És la fira gastronòmica i termal per excel·lència a Caldes de Montbui; potser no la més multitudinària, però sí la més sentida pels calderins i calderines, quan es ret homenatge al bé més preuat de la vila i es connecta amb la història i tradició de llargues generacions anteriors: “Si hi ha un mercat que recupera l’essència de Caldes és, sense dubte, el Mercat de l’Olla i la Caldera” diu Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme, tot recordant “com els nostres avantpassats recollien l’aigua de la font per cuinar a casa”. I d’això va el Mercat de l’Olla, continua Germà, “de coure llegums amb l’aigua termal com ho hem vist fer als nostres avis i àvies durant tants i tants anys”.
La 12a edició del Mercat de l’Olla i la Caldera -tal com es coneix avui dia-, o la 38a edició com a mercat d’artesania i productes locals, se celebrarà el cap de setmana del 16 i 17 de març. I, segons explicava l’alcalde, Isidre Pineda, “ho celebrarem amb una edició de rècord, repartint més de 6.000 racions de llegums”. En concret, seran 100 kg de llenties i 250 kg de cigrons que bulliran a l’olla més gran de Catalunya, i se serviran acompanyats de botifarra del perol i llardons, i amanits amb un bon raig d’oli d’oliva.
Com les tòfones, que potencien el sabor de moltes elaboracions, “l’aigua termal és també un regal a la cuina; un gran potenciador de sabor que, a més de donar un gust especial als llegums, també facilita molt el procés de cocció” diu Jordi Bufí, cuiner responsable de la cocció dels llegums durant el Mercat. En aquest sentit, Maribel Merino, de Llegums Parellada, també assenyala que “l’aigua termal és molt més suau que no pas la de la Xarxa, i deixa la pell de les llenties molt més fina i melosa”.
A banda del plat estrella que se servirà a preus populars a la plaça de la Font del Lleó, una desena de restaurants locals se sumen al ‘Se’ns en va l’olla’ d’enguany, la proposta que arrodoneix l’experiència a partir de plats elaborats amb aigua termal, en els seus locals, del 16 al 24 de març.