Per què un “no” a les ordenances fiscals 2025
- 04/11/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Opinió
- 0
> araCaldes
En el Ple d’octubre es van aprovar les ordenances fiscals pel 2025. Des d’araCaldes vam votar-hi en contra, tot i trobar lògic, i així ho vam manifestar, que l’increment de la majoria de les taxes fos del 2,8%; un augment vinculat amb l’IPC. A la reunió que vam tenir amb el govern a principis de setembre, vam proposar alguns canvis que creiem que podrien haver fet més socials les ordenances, com per exemple bonificacions parcials de l’IBI per motius de renda familiar, o a famílies monoparentals i no només a nombroses. També vam plantejar l’exempció del cost de la llicència d’activitats per l’obertura de comerços en zones d’especial interès (com pot ser el barri històric), o aplicar una reducció del 50% del cost de la llicència d’obres per pisos que entrin a la borsa de lloguer social.
Tanmateix, el motiu principal del nostre desacord es deu a la important modificació de l’ordenança de la taxa de deixalles. Per una banda, l’impost s’incrementa un 5,8% per a comerços i establiments i, en segon lloc, s’incorpora un nou model de recollida d’escombraries que comportarà una quota fixa i una part variable que dependrà de les vegades que s’accedeixi a un contenidor intel·ligent (contenidors de residus equipats amb tecnologia que monitoritzen el nivell d’ompliment, per exemple) que només serà el de fracció resta. En definitiva, un nou model de recollida d’escombraries per generació.
Fa mesos que reclamem una discussió a fons per tal d’establir com ens adaptem a la normativa marcada per Europa d’una manera eficaç i sostenible minimitzant l’impacte a la ciutadania, i creiem que no té cap sentit que el govern municipal ho estableixi unilateralment. De fet, hi ha una comissió d’estudi treballant amb el nou reglament, una comissió prorrogada al juny per Ple, i encara és l’hora que els grups de l’oposició tinguem cap informació del què s’està treballant.
Quins contenidors han de ser intel·ligents? Quants cops es podrà obrir el contenidor sense un sobrecost? Com controlarem l’incivisme? Per què no en demanem l’opinió a la ciutadania? Entre molts d’altres interrogants. Fer a la gent partícip és el millor instrument per prendre consciència del que costen els serveis, saber per quina raó contribuïm i cercar, com més aviat millor, l’equilibri entre la protecció ambiental i l’eficiència econòmica dins del marc europeu vigent de sostenibilitat, promovent una societat més respectuosa amb el medi ambient i menys dependent de recursos no renovables.