Onze dies per a tastar les delícies gastronòmiques dels pintxos
- 22/05/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Del 25 de maig al 4 de juny, durant la 2a Via del Pintxo 25 bars i restaurants oferiran tapes més una beguda al preu de 2,5 euros
L’any passat l’experiència va deixar bon sabor de boca. Tant és així que la iniciativa torna aquest any amb més dies de durada. La segona edició de la Via del Pintxo torna a Caldes a partir del dia 25 i s’allargarà fins al 4 de juny. Uns 25 bars i restaurants locals s’han afegit a la ruta gastronòmica, coorganitzada per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’associació Mexcla’t, amb el patrocini d’Estrella Damm. El regidor de Turisme i Termalisme, Isidre Pineda, ha assenyalat “el bon ambient de la mostra gastronòmica” i que si la iniciativa ha triomfat ha estat “gràcies als mateixos establiments”. Pineda ha reconegut que la Via del Pintxo “genera molta activitat comercial i econòmica, un bon volum de negoci i un bon reclam per als visitants”.
Durant la Via del Pintxo, tots els establiments participants oferiran un pintxo més una beguda (canya, quinto o similar) per 2,50 euros i tothom podrà valorar el sabor, la presentació i l’originalitat de la proposta.
El president de l’associació Mexcla’t, Carlos Martín, ha indicat que “tenim moltes expectatives en aquesta edició”. La de l’any passat va aconseguir repartir 11.000 pintxos, xifra que pot augmentar enguany “perquè augmentem en un cap de setmana més per facilitar la participació de tots els calderins i calderines”. Per incentivar que els clients vagin a tots els establiments i aconseguir el regal promocional de la Via del Pintxo –una bossa serigrafiada-, s’han dividit els locals participants, en 5 zones. “Per aconseguir el regal, cada participant haurà de visitar amb el targetó que podrà aconseguir en els mateixos establiments, almenys un local de cada zona que li posarà un segell. Al tenir els 5 segells, aconseguiran el regal”, assegura Martín. Això provocarà que aquells establiments que no estan tan al centre però que tenen una proposta atractiva “faci que la gent es mogui pel poble i que hi hagi molt rebombori de públic recorrent Caldes a l’hora de tastar pintxos”.
UN NOU PREMI ESPECIAL
Els establiments que hi participen competiran pel Premi Via Pintxo 2017, que atorgarà el jurat –format per professionals de la restauració i la calderina Anna Ventura que ha estat seleccionada a través d’un sorteig de Facebook-, i pel Premi Pintxo Popular 2017, que atorgarà el públic amb una votació popular dipositant les butlletes a les urnes dels establiments participants. L’any passat es van comptabilitzar 9.839 vots. Enguany, com a novetat i a petició dels establiments participants, s’ha incorporat un Premi Especial on es valorarà la proposta que millor representi el municipi en un caire turístic i gastronòmic i que “utilitzin millor el producte local i de proximitat”, afegeix Martín. El Cafè del Centre, que repeteix enguany, es va endur el Premi Via del Pintxo i el Caffè Iseo Gelateria el Premi Pintxo Popular.
Thermalia, Museu i Oficina de Turisme organitzarà un concurs d’instagram obert a tothom per tal de penjar-hi fotografies de la Via del Pintxo (amb l’etiqueta #viapintxo17). S’atorgaran tres premis que consistiran en lots de productes típics i banys termals al Safareig, visites guiades i entrades al museu Thermalia. Les bases completes es troben al web www.visiteucaldes.cat .
Tots aquests premis es lliuraran el 21 de juny a la Festa de la Via del Pintxo que es realitzarà al Molí de l’Esclop. Un pintxo s’entén com un producte d’elaboració culinària en petit format, de fàcil degustació, destinat a menjar-se directament amb les mans, i que permet, en ocasions, la utilització d’algun petit utensili que faciliti la seva degustació com un escuradents o una cullera japonesa.
Susanna Blasco, propietària del nou establiment Secrets de Sucre s’ha apuntat a la iniciativa perquè “pot suposar un ajut per donar-se a conèixer a Caldes”. En el seu cas, el pintxo que prepara són els Secrets al marc de cava. Carlos Romero, del bar restaurant Winner, s’estrena també aquest any i s’ha decidit a participar “per fer poble i perquè l’experiència segueixi creixent” i afegeix que la Via del Pintxo suposa “que la gent s’obliga a donar una volta i conegui altres llocs que potser no coneixeria sense aquesta iniciativa”. Winner ha elaborat un canaló de pollastre amb una beixamel de pollastre i una gamba.
PROJECTE MEXCLA’T
El projecte Mexcla’t és una associació juvenil de la Garriga amb projectes d’àmbit social a nivell comarcal i municipal que va néixer fa 12 anys. Va començar organitzant activitats col·laborant en les activitats culturals i juvenils organitzades per l’Ajuntament de la Garriga. En un principi, va organitzar concerts solidaris per recaptar diners per finalitats benèfiques. El primer va ser per construir un centre social a Perú gestionat per dones que havien patit violència de gènere; el segon per una planta potabilitzadora d’aigua a la Regió de Rosario (Argentina). “Posteriorment, i a causa de la crisi, vam decidir que en lloc de projectes internacionals buscàven projectes locals o comarcals”, assegura Carlos Martín. D’aquesta manera ha ajudat en la recollida de fons per ajudar a l’Associació El Far de la Garriga, o per ajudar al Rebost dels Aliments de Càritas de Montmeló i la Garriga.
La Via del Pintxo va néixer després que l’Ajuntament de La Garriga desistís de la prova pilot que va fer per la seva Festa Major i “nosaltres vam decidir entomar la iniciativa”, constata Martín. I d’això ja en fa set anys. L’any passat, a petició d’altres companys que havien participat en altres projectes, “vam plantejar-lo a l’Ajuntament de Caldes que de seguida van veure que es podia adaptar a la realitat de la vila termal”. A més de Caldes i La Garriga, la Via del Pintxo també es fa a Santa Eulàlia de Ronçana.
Projecte Mexcla’t és una entitat sense ànim de lucre, és a dir el pressupost de la Via del Pintxo “és el pressupost que es gasta per fer-la”. L’entitat no cobra de l’Ajuntament per l’organització i les inscripcions que paguen els establiments “es destina a comprar el regal a la gent que participa o pagar el sorteig que fem entre la gent que diposita el seu vot a les urnes”, assegura el president de l’entitat. En el cas de Caldes, les despeses es distribueixen en tres parts: Projecte Mexcla’t amb les inscripcions que rep, Estrella Damn i l’Ajuntament de Caldes de Montbui.