
Caldes de Montbui posa en marxa el nou Pla de Prevenció contra Incendis
- 04/06/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
La planificació estratègica preventiva -que engloba tot el terme municipal- va ser redactada l’any passat i preveu múltiples actuacions de neteja i manteniment, a més de la coordinació dels cossos de seguretat i vigilància
IMATGE | Operaris de la brigada municipal de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, ultimant les tasques de neteja i manteniment en camins i franges de protecció delimitades en el PPI, a la zona boscosa del Farell. > Q. PASCUAL
En època d’incendis, el primer bon dia de l’agent rural de l’Ajuntament de Caldes de Montbui és comprovar el nivell del Pla Alfa que el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya assigna al terme municipal. “Es tracta d’un procediment operatiu que contempla un seguit d’actuacions i restriccions d’ús del medi natural, el qual varia depenent del grau de perill d’incendi atenent variables com la temperatura màxima, la humitat o l’extensió de massa forestal de la zona” explica Marc Freixa, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Caldes, mentre recorda l’activació d’algunes de les mesures més extremes, l’estiu passat. “Si bé és cert que aquest any potser gaudirem de certa treva arran de les pluges de les últimes setmanes”, continua Freixa, “quan puja tant la temperatura i, en paral·lel, baixa la humitat, el risc d’incendi és molt elevat en els nostres boscos. I és en aquest context de boscos sense gestió forestal que la feina de vigilància és tan meritòria; quan en moltes ocasions les hores de guarda s’allarguen quasi voluntàriament atenent el perill imminent”.
Som a primers de juny, i en paral·lel a l’arribada de la temporada d’estiu, Caldes de Montbui engega una nova campanya de prevenció contra incendis, mentre extrema aquelles mesures de prevenció executades durant l’any. “Nosaltres ho tenim molt present: la gran immensitat de massa forestal que rodeja el municipi converteix Caldes de Montbui en un polvorí en altes temperatures, però també és cert que en més de 30 anys no hem patit episodis de gravetat” apunta Josep Manel López, sotsinspector de la Policia Local de Caldes de Montbui. “Potser hi intervé algun component de sort, no ho negaré”, continua López, “però cal reconèixer la important tasca de prevenció, control i vigilància que s’executa cada any quan arriben les altes temperatures, tant per part dels recursos municipals -Policia Local i Agent de Medi Ambient- com per part dels voluntaris locals de Protecció Civil”.
En el marc d’un període de sequera latent i una extensió de terreny amb un 84% de sòl no urbanitzable (unes 2.500 hectàrees de terreny forestal i 630 hectàrees de terreny agrícola), la cura del medi forestal i l’atenció en la prevenció d’incendis esdevenen actuacions de caràcter urgent, que requereixen una organització a gran escala on intervenen diversos cossos de seguretat i vigilància del municipi. “Amb l’arribada del bon temps, i també a partir de l’activació del Pla Alfa, des de la Policia Local coordinem un operatiu on conjuguem els recursos que ens són propis, a més de l’agent de Medi Ambient, l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Caldes de Montbui, el Parc de Bombers Voluntaris de Caldes i els informadors i vigilants que anualment concedeix laDiputació; una important suma d’efectius i esforços que serveix per a garantir la més eficient tasca de prevenció d’incendis durant tota la temporada” continua el sotsinspector, mentre insisteix en el resultat derivat “d’una feina en equip molt cohesionat”, que serveix per al control més exhaustiu en les zones de risc més elevat: “Per al cos de policia, tant l’agent rural com els dos informadors i vigilants que concedeix la Diputació són part essencial del nostre equip, especialment en el cas de l’agent de Medi Ambient, qui fa una feina imprescindible que a vegades passa desapercebuda. Com a gran coneixedor del territori, l’agent rural ens aporta informació que ens és molt valuosa en la tasca preventiva, en coordinació amb la resta de cossos de seguretat i vigilància”. Al final, afegeix López, “el que ens interessa és abastir al màxim les zones de risc d’incendi més elevat amb la intenció de prevenir incidents i, en cas de produir-se, poder actuar-hi amb la màxima rapidesa”.
NOU PLA DE PREVENCIÓ CONTRA INCENDIS A CALDES DE MONTBUI
Amb el propòsit d’elevar la seguretat i reduir al màxim el risc d’incendi forestal, Caldes de Montbui compta amb un nou Pla de Prevenció contra Incendis (PPI), que va ser redactat l’any 2023 i que es mantindrà en vigor fins al pròxim 2028; una planificació estratègica global amb afectació a tota l’àrea del terme municipal, “que especifica aquelles accions prioritàries que cal dur a terme per tal d’estar protegits davant de la possibilitat de patir un incendi” explica Jordi Martín, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
D’entre les múltiples actuacions que hi són previstes, Martín destaca una de prioritària: la Xarxa Viària Bàsica de Prevenció d’Incendis. “Es tracta d’un seguit de recorreguts que ens ha delimitat de manera explícita el cos de Bombers de la Generalitat, i que corresponen a aquells camins que es requereixen en les màximes condicions possibles per a facilitar qualsevol actuació en el medi natural, en cas de necessitat” descriu Martín. En concret, la mesura de prevenció inclou l’arranjament i supervisió de més d’una quinzena de recorreguts d’arreu del territori, atenent molt especialment aquelles característiques o circumstàncies forestals que afecten les vuit urbanitzacions que componen la població.
En aquesta mateixa línia, “una altra de les actuacions prioritàries del PPI és la neteja i manteniment de les franges de protecció” puntualitza el regidor, “que són aquelles distàncies de seguretat que cal garantir des dels vials o les últimes cases d’algunes urbanitzacions respecte al bosc”. Les intervencions en les franges de protecció s’executen amb una periodicitat bianual, “on es duen a terme tasques de manteniment a partir de la desbrossa de rebrots i herbes, esporga de branques baixes i tala en algun tram quan es considera pertinent” afegeix Marc Freixa, tot apuntant l’inici d’algunes d’aquestes actuacions en la tardor de l’any 2023 i que just han acabat el mes passat, a les zones boscoses de Maspons, Regassol, Els Saulons i el Farell.
Per acabar, el PPI també preveu la supervisió i el manteniment de la xarxa d’hidrants; aquells punts d’aigua que són distribuïts estratègicament en diverses localitzacions d’entre les urbanitzacions de Caldes, “i que resulten essencials en cas d’una possible actuació per incendi” continua Martín. En aquest sentit, el mateix Pla de Prevenció també identifica aquelles basses situades dins del terme municipal que serveixen de punt d’extracció d’aigua, en cas d’extrema necessitat: “Un helicòpter de bombers tarda uns 30 segons a arribar des del pla de Caldes fins a dalt del Farell. Per tant, és imprescindible comptar amb una bassa en perfectes condicions on, en cas d’incendi, els bombers puguin carregar, pujar i arribar al punt de conflicte l’abans possible” afegeix el regidor de Medi Ambient.
LA GESTIÓ FORESTAL: UNA TASCA PRIMÀRIA EN LA PREVENCIÓ
Històricament, els boscos han estat aprofitats per la societat catalana, però l’abandonament progressiu dels conreus i les pastures -un fenomen intensificat a partir de la segona meitat del segle XX- ha agreujat la descontrolada expansió forestal, que ha derivat en boscos bruts i no regulats; un abandonament progressiu de la gestió forestal, la ramaderia extensiva i l’agricultura tradicional, les quals preservaven el medi natural, la biodiversitat o els mosaics agro-forestals i que servien, d’entre múltiples avantatges, per a reduir el risc ambiental. “Per a mi, aquesta és -sense dubte- la millor eina que contribueix a una prevenció efectiva: l’aposta en una gestió forestal eficient” remarca Roser Xalabarder, regidora d’Agricultura i Ramaderia de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. “L’apunt positiu és que tenim una massa forestal fantàstica, que l’hem de poder gaudir, però en aquests moments tenim uns boscos molt bruts o plens de pins i pinyes, que són veritables espurnes. L’aigua de la pluja queda absorbida en aquests sotaboscos i, per tant, no baixa als pous o a la riera, que és l’interessant en temps de sequera” afegeix la regidora i 2a tinent d’alcaldia.
“Tradicionalment, la pagesia ha mantingut nets els boscos, com ho feien amb els seus conreus. Els era necessari per a la seva subsistència, però també ho feien tenint en compte el benefici col·lectiu” continua Xalabarder, qui recorda com, durant dècades, la vila de Caldes ha comptat amb agricultors i ramaders tradicionals que no han desistit en la tasca. Tanmateix, “avui dia, queden molt pocs ramaders de vaques, i només una ramadera d’ovelles que, gràcies a la seva pastura, continuen mantenint els nostres boscos en condicions” exposa la regidora, mentre insisteix en la urgència d’apostar, des de l’administració, “en promoure actuacions que facilitin als propietaris poder rendibilitzar el sotabosc i la fusta com a combustible natural”. En aquest sentit, Marc Freixa -tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Caldes de Montbui- apunta la redacció d’un nou projecte municipal per a l’adquisició d’una tercera caldera de biomassa que, front l’absència de productors locals, de moment funcionen amb fusta provinent de diversos indrets de Catalunya.
L’ACTUACIÓ CIUTADANIA: PEÇA CLAU EN LA PRESERVACIÓ DEL MEDI
En la suma de les mesures preventives, l’actuació ciutadana esdevé essencial, segons apunten les dades estadístiques d’entre els principals factors causants d’incendis forestals. “Arran del sentit de responsabilitat i consciència que ens afecta a tots i totes, cal remarcar la obligatorietat de les propietats en entorns forestals de mantenir en condicions les seves finques” apunta Freixa, qui s’explica a partir d’exemples com “evitar l’acumulació de llenya i material inflamable en els jardin; tenir la parcel·la ben neta i amb una distància mínima de 6 metres amb l’arbrat; evitar acumular restes de poda o brancada; substituir les tanques de bruc per altres materials segurs… En definitiva, evitar l’acumulació de materials que s’afegeixin com a combustible en cas de foc”.
En paral·lel, “és molt lícit i humà sentir preocupació quan es viu a tocar de la massa forestal” continua el regidor de Medi Ambient, Jordi Martín, qui recorda una reunió “molt profitosa” que va celebrar-se amb veïnatge d’urbanitzacions de la vila i representants del cos de Bombers de Mollet del Vallès. “Ens van explicar coses molt interessants que es recullen d’entre els consells de Protecció Civil en cas d’incendi forestal, que pot consultar-se al web de Gencat”, apunta Martín. En cas de trobar-se enmig d’un incendi forestal, una de les principals recomanacions de Bombers de la Generalitat és quedar-se a casa i tancar les portes i finestres i, en cas de ser dins d’un cotxe, cal aturar-se en un lloc protegit, tancar portes i finestres, aturar la ventilació i quedar-se a l’interior del vehicle amb els fars encesos. “El fum és molt perillós, ja que pot causar desorientació i dificultat per respirar. Cal recordar que el lloc més segur d’un incendi és la zona ja cremada” remarca Protecció Civil d’entre el recull de consells en cas d’incendi forestal, així com la importància de trucar al telèfon d’emergències 112 o instal·lar l’aplicació mòbil My112, que permet l’enviament automàtic de les coordenades de localització per alertar d’una emergència.