Càritas Caldes fa una crida a la solidaritat per a ampliar la capacitat d’acolliment de la Llar del Remei
- 05/11/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
L’ampliació proposada requereix un pressupost d’uns 70.000 euros i pretén aprofitar l’espai existent a la part inferior de l’edifici per crear un nou habitatge social independent amb capacitat per a dues famílies monoparentals
IMATGE | Josep Puigdomenech, de Càritas Caldes, mostra l’espai previst de rehabilitar per a l’ampliació de la Llar del Remei. > I.HIJANO
En un context socioeconòmic generalitzat en el qual l’accés a l’habitatge s’ha convertit en un repte cada vegada més dificultós, la rectoria del Santuari del Remei -gestionat per Càritas Parroquial de Caldes de Montbui- s’ha transformat en un projecte d’habitatge social adreçat a famílies en situació de vulnerabilitat; un primer espai-refugi que, tal com ho descriu Josep Puigdomenech, portaveu de l’entitat local, “esdevé un habitatge trampolí des d’on poder saltar a un habitatge digne”.
“Tenim el lloc, tenim els plànols …, però no tenim els diners, de manera que hem iniciat una campanya de recollida de fons per a fer realitat el projecte d’ampliació”
Josep Puigdomenech
Càritas Caldes de Montbui
En funcionament des del desembre de 2021, el projecte “Llar Familiar del Santuari del Remei” acull, actualment, dos matrimonis amb les seves criatures i una mare sola amb el seu fill. Tots ells i elles conviuen en àrees comunes -com el menjador, la cuina i la sala d’estudi- i disposen d’habitacions i banys per a la seva intimitat; una solució d’habitatge temporal que facilita un entorn estable i segur, a partir d’un lloguer assequible (que es planteja proporcional als ingressos de les famílies) i una assignació -establerta en una taula amb Serveis Socials de l’Ajuntament- que es fa ajornable en un període màxim de dos anys: “Majoritàriament, les famílies que hi acollim són persones immigrants en situació irregular, és a dir, persones condemnades durant anys a no poder disposar d’un compte bancari, un contracte laboral o un contracte de lloguer” explica Josep Puigdomenech, mentre assenyala que “moltes d’elles arriben després d’un llarg periple, fugint de màfies o de situacions d’extrema precarietat, on els perilla la vida -i la dels seus fills i filles- i, literalment, venen amb les mans al cap”.
Arran d’una emergència social que és creixent, Càritas Caldes està treballant en la possible ampliació del projecte a partir d’un espai inutilitzat, situat a la planta inferior i, així, poder-ne augmentar la capacitat. “Es tracta d’un espai d’uns 50 m2 fins ara dedicat als mals endreços, però que vam veure que podíem aprofitar per a ampliar el projecte i convertir-lo en un habitatge independent” explica Puigdomenech, qui s’exclama a dir que “tenim el lloc, tenim els plànols…, però no tenim els diners, de manera que hem iniciat una campanya de recollida de fons per a fer realitat l’ampliació”. El nou habitatge, amb accés des de la rectoria, permetria acollir dues famílies monoparentals (o dues persones soles) i disposaria de dues habitacions, bany, cuina i menjador.
“Ara per ara, el pressupost se situa entre els 60.000 i els 70.000 euros, però també ens han advertit que com més temps tardem, més poden augmentar aquests preus” apunta Puigdomenech.
A banda del suport de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, amb qui s’ha signat una aportació econòmica de 35.000 euros en un període de tres anys, “necessitem la col·laboració de tothom, també de particulars, que ens ajudi a disposar dels diners”. De fet, continua el portaveu de l’entitat local, “hem decidit no iniciar el projecte de construcció fins a disposar, com a mínim, de la meitat del pressupost total, per ètica i responsabilitat”.
En aquest punt, Puigdomenech recorda que, a banda dels dos comptes bancaris dels quals es disposa per a rebre els donatius (disponibles al web), també s’ha habilitat un número de Bizum (10260). “Una cosa que potser la gent desconeix és que les donacions tenen desgravació fiscal” explica Puigdomenech, qui ho matisa dient que “en cas de donacions de més de 250 euros, la desgravació és del 40% mentre que en xifres inferiors, et tornen el 80% del total quan presentes la declaració de la renda”.