Caldes acull unes jornades europees per detectar els efectes del canvi climàtic en les aigües termals
- 04/11/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Una trentena de persones de diverses regions d’Europa van reunir-se a la vila en el marc del projecte ThermEcoWat
IMATGE | Científics, tècnics i càrrecs electes de diverses viles termals europees van participar en les jornades de treball. > I.HIJANO
Fa dècades que la comunitat científica va alertant dels vertebradors efectes del canvi climàtic, però encara no es coneixen indicadors objectius que demostrin el seu impacte en els jaciments de les aigües termals. Amb el propòsit de començar a posar fil a l’agulla, Caldes de Montbui va acollir, els dies 22 i 23 d’octubre, el projecte europeu ThermEcoWat, dins del programa cofinançat Interreg Sudoe: “Fruit de la participació activa de Caldes en la xarxa de viles termals europees, hem aconseguit formar part del consorci per obtenir el finançament europeu i, amb el projecte, ens enfoquem a analitzar l’impacte del canvi climàtic en les destinacions termals, així com la utilització de la geotèrmia com a recurs natural” explicava Isidre Pineda, alcalde de Caldes, també vicepresident de l’EHTTA.
La trobada va reunir una trentena de persones, entre tècnics, científics, operadors de balnearis i càrrecs electes de diverses regions d’Europa, convidats a “compartir experiències i iniciatives i, en paral·lel, identificar riscos i vulnerabilitats que puguin afectar l’ecosistema, no només el natural, sinó també el social i econòmic del sector termal” continuava Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica i moderador de les jornades. Al final, afegia Martín “pretenem posar en comú tot aquest coneixement per treballar en la línia de saber com mitigar-ho o adaptar-nos a aquests canvis que, malauradament, sabem que es produiran arran del canvi climàtic”.
UN ESTUDI PIONER A EUROPA
Si bé és cert que poden existir estudis previs referents a l’origen o característiques de les aigües termals, “es tracta d’estudis antics que es troben dispersats o, fins i tot, perduts” apuntava Georgina Aranó, de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. D’aquí a la importància d’aquest nou projecte, “pioner pel que fa al seu caràcter multidisciplinari” que, a més, “ofereix l’oportunitat de sintetitzar i analitzar la informació històrica disponible i adquirir-ne de nova en el marc del coneixement respecte al sistema de l’aigua termal”. En aquest sentit, Aranó explicava que la comunitat científica parteix del model conceptual que l’aigua termal, que emergeix de la profunditat a alta temperatura, podria estar barrejada en una proporció variable amb aigües més superficials i joves. “Aquestes últimes són les que es podrien veure directament afectades pels canvis en els patrons de precipitació i temperatura i, per tant, les que més podrien incidir en els canvis del conjunt de l’aigua termal”.
Tanmateix, aquest és només el primer punt de partida d’un extens treball de camp que es veurà intensificat, pròximament: “A partir de les conclusions que obtindrem d’analitzar la informació disponible, estem planificant campanyes de mostra d’aigua amb uns anàlisis molt complets per intentar identificar indicadors que ens puguin ajudar, en un futur, detectar aquells impactes que hem estimat que hi haurà a les aigües termals i corroborar si, efectivament, es produeixen o no” matisa la Cap d’unitat d’Hidrologia i Geotèrmia de l’ICGC.