Lluís Francisco: “ens preocupa que els socis i el poble no puguin gaudir de les instal·lacions a l’estiu”
- 19/04/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
L’actual membre directiu del CN Caldes va explicar la situació del club nedador durant aquest confinament
El confinament ha trastocat tots els plans de les entitats esportives d’arreu, ja sigui de l’esport federat o de l’esport de lleure. Les petites entitats no professionals no s’han vist afectades en excés, ja que l’aturada també els ha frenat les despeses, però són les que tenen grans infraestructures a mantenir, les que s’han vist completament afectades per aquesta quarantena. És un fet que el món de l’esport ha quedat totalment trasbalsat i és una de les facetes diàries que més ha canviat par a molts calderins en el seu dia a dia, ja que no només parlem d’esport federat o de competició, sinó dels milers d’usuaris que fan esport de salut i manteniment.
Després d’haver parlat amb l’alcalde Isidre Pineda i amb la gerent de la Fundació Santa Susanna, Assumpció Ros, hem volgut conèixer de primera mà l’actual situació del Club Natació Caldes, de la mà de Lluís Francisco, membre de la junta directiva del club amb més equipaments gestionats i amb més socis de Caldes de Montbui.
Com esteu vivint aquesta situació de confinament al CN Caldes?
És una situació espectacular i difícil, on tothom estem expectants del que passarà i que tothom estigui bé. Esperant sortir com més aviat millor. Tenim més feina perquè és una situació que per al club és diferent i per tant estem intentant que tot funcioni correctament.
Sense tenir precedents, com es gestiona una crisi així?
Sent una situació especial, estem ajustant per poder sortir d’aquesta. És una situació complicada i ens estem adaptant al que hi ha. Estem fent més reunions de les habituals, ja que normalment només fem una al mes i ara les fem setmanals o inclús dues, revisant el tema econòmic, comunicatiu i intentant que el club segueixi en condicions de cara al futur, perquè la pandèmia passarà i hem de tenir tot en ordre i preparat perquè funcioni bé i tothom estigui content. El club és del poble i dels socis que són qui realment el gaudeixen. Volem avançar-nos a tot el que pot passar.
Parlem d’una estructura gran, amb 3.800 socis i moltes instal·lacions, com pot afectar aquesta crisi en global a la infraestructura del club?
El primer que hem de fer és crear nous escenaris del que pot arribar a passar. Des del primer moment vam mirar per la salut dels nostres treballadors i socis amb l’ordre de tancament. A partir d’aquí ens vam organitzar des de la gerència a nivell d’empleats, per a fer-ho el millor possible. El que fem és organitzar-nos a nivell econòmic per poder subsistir i suportar aquesta situació i després posar en marxa el tema d’esport on-line amb diferents professionals. Tot això està parlat amb l’Ajuntament, que són els propietaris de les instal·lacions i amb qui tenim bona relació i contacte. Els informem per tenir un retorn de les coses que creuen que s’han de fer. La intenció és preveure situacions i avançar-nos tot el que podem.
Heu hagut de recórrer a un ERTO per una part dels treballadors.
L’ERTO es va presentar des d’un primer moment i ja està aprovat. Hi ha una sèrie de treballador, 19 dels 74, que segueixen treballant. Són la part d’administració i gerència i temes de manteniment, un aspecte que no es pot aturar per tenir-ho tot llest quan tornem a obrir. També hi ha una part que es dediquen a les activitats on-line i comunicació. Com a entitat hem intentat que l’impacte econòmic sigui el menor possible per als treballadors. Esperem, com tothom, que al juny o juliol l’escenari sigui un altre en tema sanitari per poder reprendre activitats i veure un altre escenari.
De fet la campanya de juny-juliol és la de més activitat al club. Esteu preocupats per aquest període?
Sí, l’impacte econòmic és important. És l’època on traiem la capota de la piscina i sembla que tot és diferent. Els socis i la gent que paga entrada gaudeixen de la piscina i el perjudici econòmic serà important. Encara que es pugui obrir hi haurà les limitacions que imposin les administracions. Serà un any totalment atípic i ens afectarà. Ens preocupa que els socis i el poble no pugui gaudir de les instal·lacions a l’estiu. L’escola d’estiu a la Font dels Enamorats ajuda a donar un servei a moltes famílies perquè els pares treballin i els nens gaudeixin. No sabem com està el tema, ja que les notícies van en moltes direccions, però no hi ha res clar. Com a club el que no volem fer tampoc és avançar-nos a coses que no podem fer. Anem pas a pas per intentar fer-ho bé.
Heu fet públic que el cobrament de quota a l’abril serà una aportació voluntària de 15 € per compensar costos.
Hem demanat una aportació voluntària de 15 € als socis per a minimitzar l’impacte econòmic, que substitueix la quota mensual, per ajudar al club a no tenir una davallada. Sabem que l’Ajuntament ens podrà ajudar si cal, però és cert que les despeses que tenim ja estan programades en uns pressupostos bianuals i uns compromisos per a fer inversions. Aquest any hem canviat tot el gimnàs o la sala de fitness. No parem de renovar coses per al gaudi del soci i del poble, ja que no només som dels socis, sinó també del poble. Si els socis poden avenir-se a ajudar-nos, serà benvingut. De moment estem tenint una bona resposta i ho volem agrair. Sabem que per a molts aquesta és una situació complicada i l’entenem.
Com a alternativa, s’estan oferint unes 40 activitats setmanals (manteniment, zumba, pilates, body art, hipopressius…). Com ho esteu coordinant?
És una situació que ens ha agafat a contrapeu, perquè no estava previst. Moltes de les últimes inversions han estat dirigides en modernitzar i posar al dia els sistemes informàtics. S’han posat nous servidors, hem canviat el sistema de gestió, nou software de control d’entrades i hem adoptat un nou sistema d’entrenament anomenat Training Gym, que ens van demanar els experts esportius. El soci té aquest sistema gratuït. Amb això ara mateix s’ha salvat la situació, ja que els treballadors es multipliquen i estan a tot arreu.
Aquesta nova situació us obre una porta a potenciar en un futur per a potenciar activitats dirigides on-line?
I tant! Però no només en l’esport, en la nostra vida en general tot canviarà. El teletreball ha de ser normalitzat. Aquesta situació farà créixer més aquest àmbit. Com a club ja hem començat a fer-ho i en els plans de l’any vinent, potser haurem de posar una partida de com fer créixer això. Es miraran les noves partides econòmiques per a fer-ho. El món digital es quedarà i s’ha de treballar.
De fet, hem pogut veure un vídeo molt emotiu fet per diversos clubs esportius, agraint el suport dels socis. L’esport ens dóna molt en la nostra vida diària, és potser ara el moment de tornar-li a tot a l’esport?
Sí. L’esport és una part molt important per a moltes persones. Ajuda a tenir millor salut física i mental. Un mitjà on la gent es relaciona. Només el fet de portar a la canalla a fer bàsquet o futbol sala fa que les relacions entre persones sigui bona. L’esport gratifica i la societat ha d’intentar que els clubs esportius, que som societats sense ànim de lucre, puguin tenir un retorn. Hem d’intentar que no desapareguin perquè fan una feina dura, en ocasions desagradables. L’esport és una part importantíssima.
Com es preveu la tornada? Es té prou marge per preveure mesos complicats?
No sabem com vindrà. Moltes vegades la societat té més clar que els mateixos polítics del que s’ha de fer. A vegades no sabem per on van. Nosaltres ja estem preveient coses, ja que si tot hagués anat bé, per exemple l’escola d’estiu ja estaria en marxa. Com no sabem si es podrà fer, estem preparats per si s’ha de fer. Estem mirant com s’ha de fer quan s’hagi d’obrir. Ens estem preparant pensant i avançant- nos en previsió dels escenaris que vindran i a mesura que es vagi aclarint com s’ha de fer, ho farem. Tant de bo puguem obrir a ple rendiment al juliol, perquè voldrà dir que la situació sanitària estarà bé. Tota la plantilla està treballant al màxim per fer- ho el millor possible. Ens podem equivocar, però sempre amb la intenció de poder- ho revisar tot i que les coses surtin correctes.
Es preveu un escenari amb la necessitat de fer esport amb mascaretes i guants?
Tot pot passar. Si és així s’haurà de fer el que es digui. Si es necessiten mascaretes, el club es mourà per aconseguir-ho, perquè potser ho tindrem més fàcil, però esperem no haver d’arribar a aquest extrem.
En el plànol esportiu, aquest estava sent un bon any pel club, amb tot el que s’està aconseguint en les diferents seccions. Què pot portar aquesta aturada?
Res bo, ja que els esportistes com els nedadors, una aturada es notarà molt en el rendiment, però tothom està igual. Teníem esperances en una sèrie d’equips com el futbol sala, el bàsquet i el waterpolo per a pujar de categoria, fent esforços per funcionar millor. Tenim 720 nens i nenes federats i tota aquesta gent ara està aturada. És una situació complicada pels esportistes, però amb ganes, quan tornin estaran a dalt de tot segur.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.