divendres de Festa Major l’espectacle va sortir a la llum.
L’obra va començar una mica tard a causa dels problemes tècnics de so, que es van anar repetint durant l’actuació. Tot i això, els voluntaris van poder demostrar la feina feta: tres actes que van dur al titella Prim arreu del món coneixent totes les seves músiques a la recerca de l’emoció que li fes recuperar l’oïda.
Cinc actors es van encarregar de teatralitzar el musical acompanyats per cinc cors d’adults, tres cors infantils, l’orquestra de l’Escola Municipal de Música Joan Valls i Els Bandolers del Calderí, un grup de combo de l’Escola Tot Música i el grup de Flautes Flaustaff. a més de tres grups de dansa de l’Stage. Laia Cuscó, directora de l’Stage, destacava la dificultat afegida d’aquest projecte: “Ha estat un repte treballar amb música en directe, que pot variar segons l’assaig. Ara bé, els alumnes han sabut dur a terme igualment les quatre coreografies, una creació de l’Adrià Baulenas, el coreògraf calderí que ha viatjat per tot el món ballant”.
A cada acte una seqüència d’escenes interpretades pels actors donaven pas als diferents temes interpretats per totes les corals de la vila termal. El Ball de Bastons de Caldes i la colla Sardanista Aquae Calidae també van voler intervenir, escenificant la fusió entre la tradició catalana i altres gèneres del món. A més a més, els decorats de cada escena van ser un disseny del grup de nens nenes del Taller d’Art.
Després de passar pel gòspel, la música de taverna marinera, les cançons africanes i les lletres en hebreu, entre d’altres, el Prim va poder tornar a sentir. Sí, sentir i no escoltar, perquè, malgrat que no tenir orelles, els vincles que durant l’obra havia teixit amb els seus companys de viatge (el nen, l’ocell i l’avi) finalment li van permetre tornar a emocionar-se amb la música.
També Caldes Groga, el Centre Ateneu Democràtic i Progressista,l’AMPA de l’escola El Calderí, l’AE El Pasqualet i l’Ajuntament van voler col·laborar en el projecte en el material i la logística.
A través de la taquilla inversa els assistents al musical van poder col·laborar en el projecte educatiu de Caldes Solidària al Senegal: El Centre Catalunya-Mampatim. Albert Sáez, membre de Caldes Solidària, va explicar l’objectiu del projecte: “Es vol promocionar els joves en una zona molt empobrida del Senegal, on molts infants no acaben els estudis primaris. Se’ls vol oferir un lloc on trobar-se, on formar-se i prendre iniciatives pel seu desenvolupament i el de la seva comunitat”.
Xesco Camps, director de la Coral El Calderí i director del musical, ha volgut destacar l’esforç de cada entitat col·laboradora per posar-hi el seu granet de sorra: “Nosaltres només hem posat la base dels ingredients, hem facilitat el procés però gràcies al treball de cada entitat s’ha aconseguit crear una obra conjunta”. El valor principal de l’obra, segons Camps, no és tant la qualitat artística sinó el fet inclusiu i participatiu.
Els organitzadors han manifestat la seva voluntat de replicar el model participatiu que han fet servir per tirar endavant el musical durant els pròxims anys agregant -hi cada cop més entitats
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.