L’oportunitat de fer-se gran i viure en plenitud a partir de la vellesa
- 05/11/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
L’Ajuntament de Caldes de Montbui inicia aquest mes de novembre la campanya “La vellesa és una oportunitat” amb l’objectiu de fer visible i realçar la capacitat d’emprendre noves experiències durant aquesta etapa vital
IMATGE | En el marc d’un envelliment actiu, un grup de persones associades a l’Esplai de Gent Gran dansen durant una classe de ball que s’ofereix els dilluns al matí, a la sala Pilar Aznar de les Cases dels Mestres. > Q. PASCUAL
“Sí, som persones grans, no hi ha volta de full. Però als 78 anys no em sento gran, perquè soc d’esperit jove! Som persones actives, amb ganes de fer i conèixer, de trobar-nos, de participar, sortir, caminar i ballar, de gaudir i divertir-nos plegats. Tant de bo no ens faltin mai aquestes ganes de viure al màxim i venir cada dia a participar de les activitats per a la gent gran”.
Com la Carme, membre representant de la Coordinadora de la Gent Gran, centenars de persones d’edat avançada es troben diàriament en les múltiples activitats que se celebren a les Cases dels Mestres, així com en altres espais socioculturals dels quals disposa el municipi. Són una important representació de la població calderina, a la qual se sumen veïns i veïnes de municipis propers que, motivats a gaudir d’una vida en plenitud, s’adhereixen al dinamisme que proposen entitats com l’Associació de Gent Gran o el programa municipal d’activitats socioeducatives Gent Gran Activa.
“Evidentment, jo voldria ser sempre jove” se sincera la Carme, “però com que això no és possible”, explica la calderina, “toco fusta per continuar trobant-me amb força i poder gaudir d’aquesta altra etapa que et brinda la vida, que s’ha d’aprofitar al màxim!”. De fet, remarca ella, “al jovent d’avui dia els diria que, en fer-se grans, facin com jo: que l’edat no els aturi mai a continuar el camí amb tota l’energia que els sigui possible”.
Això és perquè, amb l’envelliment, la vida no s’atura, sinó que agafa embranzida per a encarar nous reptes, i obre la porta a un ampli ventall de noves ocasions: “Venim d’una època fortament marcada pel sacrifici, l’esforç i la plena dedicació i la cura als altres; tota una vida dedicada a la feina per tenir prou diners per mantenir la família” explica la Teresa, també membre de la Coordinadora en representació del grup de colònies per a gent gran. “Durant tot aquest temps era impensable fer res més que treballar i cuidar els de casa, però quan arriba la jubilació, tot això canvia, perquè els fills ja són grans, marxen de casa i quedes lliure de tantes responsabilitats”. En aquest punt, continua la Teresa, “vaig prendre la decisió de pensar en mi i dedicar-me al que m’agrada, per primera vegada a la vida. De fet, no va ser fins a la jubilació que no vaig poder apuntar-me a una excursió”. D’ençà de disposar de tot el temps per a ella, la Teresa no ha trobat limitació a fer tot allò que la fa sentir feliç: “Sempre havia pensat que faria alguna cosa de teatre, perquè m’agrada molt, i ho he aconseguit! També surto molt a caminar, faig gimnàstica…, i encara amb 85 anys continuo fent classes de ioga i taitxí”.
En el cas de la Maite, portaveu de la coral del Centre a la Coordinadora de la Gent Gran, l’arribada de la jubilació va significar poder-se dedicar amb plenitud a aquella activitat que ja gaudia anteriorment, però destinant-hi molt més temps de qualitat, així com l’oportunitat d’aprofundir els seus coneixements en altres aficions com la fotografia o l’edició de vídeos. Continua el seu procés d’aprenentatge a partir de cursos formatius a l’Escola d’Adults El Roure Gros i al Taller d’Art Municipal Manolo Hugué: “En el primer moment de jubilar-te, potser no fas tantes càbales i et limites a pensar que a partir d’ara podràs dormir més. Però aviat penses que podràs dedicar-te a allò que ja t’omplia abans, i de què ara podràs gaudir d’una manera molt més àmplia” remarca la Maite, membre de la Coral del Centre.
Aquestes són només algunes de les vivències explicades per calderines que, en edat avançada, aposten per un envelliment actiu i saludable; “quelcom de caràcter imprescindible” assenyala la Carme, “que ve acompanyat de viure la vellesa amb entusiasme”. Però també és cert que les circumstàncies són tant personals com variades i que, a certa edat, no tothom disposa dels mateixos recursos o habilitats físiques i psicoemocionals per al dinamisme i l’activitat en companyia: “Tinc algunes amigues a les quals animo sempre a participar de les activitats que es fan a les Cases dels Mestres, però no volen o es troben amb certes limitacions físiques que els fan perdre totes les ganes. En lloc de venir, prefereixen quedar-se a casa mirant la televisió”, es lamenta la Carme.
De fet, hi afegeix Rafael Fiestas, vocal de la junta de l’Associació de Gent Gran i membre de la Coordinadora de Gent Gran, “a l’entitat hi ha més de mil persones associades, però moltes no han vingut mai a les activitats que organitzem, i és una llàstima perquè s’ho passarien d’allò més bé!”. En Rafael explica que el repertori d’activitats que programen setmanalment és tan ampli com adaptable a les circumstàncies i necessitats de mobilitat de cada persona: “Des del taller d’informàtica, a les caminades, el taller de sardanes, el ball de sevillanes, la petanca, els balls de tarda, els escacs, el billar … Moltes persones grans, potser de més de 90 anys, venen amb el caminador, però això tant és! L’important és venir i passar-ho bé, i aquí tothom és més que benvingut!”.
“LA VELLESA ÉS UNA OPORTUNITAT”: UNA DECLARACIÓ D’INTENCIONS
Als 85 anys, la Teresa va prendre la decisió de llogar casa seva, quan residia tota sola en una casa ubicada en una urbanització, per traslladar-se a un pis del centre de Caldes: “Em vaig quedar sense cotxe, amb el qual em movia diàriament per venir a les activitats i, després de rumiar uns quants dies, em vaig decidir a fer el canvi”, explica amb orgull la calderina. Lluny de significar-li un trasbals (després de tota una vida en la residència familiar), la Teresa va encarar el canvi entenent-lo com a una oportunitat per sumar noves experiències, facilitar el seu dia a dia i donar continuïtat a la seva autonomia: “Feia només un dia que m’hi havia instal·lat que no vaig perdre passada a presentar-me a la veïna, una dona de 90 anys que ha arribat de Barcelona. Ara sortim juntes a caminar, ens fem companyia i estem molt contentes l’una amb l’altra”.
Precisament, és en aquest sentit de continuar sumant experiències, amistats, aprenentatges o il·lusions, que Caldes de Montbui presenta la campanya municipal “La vellesa és una oportunitat”; una iniciativa sorgida arran de les reflexions compartides en la primera jornada “Caldes, ciutat amiga de la gent gran”, del maig del 2023, que pretén afavorir la imatge positiva de la vellesa, tot reforçant la mirada d’aquesta etapa vital com a l’obertura a noves possibilitats. “El col·lectiu de la gent gran està format per persones amb molta experiència que es troben en un moment vital en el qual tenen temps per dedicar-se a tot allò que no han pogut fer fins ara, i que cal reconèixer com a actors importantíssims a tenir en compte en la nostra societat”, explica Núria Carné, regidora de Gent Gran, qui continua dient que “són un pilar fonamental que mereix ser escoltat i representat en tots els àmbits de la nostra societat”.
Cada mes, la nova campanya impulsada per la regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, descobrirà un eslògan. En total, seran set missatges clau, que guiaran activitats, tallers i espais de reflexió en diversos espais municipals destinats a les activitats i esbarjo del col·lectiu de gent gran. Està previst que la campanya, que s’inicia aquest mes de novembre, finalitzi tot coincidint amb la segona trobada de reflexió de la Gent Gran, que es farà el mes de juny de l’any 2025.
“Aquesta iniciativa -matisa Mireia Bejarano, cap de Serveis Socials de l’Ajuntament de Caldes de Montbui- s’emmarca dins del conjunt d’activitats i polítiques municipals que s’adrecen específicament a la gent gran i que, com en el programa d’activitats socioeducatives Gent Gran Activa (en funcionament des de l’any 1989) es procura afavorir l’envelliment actiu, entenent-lo com el procés d’optimització de les oportunitats de participació, salut, seguretat i formació”. Tot plegat, resumeix Bejarano, “es proposa amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones grans a mesura que envelleixen”.
CALDES DE MONTBUI, VILA AMIGA DE LA GENT GRAN, DES DEL 2016
A Caldes de Montbui, les persones de més de 65 anys representen gairebé el 20 % del conjunt de la població local i les estimacions preveuen que, en els pròxims anys, el percentatge continuï en augment. En termes generals, “el col·lectiu representa aquella part de la piràmide demogràfica que continua creixent, i això significa que la nostra societat és en un procés d’envelliment accelerat”, apunta la regidora de Gent Gran, Núria Carné, també representant del Consell Comarcal de Serveis Socials i Gent Gran del Vallès Oriental. Per tant, adverteix Carné, “com a societat crec que ja anem tard a disposar, per exemple, de més habitatges amb serveis assistencials o procurar una mobilitat respectuosa i accessible per a tothom”.
És sota aquest propòsit que, des de l’any 2016, el municipi calderí forma part de la Xarxa Global de les Ciutats amigues de les persones grans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “El programa promou que els municipis adherits facilitin que les persones grans, en la seva diversitat, visquin en seguretat, mantinguin la salut i participin plenament en la societat, i que esdevinguin poblacions respectuoses per a totes les edats”, descriu Mireia Bejarano, de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
Núria Carné destaca el valor d’algunes de les darreres actuacions adreçades en la construcció d’un model de municipi amic de la gent gran, com la rehabilitació de les Cases dels Mestres i la reconversió de la zona de l’entorn en una àrea pacificada i de plataforma única, que prioritza la lliure circulació dels vianants i aposta per a una mobilitat més sostenible: “Com a model de poble, crec que va ser un gran encert plantejar la reforma de les Cases dels Mestres tenint en compte les necessitats de la gent gran, atenent que es tracta de l’equipament principal que acull les activitats de Gent Gran Activa, o que és la seu del Casal de la Gent Gran”. Al final, continua la regidora, “es tracta de situar les necessitats de les persones en el centre, i el fet de ser en el rovell de l’ou és quelcom notablement celebrat per les persones usuàries de l’equipament”.