
Nou estudi en curs: arrenquen les sessions termals en pacients amb càncer de mama
- 01/04/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
En l’assaig “Efectes de l’aigua termal en pacients amb càncer de mama”, impulsat a Caldes de Montbui i coordinat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, el primer grup de participants ja ha finalitzat els tractament termals i tot just comença el segon grup, mentre continua la crida a la participació, ara també en pacients de més de 55 anys
IMATGE | Participants en l’estudi sobre les aigües termals en pacients amb càncer de mama, en una de les darreres sessions de balneoteràpia, al Termes Victòria. > Q.PASCUAL
Part del dolorós periple que travessen les dones amb un diagnòstic de càncer de mama resideix, una vegada superada la malaltia, en el fet d’haver de conviure durant anys amb els efectes secundaris que es deriven d’un tractament adjuvant. “Parlem de dones que han superat una patologia greu, però que continuen tractant-se amb supressió estrogènica i inhibidors de l’aromatasa; una medicació molt forta que pretén evitar la reaparició del càncer, especialment en el transcurs dels primers anys posteriors a haver superat la malaltia”, apunta la doctora Natàlia García-Giralt, investigadora referent en l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar. “Arran d’aquests fàrmacs”, continua l’experta, “es genera en les pacients una menopausa que no els és natural, de caràcter molt sever, i que sumada a altres efectes secundaris els alteren, i molt, la seva qualitat de vida”. La doctora es refereix a un conjunt de símptomes, que es descriuen com fatiga, dolor articular i musculo-esquelètic, trastorns de la son, mal de cap, ansietat i alteracions en l’estat d’ànim.
És a aquest col·lectiu de dones que s’adreça, específicament, el nou estudi científic sobre els beneficis de les aigües termals de Caldes, impulsat per l’Ajuntament i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Associació Balneària de Catalunya. En aquest cas, la investigació pretén verificar, clínicament, el potencial de la balneoteràpia en la mitigació d’aquest conjunt de símptomes en pacients amb càncer de mama i, per tant, els seus efectes positius en la millora del seu estat de benestar. “Per nosaltres, aquest és un projecte molt important i bonic, perquè intentem fer valdre aquest fet que és tan nostre i tan històric, com són les aigües termals de Caldes”, apunta l’alcalde, Isidre Pineda. “De fet”, hi afegeix, “és molt habitual arreu d’Europa que la balneoteràpia no sigui considerada una teràpia alternativa, sinó una especialitat mèdica que pot ajudar en patologies molt concretes”. Així, “esperem que el resultat no només sigui beneficiós per a les participants, sinó que sigui quelcom reproduïble i escalable a alt nivell en el sistema de salut”.
A les paraules de l’alcalde, i en el marc de l’acte de presentació de l’aplicació dels tractaments termals el passat 10 de març, va sumar-s’hi la presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona –àrea que fa una aportació de 25.000 € a l’estudi–, Raquel Albiol Gilabert: “Com a Diputació, per nosaltres és imprescindible aquest acompanyament als municipis i, sobretot, a la ciutadania. I projectes com aquest, que reverteixen directament en les persones, són fonamentals i no podia no tenir el nostre suport”.
TRET DE SORTIDA A L’APLICACIÓ DELS TRACTAMENTS TERMALS
Actualment, l’estudi anomenat Efectes de l’aigua termal en pacients amb càncer de mama es troba en una fase inicial, acabada l’aplicació dels tractaments termals en el primer grup de participants. Ha estat un total de 12 sessions distribuïdes en tres sessions setmanals durant un mes, que han tingut lloc, com en l’anterior estudi amb pacients de Covid-19 persistent, al balneari Termes Victòria. “En les sessions incidim en tres aspectes concrets: l’aparell respiratori, el locomotor i el neurològic”, explica Joan Anglí, president de l’Associació Balneària de Catalunya i director del Grup Termes Victòria, qui ho matisa dient que “en el primer cas, treballem la coordinació, la mobilitat i la força amb la cinesiteràpia. També els minerals de l’aigua ajuden a desinflamar. I, en el sentit neurològic, val a dir que les aigües són neurosedants, de manera que ajuden a relaxar l’organisme i poder descansar millor a la nit, per a l’endemà tenir més energia”. Tot plegat, es treballa a través de la dutxa circular i la piscina termal, acompanyat dels exercicis guiats per una professional en fisioteràpia.
Després d’aquest primer grup, el qual ja ha acabat el tractament termal, comença la balneoteràpia per al segon grup de participants. En paral·lel a aquests, el grup control de pacients no rebrà les sessions termals, però sí el mateix seguiment de la simptomatologia que la resta de grups, a més de continuar amb el tractament mèdic prescrit pel metge, com en totes les participants.
AMPLIACIÓ DE LA PARTICIPACIÓ A DONES DE MÉS DE 55 ANYS
Tot i l’arrencada dels tractaments termals en una primera fase, “encara som al principi de la recerca”, determina García-Giralt, mentre anuncia que “estem reclutant noves pacients per a formar un tercer grup de participants”. En aquesta segona fase de la investigació, la recerca amplia el segment de la població participant, incloent dones pacients de càncer de mama majors de 55 anys, també tractades amb inhibidors de l’aromatasa. De nou, el llistat dels requisits imprescindibles i el formulari per a tramitar la inscripció es detalla en l’enllaç: caldesdemontbui.cat/estudicancermama.
Amb tot, “cal remarcar que la recerca requereix paciència, de manera que no serà fins d’aquí a ben bé un any que no tindrem els resultats”, adverteix la investigadora principal en l’estudi.
LES PRIMERES IMPRESSIONS EN LES DONES PARTICIPANTS
La Yolanda va començar el tractament termal amb cert desconcert, però amb l’esperança de notar una millora i, després de setmanes de balneoteràpia, “trobo que quan vinc, el meu cos ho agraeix. Nosaltres portem molta tralla amb medicació molt forta, de manera que qualsevol cosa mínimament agradable, el cos ho nota. També quan arribo a casa, aquella nit descanso millor”.
Entre somriures i mostres de suport, la també companya de grup, la Carme, diu que en l’estudi va veure l’oportunitat d’alleugerir els dolors i, alhora, fer xarxa entre les participants: “conèixer a altres persones que estan en la teva mateixa situació i acompanyar-nos en aquest trajecte és quelcom que també ens ajuda molt en l’aspecte social i emocional”.
L’Hortènsia, d’altra banda, també coincideix a dir que “veníem amb moltes ganes de participar i veure en què podem millorar, i n’estem molt contentes! Jo, particularment, he notat que les articulacions no em fan tant de mal, també descanso millor a la nit i, al marge dels beneficis físics, el fet d’estar amb gent que ha viscut la mateixa experiència que tu, que parlem el mateix idioma, és fantàstic”.