El passat dilluns, dia 13 de novembre, es va celebrar a l’edifici de la Biblioteca Municipal els 18 anys del trasllat d’aquest equipament a on avui es troba.
Per a la presentació d’aquesta efemèride, es va comptar amb la col·laboració de dos especialistes de l’empresa cultural Calidoscopi, i per donar pas al “tast” de cava programat es van degustar tres tipus o marques d’aquest vi escumós amb un ordre preestablert: Gran Bach, Familia Oliveda (rosat) i Celler Eudald Massana Noya. A part de gustos personals, convindreu amb mi que tots tres mereixien un deu, sense cap dubte.
Aquest tast era una excusa per endinsar-nos en la literatura de la mà de tres figures universalment conegudes, amb obres d’alguna manera relacionades amb el consum de begudes alcohòliques, i no precisament perquè les quantitats que ingerien fossin escasses.
Tant per a Ernest Hemingway com per a Marguerite Duras, i també per a Scott Fitzgerald, aquest “vici” els ajudava a ser, si més no, creatius i esdevenir amb el temps unes autoritats dins la literatura.
Del primer es varen llegir fragments de París era una fiesta, i dins d’aquests i per “reforçar” l’ambient de l’Espanya en guerra comentat per l’autor, també es van llegir fragments d’obres de Susana Fortes i Maria Dueñas ambientades en aquella contesa.
A continuació va ser el torn de Marguerite Duras. Pura delícia, els seus fragments de L’amant. Se’ns varen també passar fragments del film que de ben segur molts dels assistens havíem tingut el plaer d’haver vist…
La “festa” es va acabar amb El gran Gatsby, de F. Scott Fitzgerald. Amb aquest vàrem tornar a recrear-nos tant amb la lectura de fragments com amb la visió de trossos del film.
Seria injust no tenir en compte el paper preponderant de les dones en tots tres autors; com en tot a la vida, el rol i la influència d’aquestes en la història és cabdal.
El resum de tot plegat és que va ser un èxit de participació i una festa literària a gust, com no podia ser d’altra manera, de tots els assistents.