Fa 8 anys que els diversos països membres de la Coordinadora Internacional d’Entitats Catifaires van començar a somiar en presentar a la UNESCO les catifes florals com a patrimoni cultural immaterial i, finalment, el passat 2 d’abril va fer-se realitat.
Representants de l’entitat d’àmbit mundial, presidida per la Federació Catalana de Catifaires -amb seu a Caldes de Montbui-, van viatjar a París per assistir a la trobada internacional i presentar la candidatura de les catifes florals, de la mà de l’ambaixador i representant del govern espanyol, Miquel Iceta.
Segons la presidenta de l’entitat, també portaveu de la Federació Catalana de Catifaires, la calderina Vicenta Pallarès, “han estat anys de treballs i reflexions sobre els valors de l’art de fer catifes de flors com a patrimoni immaterial, i el fet d’arribar a la UNESCO significa un reconeixement a la perseverança d’aquesta gran família formada per catifaires de tretze països, de tres continents”.
Quan l’any 2016 van decidir iniciar aquest camí cap a la UNESCO, els catifaires de Bèlgica, Espanya, Itàlia, Malta i Mèxic que formen part de CIDAE, “sabíem que no seria fàcil, però hem mantingut una determinació extraordinària davant les dificultats, amb el convenciment que l’art de fer catifes de flors és mereixedor del més alt reconeixement internacional”, continua la calderina.
Després de l’acte de presentació, “un moment molt esperat i merescut per a l’entitat” apunta Pallarés, comença el període de valoració de la candidatura a càrrec de la UNESCO, la qual pot allargar-se fins a finals de l’any pròxim.