
Can Rius: una tasca pendent en la recuperació del patrimoni històric
- 04/03/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
Arran del nou projecte de rehabilitació i reforma de l’antic balneari de Can Rius, Caldes de Montbui sumarà un nou equipament, modern i funcional, que acollirà part important de la rica activitat cultural i artística de la vila
IMATGE | Imatges renderitzades que il·lustren el futur d’un equipament funcional i integrat en l’entorn. > Ajuntament CdM / RAVETLLAT ARQUITECTURA
Aquest any 2025 es donarà compliment al deure que restava pendent amb la ciutadania i el municipi de Caldes de Montbui arran del projecte de recuperació d’un dels edificis més emblemàtics a la vila i arreu del territori català. Clar referent en el sector del termalisme a Catalunya durant el segle XIX, el Balneari de Can Rius va ser un dels conjunts termals més importants de l’Estat espanyol que, a partir del seu tancament i amb el decurs dels anys, ha estat catalogat com a bé d’interès local i, per tant, part rellevant del patrimoni històric de Caldes de Montbui.
Amb el propòsit de realçar el valor del llegat històric i termal de la vila, l’actual govern municipal va emprendre el projecte de la rehabilitació integral de l’antic balneari de Can Rius, el qual va començar a gestar-se l’any 2024; una actuació per la qual el consistori ha aconseguit fins a 5 subvencions procedents d’administracions diferents –fons europeus Next Generation, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya– que sustenten la pràctica totalitat del cost de la reforma, valorat en 4,4 milions d’euros. Després de l’aprovació inicial del projecte i l’inici de la licitació d’obres en el plenari del mes de desembre d’aquell any, la iniciativa ha seguit el seu curs fins a l’adjudicació i l’aprovació definitiva del projecte de rehabilitació el passat mes de febrer, amb la subseqüent arrencada de les obres, pròximament.
ART I CULTURA: ELS DOS USOS DEL NOU EQUIPAMENT
Caldes de Montbui estima i respecta l’art i la cultura. Tant és així que, després de mig segle d’activitat dels centres formatius artístics i culturals de titularitat municipal, l’Escola de Música Joan Valls i el Taller d’Art Manolo Hugué seran els usos principals que acollirà el nou equipament de Can Rius, acabats els treballs de reforma. En paral·lel, l’espai també acollirà l’ampliació del Museu Thermalia, situat al costat de l’edifici, que permetrà mostrar un repertori més gran del fons Mas Manolo i Picasso, així com d’altres artistes locals com Sebastià Badia i el Medalla d’Honor de la Vila, Ramon Masats.
CAN RIUS, CASA DE BANYS DE PRINCIPIS DE SEGLE XVII
El primer document que explica l’origen del Balneari de Can Rius es remunta a l’any 1618, aleshores com a casa de banys, per créixer fins a convertir-se en conjunt termal l’any 1853. Durant aquells anys, l’activitat del balneari el va situar com a clar referent del termalisme català. Però a mitjans del segle XX, l’edifici va passar a ser propietat d’una comunitat religiosa, habilitant-se com a residència d’aquesta comunitat. I, finalment, la propietat va derivar en l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
D’UN EDIFICI EN ESTAT DE RUÏNA, A UN EQUIPAMENT MODERN DEL SEGLE XXI
En el marc de qualsevol projecte de rehabilitació – i més especialment, en el cas d’edificis patrimonials– existeix un primer gran repte que encapçala qualsevol plantejament tècnic, sempre basat en el deure social i arquitectònic de conservar l’originalitat de l’edifici. Així és com, en la tasca de respecte i preservació de la memòria històrica i en l’intent de reduir residus i despeses, “vam comprovar que entre el 70 i el 80 % de les bigues de fusta existents es troben en bon estat, de manera que –tot i necessitar un bon forjat–, podrem mantenir-les, i això és una molt bona notícia”, destaca Jordi Martín, regidor d’Urbanisme.
En paral·lel a l’estructura, “el nou edifici requereix un bon aïllament, per la qual cosa caldrà optar per unes fusteries més eficients i adequades, així com un sistema de climatització actual. La suma d’aquestes tres operacions permetrà la conversió d’una construcció antiga a un edifici públic modern, alhora que respectuós amb l’estètica original i amb el seu entorn més proper”.
Amb tot, la vila recuperarà un edifici històricament en desús que, al marge d’omplir-lo de vida a partir dels nous usos municipals que li són previstos, també sumarà nous espais adreçats a la ciutadania, a partir d’una situació privilegiada: “Els espais públics del municipi sortiran beneficiats d’aquesta reforma, ja que es generaran nous espais, com l’obertura de la plaça de Can Rius – que serà accessible d’una banda a l’altra–, la nova porxada de l’edifici i, en una segona fase del projecte, la connexió des del pont de Can Rius fins al passeig de la Riera”.
IMATGES | Tot i l’estat de ruïna en el qual es troba l’edifici, el projecte de rehabilitació preveu la recuperació del seu aspecte original. > Ajuntament CdM / Quim Pasqual