Com més hores dediquem a les interaccions en l’era digital, menys hores estem destinant a la pràctica de les relacions presencials. Aquest fet, que és extremadament pronunciat en el cas de les persones més joves, es traduirà, “molt probablement, en què els nens i nenes d’avui tindran menys habilitats en les interaccions socials cara a cara, en un futur”, apunta Teresa Baró. “Això –continua Baró– “generarà problemes a la feina o en les relacions socials de tota mena, perquè la comunicació no verbal s’aprèn interactuant des del moment en el qual naixem”.
L’experta en comunicació personal, formadora, escriptora i conferenciant, veïna de Caldes, ha estat l’última ponent convidada en el cicle de conferències organitzat per l’Aula Universitària a l’Abast, de la Fundació Martí l’Humà, a Caldes de Montbui. En la xerrada titulada La comunicació no verbal en l’era digital, que va tenir lloc el dijous 12 de desembre a la Sala Noble de Can Rius, Baró va fer un repàs dels perills i les oportunitats que es deriven, actualment, de l’ús de les eines digitals en el marc de les relacions interpersonals.
Des de tres àmbits d’actuació concrets (l’àmbit laboral, les relacions personals i l’aparició de la Intel·ligència Artificial), la conferenciant calderina va incidir en els múltiples beneficis que es desprenen arran de l’ús de certes eines o plataformes com, per exemple, les aplicacions que interpreten emocions, però també dels perills que cal tenir molt en compte, com l’afectació negativa de les xarxes socials o el control al qual pot estar sotmès la població.