
Cuidar el recurs termal, un bé per al futur de Caldes
- 01/04/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
Caldes de Montbui participa en el projecte europeu ThermEcoWat adreçat a l’estudi dels efectes del canvi climàtic en el recurs termal, així com al traçat de noves estratègies per a l’enfortiment i resiliència del sector
IMATGE | Del Safareig per als banys públics a l’embassament, el projecte preveu l’avaluació dels usos actuals i futures possibles aplicacions com la geotèrmia. > Q. PASCUAL
Si bé és cert que les aigües termals són, en general, aigües antigues d’origen profund que poden haver transitat pel subsol durant centenars i milers d’anys, en l’ascens a la superfície poden barrejar-se amb aigües més superficials i joves de característiques químiques diferents i temperatures més fredes.
Segons els experts, aquestes aigües superficials estan més fàcilment afectades pels canvis en els patrons de precipitació i temperatura actuals, i són les que poden veure’s afectades a mitjà termini pels efectes del canvi climàtic. “La barreja amb aquesta aigua pot fer canviar les propietats químiques i físiques de l’aigua termal i, en casos extrems, inhabilitar-ne l’ús com a aigua mineromedicinal”, explica Georgina Arnó, cap de la Unitat d’Hidrogeologia i Geoenergia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). De fet, “analitzant els usos actuals de l’aigua termal i els sectors geològics específics d’on emergeix aquest recurs natural, estem comprenent que existeixen múltiples conseqüències que afecten l’aigua termal arran del canvi climàtic, algunes de les quals ja són presents avui dia”, determina Christian Iasio, director regional adjunt de BRGM -Service Géologique Nationale, a França.
En l’evident context d’amenaça i desconeixement tècnic en relació amb l’impacte del canvi climàtic en els jaciments de l’aigua termal, i davant la necessitat imperant de resiliència i adaptació de les destinacions termals que es poden veure inexorablement afectades en un futur pròxim, el nou projecte d’àmbit europeu ThermEcoWat treballa de manera pionera i transversal entre científics, autoritats públiques i actors econòmics per a la recuperació i preservació del patrimoni natural, i en l’enfortiment i persistència dels ecosistemes vinculats a les aigües termals. “El que pretenem és anticipar estratègies d’adaptació al canvi climàtic en les comunitats que basen la seva existència socioeconòmica en el recurs termal, és a dir, verificar si les estratègies d’explotació actuals són compatibles amb la projecció dels efectes del canvi climàtic en el període 2040-2060”, continua Iasio, també director científic de ThermEcoWat. En concret, es tracta d’un projecte que es beneficia de fons del programa Interreg SUDOE 2021-2027 que té un pressupost de 2 milions d’euros i vuit beneficiaris europeus, d’entre ells l’ICGC i l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
“El fet de formar part de la xarxa de viles termals europees (EHTTA) ens permet, al marge de promocionar la vila en l’àmbit europeu, poder participar en programes amb finançament europeu, com el projecte ThermEcoWat”, explica Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui. Particularment, el municipi hi participa com a membre impulsor que, juntament amb la col·laboració d’entitats d’expertesa i reconeixement com l’ICGC i amb una dotació econòmica de fins a 250.000 euros, estudia l’aplicació dels coneixements teòrics i científics a la realitat local. “El més interessant de formar part del projecte és el fet d’adquirir un gruix de coneixement més gran i específic del nostre recurs més singular, l’aigua termal. Sobretot, per prendre millors decisions i fer una millor gestió de l’aigua, i tenir una capacitat d’adaptació i de resiliència molt més gran als efectes del canvi climàtic”, continua Pineda. Per tot això, “ens emmirallem en aquest seguit de socis de viles termals europees que en formen part –Sao Pedro do Sul (Portugal), una part d’ Auvergne (França), Ourense i Caldes de Montbui (Espanya)– i també d’experts com els dels instituts geològics de França i Portugal, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya”.
En aquest darrer cas, l’entitat que pertany a la Generalitat de Catalunya té la funció d’impulsar i dur a terme les actuacions relatives al coneixement, la prospecció i la informació sobre el sòl i el subsol: “L’ICGC participa activament en la creació de continguts i l’intercanvi de metodologies amb la resta de socis amb l’objectiu de proporcionar informació de qualitat i rellevant per a la ciutadania, els professionals i les institucions, i també exerceix la funció de divulgació del coneixement científic i tècnic adquirit del recurs termal a Caldes de Montbui”, apunta Georgina Arnó, de l’ICGC.
Amb tot, i el marc dels tres anys de desenvolupament de l’estudi, el projecte ThermEcoWat permetrà recollir i centralitzar la informació geològica i hidrogeològica prèvia de la qual es disposa, “que en el cas de Caldes de Montbui és nombrosa, però dispersa i poc sistematitzada”, matisa Arnó. I, a més, possibilitarà la recollida de noves dades, tant des del punt de vista del quimisme de les aigües com del cabal disponible, que permetran avançar en les hipòtesis de funcionament del sistema hidrotermal de Caldes de Montbui. Per tant, continua, “el projecte permetrà obtenir una visió clara de com es fa servir actualment el recurs termal de Caldes, avaluant els usos actuals i les seves limitacions, així com explorar noves possibilitats per ampliar-ne l’aprofitament”.
COMPTADORS DIGITALS: NOU MECANISME PER A L’OBTENCIÓ DE DADES
En el marc de la necessitat d’informació tècnica relativa al sistema hidrotermal, “actualment, estem treballant en la instal·lació de comptadors digitals que ens permetran lectures digitalitzades i instantànies del cabal de l’aigua termal de Caldes”, explica l’alcalde. Concretament, l’empresa municipal GMSSA està instal·lant una desena de comptadors electromagnètics a les sortides que distribueixen l’aigua al sistema termal del municipi; “una eina digitalitzada que mesurarà el cabal instantani i total que arriba a les fonts, safareigs i balnearis del municipi”, determina Jaume Francisco, gerent de GMSSA.
Pel que fa al projecte ThermEcoWat, la presència dels comptadors significa la porta d’entrada al registre de nous paràmetres que permetran conèixer amb exactitud el volum d’aigua termal que es requereix en els usos econòmics actuals i, a partir d’aquesta dada, “comprendre si aquest volum estarà garantit en un futur, i si farà compatibles altres possibles explotacions a partir de la quantitat residual d’aigua termal disponible”, assenyala Iasio.
EL REAPROFITAMENT ENERGÈTIC DEL RECURS GEOTERMAL
Segons el consorci ThermEcoWat, l’energia tèrmica podria aprofitar-se millor. Les tecnologies que utilitzen recursos geotèrmics de baixa temperatura, i emmagatzematge de calor, poden contribuir al desenvolupament d’una economia descarbonitzada, basada en fonts termals sense comprometre’n l’ús actual.
A partir d’aquesta premissa, el projecte també pretén buscar solucions innovadores d’aprofitament tèrmic que permetin integrar els recursos naturals en el mix energètic actual, i establir les bases per a una transició energètica més neta i sostenible. I com, finalment, les aigües termals poden esdevenir energies renovables, el reaprofitament de les quals pot significar una alternativa complementària d’important potencial energètic per al foment de la sostenibilitat i la sobirania energètica, també en l’àmbit local: “En el projecte parlem molt d’aigua termal, però també d’energia i sostenibilitat a les viles termals. En el cas de Caldes som conscients que l’aigua, pel fet de ser calenta, reuneix un potencial energètic que podria ser molt interessant i, en aquest sentit, el projecte ens permetrà avaluar quina és la capacitat energètica que pot arribar a tenir Caldes, a partir d’intercanviadors de calor o possibilitats com la geotèrmia”, exposa Isidre Pineda.
CALDES DE MONTBUI, SEU DE JORNADES DE TREBALL DINS EL PROJECTE
Durant els dies 22 i 23 d’octubre de 2024, Caldes de Montbui va acollir una trobada del programa ThermEcoWat, en què una trentena de persones representants dels estats europeus participants van assistir a les jornades de treball. Va ser un espai per a l’intercanvi de coneixement i experiències en la gestió del sistema geotermal entre diferents municipis de la zona sud-oest d’Europa, amb les seves particularitats, oportunitats i amenaces.
Dins l’Espai Can Rius, científics, tècnics i càrrecs electes representants de les diverses poblacions termals van reflexionar sobre temes com l’energia geotèrmica, el patrimoni geològic, els sistemes geotèrmics o la transició energètica en pobles termals, així com sobre les disposicions naturals, legals i econòmiques, limitacions i riscos davant les afectacions que s’estan produint pel canvi climàtic. “Va ser molt interessant veure com, amb municipis referents com Vichy, tenim elements comuns, especialment en el marc de regulació de les aigües termals o la potencialitat geotèrmica. I, alhora, descobrir exemples com viles termals de Portugal, que tenen plantes d’intercanviador de calor en les quals es genera energia”, explica l’alcalde.