Segons el World Economic Forum, al pas que anem, haurem d’esperar fins al 2133 per la total igualtat home-dona! Realment això és un sense sentit. Si les accions que estem duem a terme per la igualtat no han de donar fruit fins d’aquí a 100 anys vol dir que alguna cosa no estem fent bé.
A nivell local, cal incorporar la perspectiva de gènere en totes les actuacions reivindicant els drets de les dones, millorant la imatge dels Ajuntaments que han de posicionar-se com a entitats que treballen en pro de la igualtat.
Tot i així, veiem la necessitat de reforçar amb diferents mesures, ja que els nostres Ajuntaments han de ser un exemple de bones pràctiques en igualtat. S’han d’impulsar polítiques transversals per incloure la perspectiva de gènere en totes les actuacions municipals. Aquí, l’Ajuntament té molt a fer. És veritat que no podem legislar, però si podem educar, observar, vigilar, incentivar i sensibilitzar. Estan molt bé les accions dutes a terme pel Dia Internacional de la Dona, però, com hem vist, cap ha estat dissenyada o orientada per sensibilitzar directament a l’home. L’Ajuntament, no tan sols ha de donar suport a qualsevol acció que suposi reduir aquesta gran injustícia, ha de fer una aposta clara i decidida a favor de la igualtat en general, amb un compromís d’organitzar les plantilles de treballadors de forma més igualitària, contractar dones en àmbits on ara no n’hi ha o és mínima la presència femenina (exemple brigada, área d’urbanisme,territori, área d’informatica …), s’ha de prioritzar en coeducació, ocupació (especialment l’empoderament de dones emprenedores i lluita contra l’escletxa salarial), foment de l’associacionisme de dones i lluita contra la violència gènere. Aquestes mesures han d’anar sempre acompanyades d’una educació a les escoles i a les famílies, amb xerrades i projectes a les escoles de Primària e Instituts. I com aquestes, tantes altres.
Quina proposes tu?