Torna la festa de la cuina termal que realça el valor i el gust per les aigües de Caldes
- 07/03/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
El 18 i 19 de març la vila acollirà l’11è Mercat de l’Olla amb un centenar de parades, activitats, foodtrucks i 6.000 racions de llegums cuits a l’olla més gran de Catalunya
IMATGE | L’olla més gran de Catalunya continuarà regnant la plaça de la Font del Lleó per cuinar els cigrons amb aigua termal. Enguany, s’estimen 6.000 racions de llegums i un centenar de parades al nucli històric. > C.M.C
L’olla més gran de Catalunya torna a estar a punt per arrencar el bull, i ho farà el pròxim cap de setmana del dissabte i diumenge 18 i 19 de març amb l’11a edició del Mercat de l’Olla i la Caldera de Caldes de Montbui. Durant aquests dos dies, el centre històric del municipi s’omplirà de nou de centenars de parades de productes artesanals i d’activitats diverses adreçades a tota la família. “Es tracta d’una festa molt emblemàtica en el nostre municipi que adquireix un potencial enorme com a la gran festa del termalisme de Caldes de Montbui” diu l’alcalde de la vila, Isidre Pineda, i que significa “la veritable celebració de la nostra cuina termal” apunta Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme de l’Ajuntament de Caldes. Amb aquesta fira, continua Germà, “sempre ens hem proposat que la cuina termal traspassi les fronteres del municipi i sigui coneguda arreu”, pel que l’11è Mercat de l’Olla i la Caldera torna amb tota la força, i novetats, per juxtaposar el termalisme i la gastronomia local i oferir una experiència del més alt nivell.
Com és habitual, la gran protagonista del mercat tornarà a regnar a la plaça de la Font del Lleó: l’olla més gran de Catalunya, de 1.600 litres de caldo, que s’exposa de manera permanent en l’Espai de l’Olla dins la mateixa plaça. En aquesta ocasió, l’Ajuntament de la vila preveu diverses coccions per repartir unes 6.000 racions de llegums cuites en aigua termal al llarg del cap de setmana. En concret, “està previst cuinar 265 quilograms de llegums, 100 quilograms de llenties i 165 quilograms de cigrons” apunten fonts oficials del consistori calderí. Jordi Bufí, cuiner responsable de la cocció dels llegums a l’olla, desitja que “la cocció torni a ser un èxit total! Ho deixarem tot en remull per començar el matí de dissabte, elaborant un brou suau de verdures on bullir els cigrons i, quan estiguin cuits, els acompanyarem –com a novetat enguany- amb botifarra del perol i llardons”. En paral·lel, les llenties seran cuites –com és habitual- per l’establiment tradicional calderí Llegums Cuits Parellada, les quals s’elaboraran en quatre olletes -més petites- i al foc de llenya, també al bell mig de la plaça central.
D’altra banda, el centenar de parades de productes gastronòmics i productes artesanals tornaran a rodejar la gran olla en els carrers adjacents a la plaça, dins del centre històric del municipi. “El programa del cap de setmana es completa amb un ampli ventall d’activitats i tallers adreçats a tota la família” hi afegeix el consistori calderí, que pot consultar-se al web visiteucaldes.cat.
‘RELAXA L’OLLA’, LA NOVETAT MÉS DESTACADA D’ENGUANY
“A més de la gran festa gastronòmica amb el centenar de parades i les 6.000 racions de llegums cuites a l’olla més gran de Catalunya, aquest any tenim la sort que ens acompanyin els alumnes de Formació Professional de Termalisme de l’INS Manolo Hugué, els quals tindran un protagonisme especial en aquesta edició i amb qui hem treballat de manera conjunta i participativa” explica Isidre Pineda. I és que l’11a edició del Mercat de l’Olla presenta la gran novetat de la participació de l’alumnat del Cicle Superior de Benestar i Termalisme que es cursa a Caldes de Montbui, amb el propòsit d’acostar el valor i els múltiples beneficis per a la salut de l’aigua mineromedicinal a la ciutadania. “El nostre paper serà sobretot el de donar visibilitat al cicle formatiu, que és relativament nou”, diu Mario Serrano, alumne del cicle formatiu, “i apropar a la gent l’ús de les aigües termals, i els seus grans beneficis, més enllà de l’oci, i des de la seva utilitat com a mètode terapèutic” hi afegeix.
En aquest sentit, aquest any s’incorpora el nou espai “Relaxa l’Olla”, el qual presenta fins a 5 activitats diferents adreçades a fomentar, de manera lúdica, el termalisme i el benestar al públic assistent. Algunes d’aquestes són una gimcana on poder respondre qüestionaris sobre el termalisme; tallers d’automassatge adreçats a qualsevol persona que pugui estar interessada; activitat lúdica per valorar la condició física dels participants, o espais on rebre consells i informació relacionats amb el benestar. “Les persones interessades a apuntar-s’hi podran venir a l’Espai de l’Olla, on serem nosaltres i hi tindrem un taulell per atendre als visitants. També poden trobar-nos a través del QR que redirigirà a un web amb tota la informació” continua Leire Iraola, també estudiant del cicle superior. A més, entre tots els participants se sortejaran diversos productes i paquets termals.
“SE’NS EN VA L’OLLA”, LES PROPOSTES CULINÀRIES DELS RESTAURANTS LOCALS
Un any més, la fira gastronòmica comptarà amb la participació de nombrosos restaurants de la vila, que s’han adherit al mercat oferint als seus comensals propostes culinàries especials amb motiu de la gran festa gastronòmica i termal. Amb el ‘Se’ns en va l’olla’, els restauradors calderins elaboren plats estrella que signifiquen clars exemples de la gastronomia tradicional i termal, i els inclouran en les seves cartes de manera estable, del 18 fins al 26 de març.
Un dels participants, el nou restaurant ‘Divergent’, situat a la plaça de l’Àngel, oferirà el “Guisat de tripa de vedella amb xistorra de Navarra, formatge danès i provolone al gratén”. Però altres propostes també són la ‘Pizza termal’ d’El Pa Torrat; els ‘Peus de porc amb Bolets fets a la cassola’ d’El Remei; les ‘Aletes de pollastre a la cassola amb carxofes i cap i pota’ de Na Madrona; la ‘Cua de bou a la cassola’ del Robert de Nola, o l’’Escudella amb galets, terrina de carn d’olla i verdures’ del Cafè del Centre.