
“Els anys passen i nosaltres continuem sense local”
- 04/03/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Diumenge 23 de febrer, l’Agrupament l’Escolta El Pasqualet va liderar una manifestació fins a arribar a l’Ajuntament, amb el suport d’altres entitats, on “exposar la situació en què ens trobem en el procés d’aconseguir un local propi i digne”
IMATGE | La manifestació va acabar a l’Ajuntament, amb missatges reivindicatius pintats al terra de la porxada. > A.E. EL PASQUALET
“En els 27 anys d’història del nostre agrupament, mai hem tingut local propi”, exposa Jana Mayol (22 anys, Caldes de Montbui), membre representant de l’A.E. El Pasqualet. “El que més s’hi ha semblat és el Molí d’en Ral, un local que és ideal per a la nostra tasca educativa, el qual vam estar utilitzant durant anys mentre formàvem part de l’entitat autogestionada, l’Ateneu”.
Arran, però, de l’esclat de la pandèmia i la dissolució de l’entitat, l’edifici va haver de tancar: “Ens ha costat quatre anys entendre la moguda de què està passant amb el Molí d’en Ral. En aquell moment, vam rebre les claus d’un edifici tapiat, que no podíem utilitzar, amb una propietat que no era de l’Ajuntament (sinó d’un privat desconegut), i amb un pla urbanístic en marxa que afecta tota la zona i que impedeix fer-hi res mentre no es resolgui”, continua Mayol.
En aquest context, el diumenge 23 de febrer, l’agrupament va decidir convocar una manifestació oberta a la ciutadania i altres entitats, organitzada per les monitores, que també va comptar amb l’actuació del grup de tabalers de Ball de Diables i la presència de la Godra; un recorregut que va començar al Molí d’en Ral i va acabar davant l’Ajuntament “per explicar aquesta situació que sostenim i fer que ressoni a tot el poble”. Una manifestació, d’altra banda, que “vam plantejar de manera pacífica i lúdica des d’un inici, tenint en compte que som un agrupament amb un centenar d’infants i joves que, únicament, demanem un lloc on poder fer la nostra activitat educativa”.
De fet, defensa Mayol, “la manifestació no ha parlat només de nosaltres, ja que no som l’única entitat sense un local en condicions a Caldes. Els diables, per exemple, estem a una nau molt gran, cedida per l’Ajuntament, però que compartim amb altres entitats, i el material de totes elles”. Al final, afegeix la també cap de colla de Ball de Diables, “creiem que l’Ajuntament hauria de cedir un espai a les entitats culturals, juvenils o socials on poder estar i fer l’activitat. Creiem que és una cosa que falla una mica amb les entitats, en general”.
En el cas particular de l’A.E. El Pasqualet, “és cert que l’Ajuntament ha tingut voluntat per a ajudar-nos i ha estat fent feina en el desenvolupament del pla urbanístic durant tot aquest temps, però els anys passen i nosaltres continuem sense local, sense percebre cap canvi significatiu”, reclama Mayol, qui continua dient que “busquem una cessió anticipada de l’espai; una opció que es mantindrà congelada fins a la resolució urbanística que afecta la zona”.
Mentrestant, “disposem d’un magatzem molt petit que no està en condicions per a utilitzar amb infants; fem ús de l’Espai Jove els dissabtes –o diumenges, si l’Esplai no el fa servir–, i omplim les places i els parcs del poble. En resum, fem una mica el que podem, tot i que ens han dit que, acabades les obres, podrem fer ús d’una sala a l’escola del Carme –amb prioritat per a les entitats del lleure–, però que continuarà sent un espai obert (no propi) que l’haurà de poder fer servir tothom”.
LA RESPOSTA DE L’AJUNTAMENT: DIÀLEG I COMPROMÍS
En paral·lel a l’agrupament, l’Ajuntament de Caldes de Montbui també reconeix la complexitat que gira entorn l’edifici del Molí d’en Ral: “És una situació complicada perquè està afectat per un pla urbanístic i és de propietat privada”, diu Meritxell Fabregat, regidora de Joventut, “i depèn del desenvolupament de la zona per part de l’empresa propietària, de manera que el fet que la situació es desencalli no depèn únicament de l’Ajuntament”.
Alhora, Farbegat exposa que “des de la regidoria de Joventut acompanyem l’entitat amb el que tenim al nostre abast i ho seguirem fent. Com hem dit en altres ocasions, entenem el seu anhel i el seu somni de tenir com a espai propi l’Ateneu Molí d’en Ral”.
EL CAU: UN ESPAI SEGUR PER A L’EDUCACIÓ EN EL LLEURE
“El cau et fa créixer de manera diferent; et fa ser més empàtic i obert de ment, i et permet conèixer la gent d’una manera més real”, defensa Mayol, monitora del cau des de fa 5 anys, mentre explica que “a través del joc, incidim de manera pedagògica en un seguit d’aspectes com el benestar emocional o el treball personal”. És, doncs, un espai segur on els infants i joves poden expressar-se amb llibertat; “una feina a la qual ens hi dediquem voluntàriament i que les famílies ens agraeixen molt”.