Nou estudi per revalidar els beneficis de les aigües termals
- 05/11/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Després de demostrar els efectes positius de les aigües termals de Caldes en pacients amb COVID persistent, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Hospital del Mar emprenen una nova investigació amb pacients amb càncer de mama
IMATGE | Participants en l’estudi de les aigües termals en pacients amb COVID persistent. En el nou assaig, el tractament termal també s’aplicarà al Termes Victòria. > Q.PASCUAL
“Com a pacient de càncer de mama, us agraeixo molt el fet d’emprendre aquest estudi i poder ajudar a les dones que patim les conseqüències de la malaltia”, va dir públicament una pacient en l’acte de presentació del nou assaig clínic amb relació a les aigües termals, impulsat novament a Caldes de Montbui. La raó és que lluny de tractar-se d’una afecció minoritària, el càncer de mama és, actualment, la malaltia oncològica més freqüent que afecta les dones, les quals representen més de la meitat de la població. Només a la demarcació de Barcelona, l’any 2023 es van diagnosticar 3.952 casos (uns 5.337 arreu de Catalunya) i, tot i comptar amb un bon pronòstic (amb un 89,3% de supervivència), la simptomatologia associada als tractaments oncològics habituals signifiquen, en molts casos, una notable pèrdua de la capacitat funcional en algunes de les pacients.
Per tant, no es fa estrany pensar que tota investigació és poca i que qualsevol avenç que signifiqui una millora substancial en la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia és rebut a braços plens. És en aquest context que, el passat 18 d’octubre -un dia abans del Dia Mundial contra el Càncer de Mama-, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital de Mar van presentar, des del balneari Termes Victòria i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’inici d’un nou estudi que pretén demostrar, empíricament, els efectes positius de les aigües termals en pacients amb càncer de mama.
“La hipòtesi de treball de la qual parteix l’assaig és que la balneoteràpia millorarà, no només la funcionalitat vital, sinó també l’àmbit psicològic i social de les pacients” va explicar la doctora Natàlia Garcia-Giralt, impulsora de l’estudi i investigadora principal del Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, qui es mostra optimista arran “dels bons resultats que vam obtenir en l’anterior estudi, el qual va demostrar els efectes positius del tractament termal en la millora del benestar de pacients amb COVID-19 persistent”.
Com en aquell assaig -també impulsat a Caldes de Montbui, l’any 2022- el nou estudi s’adreça a pacients que presenten una simptomatologia semblant -dones que pateixen fatiga, cansament, dolor muscular i articular, insomni, ansietat…- de manera que, també en aquest cas, es pressuposa l’alt benefici de la balneoteràpia en l’alleugeriment d’aquestes seqüeles: “Ens va semblar que la simptomatologia era similar, causant-los una disfunció important en la seva vida habitual. Per tant, el que pretenem amb la teràpia termal és comprovar si, arran d’aquesta intervenció, els millorem la qualitat de vida des d’algun indicador. Evidentment, no curarem el càncer, com tampoc preteníem curar la COVID-19 persistent, sinó que perseguim la millora de la qualitat de vida d’aquestes pacients que ho estan passant molt malament”, aclaria Garcia-Giralt.
De fet, l’estudi requereix pacients que ja han estat intervingudes quirúrgicament per a erradicar el càncer i que, actualment, pateixen els efectes secundaris dels tractaments mèdics habituals. Segons la investigadora, es tracta de dones joves, és a dir, no menopàusiques, a les quals se’ls indueix una menopausa molt severa arran del càncer: “Ens adrecem a dones a les quals se’ls ha aplicat una teràpia adjuvant anomenada de doble supressió estrogènica. Això és que, tot i haver superat el càncer, es procura l’erradicació de tots els estrògens que resten en l’organisme per impedir la proliferació de cèl·lules que puguin haver quedat reminiscents”. Per tant, continua la doctora al capdavant de la investigació, “si ja és difícil la menopausa per a qualsevol dona, imagineu el cas d’una dona jove, pacient de càncer de mama, a qui s’indueix una menopausa molt dràstica que causa greus problemes funcionals i psicoemocionals”.
En el marc d’una fase molt inicial de la investigació, l’estudi fa una crida a la participació de dones pacients de càncer de mama que, en aquestes circumstàncies, vulguin adherir-se a la investigació. L’Ajuntament de Caldes de Montbui ha habilitat un formulari en línia des d’on poder enviar la sol·licitud (www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama), i s’estima el procés de selecció de les candidatures a principis de l’any 2025, quan començarà l’aplicació del tractament termal en la meitat de les pacients participants.
L’estudi avaluarà la millora obtinguda en 48 dones que rebran la balneoteràpia des de les instal·lacions del balneari Termes Victòria, i es compararà els resultats amb el grup control format per 48 pacients més, les quals només rebran el tractament habitual. Mitjançant qüestionaris de qualitat de vida i avaluació del dolor, s’analitzarà l’efecte de les aigües termals en la millora de la qualitat de vida i una disminució del dolor musculoesquelètic, i es durà a terme en tres fases dilatades en el temps: immediatament després d’haver rebut el tractament termal, un mes després del tractament, i sis mesos després d’haver rebut aquest tractament. D’aquesta manera, l’estudi podrà avaluar si les millores obtingudes es mantenen en el temps o si, contràriament, requereixen una continuïtat per a fer-se notòries en l’estat de millora del benestar de la pacient.
Segons Joan Anglí, president de l’Associació Balneària de Catalunya i director del centre que acollirà la fase de tractament, “dos anys després del primer estudi, encara venen alguns participants dos dies a la setmana”. Això és perquè, més enllà dels resultats favorables -que han demostrat empíricament els beneficis de les aigües minoeromedicinals en certa simptomatologia-, “això s’explica arran de notar una millora en el seu estat de salut; aquell àmbit de salut, d’altra banda, el qual portem tants anys treballant des dels balnearis, però que científicament no s’havia demostrat”.