
Xavi Bou: “Cal entendre que es tracta d’un model al qual pots accedir i sempre, sempre, estalviaràs”
- 01/04/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Experts i pioners en la gestió i creació de comunitats energètiques, a Elecsum -d’Electra Caldense– “treballem per a tothom: des de cooperatives a associacions, entitats públiques o promotors. Sigui qui sigui, l’ajudem a fer-ho possible”
IMATGE | Xavier Bou, director d’Elecsum, durant un congrès, recentment. > CEDIDA
Quan van connectar el primer model d’autoconsum col·lectiu el gener de 2022 a CaldesΩ, Elecsum -d’Electra Caldense– va fer història assumint la difícil tasca de gestionar comunitats energètiques des de zero: sense una normativa reglamentària completament desplegada, ni cap expertesa en els procediments i protocols. Tres anys més tard, l’empresa calderina gestiona més de setanta comunitats arreu de l’Estat espanyol, amb un miler d’usuaris adscrits, uns 5,3 MW de potència fotovoltaica en generació i amb un volum d’estalvi de més de mig milió d’euros en les factures de la llum.
· Com està sent l’experiència derivada de la gestió de la CEL de Caldes?
N’estem molt contents! És una comunitat que funciona molt bé i, de fet, crec que s’hauria de poder replicar arreu. Entenc la complexitat amb la qual es poden trobar els impulsors als ajuntaments, per això seria adient crear un Llibre Blanc que englobi tot el procediment i lliurar-ho als secretaris dels ens públics. Al final, només es tracta de teulades públiques plenes de fotovoltaiques per a oferir a la ciutadania un servei públic d’energia renovable. Això no només està inventat, sinó que aquí és a ple rendiment.
· A més, també oferiu una alternativa a aquesta comunitat pública…
Sí! Estem engegant les nostres comunitats per a poder accedir a la fotovoltaica en el radi del municipi. Per tant, la gent de Caldes té el gran avantatge que, si no accedeix a la CEL, té al seu abast altres opcions com la Cooperativa 70, Electra 70 o d’Elecsum… Al final, la gent ha d’entendre que és un model en el qual pots participar i sempre, sempre, estalviaràs. El preu per a accedir-hi és ràpidament amortitzat, i hi seguiràs guanyant. És tan simple com connectar-te a una comunitat per a estalviar energia de la teva comercialitzadora.
· En quin punt se situa, avui dia, el sector de l’autoconsum col·lectiu?
En xifres, de tota la base instal·lada d’autoconsum a Espanya, que són al voltant de 9 GW (8.800 MW de potència), entorn d’un 2% és d’autoconsum col·lectiu. És evident que queda un recorregut enorme per a aquest model basat en el fet de compartir energia, i això s’explica per diversos factors, com el gran desconeixement per part de la ciutadania, la falta (fins ara) de desplegament de la normativa, o les dificultats dels promotors en trobar punts d’accés i connexió a la xarxa.
· I Elecsum, en quin punt es troba?
Et diré que des de finals del 2024 hem notat un creixement exponencial de noves sol·licituds per a gestionar comunitats energètiques o autoconsums col·lectius. Estem rebent peticions de Toledo, Navarra, Castelló, Madrid… Per tant, vam començar testejant els productes a Caldes i seguim creixent a fora. Hem notat un gran canvi arran de l’interès de promotors que busquen naus que estiguin a prop de punts de consum, siguin industrials o domèstics, per a garantir aquella teulada i fer una inversió (més enllà de les grans empreses energètiques). I, en paral·lel, hi ha la promoció de les comunitats més tradicionals, és a dir que, al marge dels models de negoci d’entitats venent energia a tercers, també està creixent el model d’agrupament o cooperatives per a compartir l’energia.
· També hi ha hagut canvis importants en el sector elèctric, és així?
Sí, i per nosaltres ha significat un canvi substancial. La nova normativa de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ve a simplificar la comunicació entre comercialitzadores i distribuïdores a l’hora de connectar autoconsums col·lectius, regulant també el procediment quan un habitatge està connectat a més d’una comunitat. Nosaltres ens hi vam trobar fa anys, a Caldes, però el fet de comptar amb una distribuïdora que té més cintura i funciona molt bé, ho vam saber resoldre. Ara, però, la normativa significa un gran avenç que agilitza molt els tràmits, podent-se sol·licitar des d’un únic actor –la gestora, com nosaltres– qui envia l’acord de repartiment a la distribuïdora i aquesta connecta tots els membres, al marge de la comercialitzadora de cada un d’ells.
· Bé, adaptar-se als nous temps…
Al final, les energies renovables són el futur del sistema. Descarbonitzar no és una tendència, sinó el camí que marca Europa amb uns objectius molt clars per al 2030. I ens n’estem sortint, abocant cada vegada més energia renovable a la xarxa. Ara falta que el sistema pugui pair aquesta integració d’energies que són intermitents, que tenen uns cicles de generació que no són previsibles. En aquest sentit, ens trobem amb el repte de veure com el sistema és capaç de digerir tota aquesta potència, i això ens porta a la necessitat imperant d’electrificar i, alhora, de crear mecanismes que enviïn senyals per saber quan és convenient consumir i minimitzar l’excedent.
· Per tant, la innovació és essencial.
Absolutament. A Elecsum tenim tot el programari digitalitzat (i protegit, perquè la ciberseguretat és essencial). La IA està sent un actor amb un potencial enorme per treure el màxim profit a l’energia. De fet, nosaltres estem treballant en acords de repartiment intel·ligents i amb capacitat d’emmagatzematge. Un exemple és el projecte d’I+D que estem desenvolupant a Gallifa: una bateria de segona vida amb un software intel·ligent; així com un altre projecte a Gironella, pioner a Espanya, que es basa en l’autoconsum col·lectiu híbrid entre fotovoltaica i minihidràulica. Tot això, ja està aterrant.