Sergio Espinosa García
- 22/12/2020
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Calderins
- 0
Artista de Pinstriping
Pocs artistes poden dir que hi ha pinzells amb el seu nom. O amb el seu àlies: Necksbreaker. Els seus amics li van posar aquest sobrenom en anglès en el moment que van pujar per primer cop en una de les seves furgonetes dels anys cinquanta, tot apuntant que la gent es giraria i es trencaria el coll per veure-la.
IMATGE | J. SERRA
“El pinstriping és una cosa personal i única”
· Vas començar el 2007 a pintar amb aquesta tècnica del pinstriping…
A mi de més petit m’agradava dibuixar i havia tingut la meva etapa de grafiter, però res seriós. El 2007 ja tenia cotxes americans i el pinstriping s’aplica molt en aquests vehicles. Quan vaig començar, ningú sabia que era això. Amb els carruatges antics o els de cavalls, es feien filetejats clàssics. El pinstriping és el filetejat modern.
· Per què aquest interès per aquesta tècnica de fer línies fines?
Quan tenia els cotxes americans, vaig veure aquesta tècnica en moltes revistes estrangeres que comprava per internet on sortien cotxes i motos decorats. M’agradava moltíssim. Vaig conèixer a Barcelona un artista que feia alguna cosa semblant i li vaig dir que m’agradaria aplicar-ho al meu cotxe. M’ho va fer i només veient com ho feia em va atraure tant que vaig dir que jo ho havia de provar. Va ser quan vaig començar a buscar els pinzells dels Estats Units i del Japó, les pintures també d’Amèrica…. Vaig aprendre tot sol.
· Que té de característic aquesta tècnica artística?
És la línia fina. Per pintar necessito pinzells especials. El pinstriping normalment és simètric, és a dir, fas un eix central i llavors fas simetria. I es fa de manera improvisada, per tant no es marca abans. Vas fent un costat i després l’altre. És una cosa manual i única.
· El pintstriping requereix tenir un bon pols?
Sí, i sobretot tranquil·litat i vista per no perdre’t cap detall.
· Com ha anat això que hi hagi tres pinzells amb el teu àlies?
Amb l’empresa Escoda, que fabrica artesanalment pinzells i brotxes per a la decoració i les Belles arts des de 1933, hem creat una gamma de pinzells propis. Són pinzells d’espasa de pèl natural. Aquesta empresa ja fa molts anys tenia uns pinzells per a fer filets per a l’empresa de bicicletes BH. Jo vaig dir-los de reprendre aquests pinzells i a ells els va fer molta il·lusió.
· A més, ara fas classes?
Sí, faig cursos en una botiga de L’Hospitalet. Tenen un professor d’aerografia, un altre de pintura en general i jo faig el tema de pintstriping.
· Quan el client et demana que vol que li decoris el seu cotxe, quins passos segueixes?
Primer em miro el cotxe. Molta gent em diu que amb cotxes moderns no es pot i sí que es pot fer pintstriping, però no serà el mateix que un cotxe dels anys cinquanta americà, serà un estil una mica diferent. També passa una mica com amb els tatuatges: has de conèixer una mica la persona per saber si li agraden les coses molt cridaneres o més senzilles o d’un sol color.
· El client et dona carta lliure o et diu algunes pautes?
Normalment la gent es refia molt del que faig, de manera que quan em ve el client ja li agrada el que faig i em dona bastanta llibertat. De vegades sí que em donen indicacions sobre el color i jo li aporto opcions de combinació.
· Les pintures que utilitzes també són especials?
Sí, és un tipus de pintura que ha d’assecar-se ràpid, però no massa, és a dir que t’ha de donar temps per pintar. Està composta amb uns productes químics especials perquè quan el treball estigui sec aguanti i no sigui necessari envernissar.
· El pintstriping forma part de la cultura custom?
Sí, és una part important igual que hi ha l’aerografia, el tatuatge o la il·lustració. Quan hi ha esdeveniments o concentracions custom, acostuma a haver-hi sessions de pintstriping. He estat per exemple a l’Speedfest de Castellar del Vallès, la concentració custom més important de l’Estat i on vaig estar a l’organització i al BAUM de Barcelona.
· Quin model de cotxe t’agradaria decorar?
El meu somni és un Ford del 1932 Hot Rod. Seria agafar-ne un d’original i fer un pintstriping en condicions.
· Portes tatuatges fets també seguint les línies fines de pintstriping?
Sí, per exemple a la mà porto el ‘Flying eye’, una figura icònica de Bondage, que va ser un precursor d’aquesta tècnica artística i en part de la cultura custom. El seu logo era un ull amb dues ales i el porto com una mica de tribut amb uns bigotis de Dalí, per ser un pintor català, i amb la bandana estil xicano, l’estil de roba que a mi m’agrada.
· Quin seria el teu somni professional artístic?
El meu somni seria poder viure d’això si pogués ser aquí. Però com que no es pot, m’agradaria acabar als Estats Units en algun taller i viure d’això. Diuen que quan treballes del que t’agrada, deixes de treballar. Doncs bé, a mi m’agradaria deixar de treballar. Allà, als Estats Units, aquesta tècnica és molt coneguda i hi ha molta gent que s’hi dedica. Aquí em poso a pintar en un esdeveniment i molta gent no sap el que estic fent.
· Fa 9 anys que vius a Caldes. Per què vas triar la vila termal per a viure-hi?
Jo tota la vida he viscut a Mollet. Em vaig divorciar. Com que soc de muntanya, de fet havia guanyat algun campionat de bicicleta tot terreny, però volia tenir Mollet a prop, Caldes era ideal. Vaig venir aquí i ara no en vull marxar.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.