
A punt per les obres de reforma de l’antic balneari de Can Rius
- 04/03/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Pròximament, arrencaran els treballs de rehabilitació per convertir l’edifici en un nou equipament amb serveis municipals
Entre aquest mes i el vinent començaran les obres que reconvertiran l’antic balneari de Can Rius –datat del segle XIX– en un nou equipament multidisciplinar, d’estètica moderna i funcional, i de màxima sostenibilitat energètica.
“El projecte de recuperació i rehabilitació de Can Rius significa una de les actuacions més importants que tindran lloc durant aquest mandat i, més especialment, durant aquest any 2025”, va assenyalar l’alcalde, Isidre Pineda, en l’acte de presentació del projecte arquitectònic i la visita a l’interior de l’edifici, que va celebrar-se el mes passat, en l’atenció als mitjans de comunicació.
“El balneari de Can Rius va ser un dels més importants en l’Edat d’Or del termalisme català; un edifici emblemàtic per a Caldes i per a Catalunya que, amb els anys, s’ha integrat dins del patrimoni que utilitzen els calderins i calderines”, va continuar Pineda, mentre posava l’accent en “la necessitat de recuperar el patrimoni històric que, a més, dotarem de contingut artístic i cultural de primer ordre”. En aquest punt, l’alcalde va referir-se al trasllat de l’Escola Municipal de Música Joan Valls i del Taller d’Art Municipal Manolo Hugué, així com l’ampliació del Museu Thermalia, que seran els usos previstos per al nou equipament, acabats els treballs de reforma: “Hi ubicarem activitat cultural molt rellevant per a la nostra vila, començant per l’EMM Joan Valls, que enguany celebra 50 anys, i també el Taller d’Art, que aviat també celebrarà el seu mig segle d’història”. Per tant, afegia Pineda, “un centre artístic molt important al Vallès, amb gairebé 500 alumnes, que fa valdre l’aposta municipal en la formació artística i musical, i que es veurà completada amb l’ampliació del Museu Thermalia per realçar encara més el fons Picasso i Manolo Hugué, i el d’altres artistes locals com Sebastià Badia i Ramon Masats”.
S’INICIA LA 1A FASE D’OBRES
El projecte per a la recuperació de Can Rius contempla dues fases d’execució d’obres, la primera de les quals consisteix en la rehabilitació de l’edifici per al posterior trasllat dels serveis municipals: “Aquesta fase se centra en l’edifici, el qual està totalment apuntalat”, va dir Jordi Martín, regidor d’Urbanisme, en relació amb l’estat actual de l’edifici: “Aquesta operació del 2015 ha permès mantenir bona part de l’estructura horitzontal en relativament bon estat”. De fet, segons els resultats de l’auditoria sol·licitada per l’equip d’arquitectes responsables de la redacció del projecte, Ravetllat Arquitectura SLP, “podrem salvar bona part del material existent, la qual cosa suposa menys obra i també menys diners”, va destacar Martín, mentre també realçava la conservació de l’estructura vertical, malgrat l’antiguitat de les parets: “Tot plegat facilita un edifici amb aquesta pàtina històrica que la mateixa rehabilitació podrà mantenir”, va continuar.
Després d’aquests primers treballs, restarà pendent una segona fase centrada en l’arranjament i l’obertura del pati posterior, que s’estén des de la façana fins a la muralla medieval: “Aquesta altra fase serà la que completarà l’operació de recuperació del balneari, per la qual ja estem treballant en la cerca de finançament”, va anunciar Martín.
NOU HORITZÓ: MARÇ DE 2026
El ple municipal del mes de febrer va aprovar l’adjudicació d’obres a l’empresa constructora Natur System i l’aprovació definitiva del projecte de rehabilitació de l’edifici de Can Rius. “El plenari de desembre de 2024 va aprovar de manera inicial el projecte i, alhora, vam iniciar el procés de licitació. L’estratègia de fer les dues coses en paral·lel ens ha funcionat molt bé, ja que ens ha permès guanyar temps”, va destacar el regidor, referint-se als terminis màxims que estableixen els fons europeus dels quals es disposa per a l’execució de la reforma: “El Pla Pirep ens obliga a acabar les obres el març del 2026; un temps que és molt just, però pensem que podrem sol·licitar una pròrroga –com vam fer amb l’antiga escola del Carme– i acabar la rehabilitació amb una mica més de temps”.
UN PRESSUPOST SUBVENCIONAT DE 4,4 MILIONS D’EUROS
La primera fase d’execució del projecte de rehabilitació consta d’un pressupost entorn els 4.400.000 euros. “Es tracta d’un dels volumns econòmics més importants assumits mai a Caldes”, va comentar l’alcalde, “però hem d’explicar que hem aconseguit fins a 5 subvencions diferents per a dur a terme la reforma”. En concret, l’Ajuntament disposa de 2,8 milions d’euros procedents de fons europeus Next Generation-Pla Pirep, 900.000 euros de fons de la Diputació de Barcelona i 700.000 euros de fons de la Generalitat de Catalunya. “Hem treballat molt per aconseguir-ho, de moment sense crèdit municipal adjudicat”, va destacar Pineda.