Andrea Garcia Pacheco
- 06/02/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Calderins
- 0
Premi Caldes de Montbui pel treball de recerca 2017
Ara ja està a la universitat fent primer d’enginyeria industrial a l’Institut Químic de Sarrià (IQS). El seu treball de recerca de batxillerat sobre la millora de l’accessibilitat i la sostenibilitat de l’antiga Escola Pia, del carrer Bellit, la va fer mereixedora del premi Caldes de Montbui, dotat amb 300 euros.
IMATGE | Alba Garcia durant l’entrevista pel Calderí.> Q. PASCUAL
· Andrea, eres alumna de l’Escola Pia i vas decidir fer el treball de recerca sobre l’antic edifici de l’escola, al carrer Bellit. Per què?
Vaig anar a una xerrada de l’IQS sobre sostenibilitat. Era un tema que no havia tocat fins aleshores, però em va interessar molt. Justament va coincidir amb l’època de triar el treball de recerca. La primera idea era fer un edifici sostenible i ho vaig parlar amb la professora de matemàtiques que tenia en aquell moment i que m’anava aconsellant. Ella em va donar la idea que, en lloc de crear un edifici nou, que seria més complicat, estaria bé rehabilitar-ne un que ja existís i em va proposar l’escola del carrer Bellit, que tenia moltes mancances i que donaven per fer un treball.
· Aquest edifici actualment està tancat. Quines propostes de millora vas proposar al teu treball?
Hi havia l’opció d’enderrocar-lo i reconstruir-lo, però pel fet d’estar al mig del nucli antic i per la seva història la millor sortida és remodelar-lo. Abans de col·legi havia estat una casa particular; entre 1925 i 1994 va ser el col·legi de les Carmelites i, a partir d’aleshores, va ser propietat de l’Escola Pia.
· Hi vas estudiar a l’edifici del carrer Bellit?
Sí, vaig fer-hi l’ESO.
· Com recordes que era l’edifici?
El recordo molt vell, amb problemes amb els tancaments. Precisament una de les meves propostes de remodelació era instal·lar una façana i una coberta ventilades per les fugues de fred i calor, per mantenir la calor dins i aconseguir a l’estiu una bona ventilació. Perquè a l’hivern hi feia molt fred i a l’estiu, molta calor
· Quin ús tindrà l’antiga escola?
Havia sentit que s’hi farien els cicles formatius. De moment, no s’hi fa res, potser més endavant.
“El treball m’ha ajudat molt per al que estic estudiant ara”
· El treball de camp que vas fer va consistir a fer diferents visites a l’edifici?
El primer pas que vaig fer va ser visitar l’edifici. Vaig prendre mides perquè em van donar uns plànols que eren bastant antics. Llavors, hi havia alguns canvis. Vaig mesurar tot l’edifici i vaig rectificar els plànols. A part d’això, vaig aprofitar per fer un estudi fotogràfic. Les fotografies les vaig fer servir per parlar d’elements antics com els passadissos i posar al costat imatges de com podrien millorar.
·Al treball hi posaves un pressupost també?
Sí. Vaig posar un pressupost i una planificació de quant podrien durar les obres.
· Quina sorpresa saber que t’havien donat el premi Caldes de Montbui, oi?
Sí, no me l’esperava, de veritat. A més, com ho havia fet feia mig any, ja ni hi pensava
· L’estudi t’ha servit per després, per al que estàs estudiant ara?
Sí, molt. Per fer totes les modificacions vaig fer servir un programa de disseny que es diu Autocad. Ara mateix, a classe estic treballant amb aquest programa, que ja el sabia fer servir de l’any passat. Per això m’ha servit bastant.
· Quines sortides laborals tenen els estudis que estàs fent ara, els d’enginyeria industrial?
En tenen moltes. Des de dissenyar una fàbrica fins a màquines… Tot depèn del màster d’especialització que vulguis fer.
· Ja saps què faràs amb els 300 euros del premi?
De moment els he estalviat, perquè aquest any amb la universitat hi ha més despeses.
· Ja que el teu treball de recerca tracta d’un edifici concret, et fixes en les cases que hi ha a Caldes de Montbui?
El nucli antic té un encant i està ben conservat. Veig que hi ha bastant moviment.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.