La gran ebullició de Caldes en un nou Nadal Termal
- 16/12/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La 38a edició de l’activitat més multitudinària de l’any ha repartit 7.000 litres de brou en els quatre dies de mercat
IMATGE | Enguany, l’organització ha repartit 7.000 litres de brou de Nadal, el reclam principal del Nadal termal. > Q. PASCUAL
Fins a 10.000 litres d’aigua termal i uns quants quilograms de verdures variades i carn de vedella i de porc han servit per repartir, enguany, uns 7.000 litres del brou nadalenc de Caldes de Montbui. Del 5 al 8 de desembre, la vila ha acollit la 38a edició del seu multitudinari Mercat de Nadal; una cita ineludible dins del territori català des d’on començar a escalfar motors en l’arrencada de les festes de Nadal i, sobretot, des d’on experimentar el gust tan emblemàtic i característic del Nadal termal que només es fa possible a Caldes de Montbui.
“El Mercat de Nadal és un dels esdeveniments més importants des del punt de vista d’afluència de visitants que organitzem a Caldes de Montbui”, assenyalava l’alcalde, Isidre Pineda. Després de quasi quaranta edicions, continuava l’alcalde, “crec que hem aconseguit que el Mercat de Nadal de Caldes sigui un dels més importants de Catalunya, fins i tot un dels que té més prestigi i reputació, perquè s’ha convertit en el mercat del brou de Nadal”.
La raó és que l’espectacle de veure bullir l’olla més gran de Catalunya (d’1,5 metres de diàmetre) i poder tastar un brou tradicional acabat de cuinar, al foc de llenya i amb aigua termal, continua sent el principal reclam en l’atracció turística que ofereix Caldes i que, any rere any, continua atrapant la mirada encuriosida de milers de visitants vinguts d’arreu.
En concret, les riuades de gent que esperaven pacientment des de la plaça de la Font del Lleó s’ha traduït en 7.000 litres de brou, 5.000 racions de carn d’olla i 2.000 racions de llenties servides durant els quatre dies de mercat. “Fa més de 12 anys que ens encarreguem de cuinar les llenties en el mercat de Nadal i ja s’ha convertit en una tradició per a nosaltres”, reconeixia Cristian Parellada, tercera generació al capdavant del comerç Llegums Parellada. Enguany, s’han destinat 80 quilograms de llenties, repartides en quatre olles: “És fantàstic que la gent pugui tastar la llentia cuinada amb aigua termal, perquè queda diferent. El fet de ser una aigua sense clor i amb molts minerals i propietats, que fa que la pell de la llentia quedi molt més suau i tova”, afegia Parellada.
A banda de la icona més carismàtica del mercat, l’olla gegant i el brou de Nadal, la 38a edició de l’esdeveniment també ha comptat amb un centenar de parades que envoltaven els carrers principals del centre històric, així com un dilatat programa d’activitats nadalenques, propostes termals i activitats familiars que s’han estès al llarg dels quatre dies de mercat.
UNA EDICIÓ DE QUATRE DIES
A diferència d’altres edicions, enguany el Mercat de Nadal s’ha perllongat durant quatre dies: des de la tarda del dijous 5 fins a la tarda del diumenge 8 de desembre. “En un principi, celebràvem el mercat en el primer cap de setmana de desembre, però arran de la covid vam decidir ressituar-lo durant el pont de desembre, entre els dies festius del 6 i el 8 de desembre”, va matisar Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme de Caldes de Montbui. “Aquest any, ha coincidit que el dia 6 ha estat divendres i el dia 8, un diumenge, per la qual cosa és un exemple d’edició en la qual la durada és la mínima que tenim prevista”, afegia la regidora, qui també advertia que en altres ocasions el mercat pot arribar a estendre’s durant 10 dies, depenent del calendari. Així doncs, concretava Germà, “a cada edició anirem movent les dates del mercat, però sempre serà entorn d’aquests dos dies festius”.
L’ACTE D’ENCESA DE L’OLLA DONA EL TRET DE SORTIDA
Continuant amb la iniciativa de l’any passat, aquesta 38a edició del Mercat de Nadal ha estat inaugurada per una persona convidada especial, qui ha estat l’encarregada d’encendre la flama de l’olla que ha bullit durant els quatre dies de mercat: “L’any passat, va ser Regina Rodríguez, autora del llibre Les calces al sol, i aquest any hem pensat que estaria bé convidar a un dels nostres pobles agermanats, i hem començat per Saint-Paul-lèx-Dax, del qual l’alcalde Julien Bazus ens va respondre de seguida”, explicava Germà. A partir de l’acte d’encesa, que va tenir lloc a la tarda del dijous 5 de desembre, l’activitat del mercat va continuar amb el primer tast del caldo tradicional que, en aquest cas, va ser servit pels alcaldes de Caldes de Montbui i la vila agermanada, i regidors i regidores del consistori.