El saber gaudir de la muntanya
- 09/04/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Esports
- 0
> Albert San Andrés
Des del 2005, el Centre Excursionista de Caldes de Montbui (CECMO) és la principal entitat muntanyenca de la vila
IMATGE | Integrants del CECMO durant una de les excursions proposades pel centre per la serra del Cadí.> CEDIDA
Els centres excursionistes són entitats sense les quals, gaudir de la muntanya com ho podem fer avui dia, seria impensable. Des del segle XIX, aquestes agrupacions s’han dedicat a obrir senders, vies i camins per a fer més senzill i segur el pas per la natura, amb el mínim impacte possible. Des del 2005, el Centre Excursionista de Caldes de Montbui -CECMO- promou aquesta manera de viure la muntanya, tot i que a Caldes hi ha precedents associatius que arrenquen el 1926.
Va ser aquest any quan va néixer el Centro Excursionista Caldense, avantpassat del que existeix avui en dia. Amb la Guerra Civil va desaparèixer i amb la postguerra, van ser diverses les iniciatives que van aixoplugar el muntanyisme i el van mantenir viu en format associatiu, com el cau o les colònies de la parròquia de Santa Maria i entitats com La Colla o els Amics del Sender. No és fins a l’any 1998 que retorna la figura anterior amb el naixement del Centre Excursionista de Caldes, una entitat de vida efímera que el 2001 va tornar a desaparèixer. Quatre anys després, el 18 de novembre, el CECMO recull el testimoni de manera oficial, davant de la necessitat d’una associació estable que vetllés pels interessos dels muntanyencs locals.
Des de llavors, 300 socis i 150 llicències federatives componen aquesta entitat amb seu al Centre Cívic i Cultural del carrer Buenos Aires i on Francesc Puig és el seu màxim exponent.
Tot i l’aparició de la tecnologia i mapes en línia, la democratització de l’equipament muntanyenc o la facilitat per a moure’s per la muntanya, tot s’ha simplificat, la tasca dels centres excursionistes continua sent molt important i no es restringeix només a pagar una quota pel sentiment de pertinença. Sortir acompanyat i amb gent amb experiència, és una de les principals raons per a l’existència d’aquestes entitats.
La tasca d’aquests centres va més enllà del que es nota a simple vista o que es pot llegir en els seus butlletins -que el CECMO publica cada dos mesos-, fent feines desinteressadament, perquè tothom pugui mantenir la seguretat a la natura. El CECMO, entre d’altres, es dedica a mantenir en bon estat els PR -senders de Petit Recorregut, marcats amb línies grogues i blanques-, a dur a terme obertura de noves rutes i vies al terme municipal i rodalia, a la formació i perfeccionament dels seus socis i a l’organització de diferents activitats com matinals, seguiments per etapes, proves com la recent Caminada de Caldes o la pròxima Caldes-Palau a Montserrat d’aquest 13 d’abril; aspectes de vital importància per a poder conèixer els riscos a la natura i evitar la creixent onada de rescats i accidents que es produeixen al medi, per culpa del desconeixement i la mala preparació i planificació a l’hora de gaudir de la muntanya.
“El CECMO som un grup d’amics de la muntanya, que intentem fer accions per a gaudir d’ella. Creiem en la formació com a una de les principals obligacions per a poder gaudir del medi natural com cal i des de l’entitat promovem activitats per a totes les edats i nivells” explica el president, Francesc Puig, que encapçala l’entitat des del seu naixement.
El Centre Excursionista ofereix la llicència i l’assegurança federativa -només es pot aconseguir sent afiliat a aquestes entitats- que dona cobertura als diferents nivells d’esports de muntanya com poden ser el senderisme, l’escalada o l’alpinisme i l’esquí de muntanya, esports representats en les seccions Amics del Sender i CECMO Alpí.
“Des del club promovem activitats com les projeccions a la fresca, una sèrie de documentals i llargmetratges de temàtica natural que s’ofereixen al mes de juliol a l’espai del TOC, per a difondre aquesta cultura de la muntanya. També fem activitats com el senderisme per a no iniciats, els dissabtes a la tarda, on no cal inscripció i on els integrants de l’entitat assessorem en matèria d’equipaments, comportaments i manera de fer al medi, amb rutes de quatre o cinc quilòmetres, aptes per a tothom” remarca Puig.
Tot i que un Centre Excursionista es pot veure com a una entitat d’una altra època -potser ha arribat el moment de reformular el concepte-, la importància d’aquestes és vital per a la supervivència de l’entorn: “La mitjana d’edat supera els 40 anys i no hi ha excessiu interès del jovent, excepte en casos concrets” afirma el president, que admet que “costa de trobar el relleu generacional, però estem oberts a tot. Només necessitem gent amb empenta i idees. Des del club farem tot el possible per a fer-les realitat, en la mida de les nostres possibilitats”.
El senderisme, però, gaudeix de bona salut, com la XXII Caminada de Caldes va demostrar fa poques setmanes. Al voltant de 420 persones van participar en aquesta prova organitzada pels Amics del sender, que en aquesta edició es va anomenar Ruta de l’Alzina de l’Abei, per a retre homenatge a aquesta alzina monumental que va morir el passat any. Dues rutes de 18,5 i 14,5 km que van portar als participants des de Ferles a la Torre Nova i d’allà a les restes de la Torre Roja.
Aquesta mateixa setmana arriba la XXIII edició de la caminada Caldes-Palau a Montserrat, una ruta conjunta amb el Centre Excursionista Palau -CEPSIP- i que espera aplegar uns 150 participants, en la ruta que recorrerà Sentmenat, Castellar i Vacarisses per arribar al santuari. Una prova que va tenir el seu inici en la secció de bàsquet del CN Caldes, quan per a celebrar un èxit esportiu es va decidir fer una travessa amb l’ajuda de l’entitat muntanyenca i que es va mantenir posteriorment, donant-li una continuïtat que ha arribat a l’actualitat.