Arran de la conferència sobre salut que des d’araCaldes vam organitzar el passat dia 29 de febrer, amb l’Esther Franquet Barnils, directora infermera a la Fundació Puigvert, volem aprofitar aquest espai per seguir reforçant la idea de “salut a totes les polítiques”.
Aquesta estratègia proposa que la salut i els seus determinants es tinguin en compte a l’hora de definir polítiques públiques sectorials no sanitàries impulsades des dels ajuntaments. És una de les prioritats de Salut a Europa que creiem bàsica també per a Caldes de Montbui.
La nostra salut està condicionada per l’entorn i per la forma en què vivim. Unes condicions determinades per factors socials, culturals, econòmics i mediambientals. I per afrontar els reptes, cal destinar-hi recursos. I quan aquests no hi són, buscar alternatives, ajuts i altres sinèrgies amb actors implicats, que hi són, per compensar aquestes limitacions.
Per això, reclamem al govern municipal celeritat per elaborar el Pla Municipal de Salut, un document que des del Grup Municipal d’araCaldes vam aconseguir incloure en el Pla d’Actuació Municipal, i que esdevé imprescindible per avançar amb l’objectiu de prevenir malalties, protegir la salut i millorar la qualitat de vida de la població calderina.
A més, és determinant que es comencin a desenvolupar les mocions que hem impulsat i que han estat aprovades pel Ple municipal, perquè és mandatori, sí, però perquè els acords establerts sobre mobilitat sostenible o en relació als refugis climàtics municipals són cabdals. Cal prioritzar-ho.
Tota la ciutadania i, especialment aquells grups d’edat que poden ser més sensibles a patir-ne les conseqüències, com la infància, la joventut o la gent gran, necessiten que es prenguin iniciatives en aquesta direcció.
En definitiva, els objectius fonamentals de les polítiques de salut pública són crear i facilitar les condicions que afavoreixen la nostra salut que, al final, milloren la nostra qualitat de vida i redueixen les desigualtats. I és per tant, aquí, on sempre ens trobarem.