El sentit homenatge que manté viu el record del tots els qui es troben a faltar
- 07/11/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Desenes de veïns i veïnes de Caldes van complir amb la tradició de Tots Sants, remmemorant als seus éssers estimats en el cementiri
IMATGE | Un veí de Caldes visita el cementiri el dia de Tots Sants per dipositar un ram en el nínxol d’un familiar. Com cada any, la vetlla als difunts de l’1N va omplir de visites el cementiri municipal. > Q. PASCUAL
És 1 de novembre, dia de Tots Sants. Per a molts, sinònim de tradició en família destinada a la vetlla i el record d’éssers estimats. En el marc d’aquest culte als difunts, històric ritual eclesiàstic, hi és inherent la visita al cementiri on molts arriben amb estris de neteja i variats rams de flors per dipositar als nínxols amb enyorança; un acte d’homenatge que, tot i el pas dels anys, es resisteix a l’oblit arran del naixement de noves generacions.
Passada la festivitat dedicada a honrar als avantpassats, dia en el qual es registra un major nombre de visites a l’equipament municipal, l’Ajuntament de Caldes de Montbui emprèn el projecte d’ampliació del cementiri arran de la construcció de 28 nínxols nous. Les obres responen a la necessitat “de donar resposta a l’increment de la demanda dels últims anys, que havia esgotat els nínxols fins ara disponibles”, expliquen fonts oficials del consistori.
Segons l’Ajuntament, la intervenció a l’equipament té una previsió d’aproximadament un mes, i afectarà un dels espais que resten lliures a l’interior del recinte, previst amb anterioritat per a futures ampliacions. En concret, els nous nínxols formaran la nova illa z, situada a la zona final del passadís central. L’actuació pressupostada per poc més de 48.000 € respon a una ampliació del 2,6% de la capacitat actual del cementiri, que a hores d’ara compta amb 1.084 nínxols de segona classe.
CONTINUEN LES OBRES DEL FUTUR TANATORI DE CALDES
Des de l’acte de col·locació de la primera pedra del futur tanatori de Caldes de Montbui, el passat mes de gener, les tasques de construcció del nou equipament funerari continuen a ple rendiment. El projecte, a càrrec de la Fundació Santa Susanna, respon a la necessitat d’un nou tanatori en el municipi “que disposi d’espais més amplis”, defensava l’entitat local, i l’actualització d’unes sales de vetlla “que han quedat obsoletes”, hi apuntava l’alcalde de Caldes i president de la Fundació Santa Susanna, Isidre Pineda.
L’entitat calderina és l’única institució no lucrativa que presta serveis funeraris a Catalunya des del 1953 i que va reprendre l’any 2016. Amb motiu de prestar un millor servei funerari a les famílies calderines, l’entitat ha engegat el projecte de construcció, considerat “d’important rellevància per a la mateixa Fundació i per al poble de Caldes”, hi afegia Pineda.
El nou tanatori respon a un projecte arquitectònic dissenyat per l’equip calderí Mangrana Arquitectes, i arran d’aquest, el recinte comptarà “amb un disseny funcional; integrat a l’entorn i sostenible; lluminós (tot i ser soterrat), i que protegirà la intimitat de les persones” especificaven des de la Fundació durant l’acte del passat mes de gener. En el marc d’aquest, la institució també remarcava la voluntat de mantenir la ubicació del tanatori en el centre del municipi, de manera que les obres del nou recinte es duen a terme en un terreny propietat de la Fundació, amb accés directe des de la plaça Neus Català. Precisament aquest punt ha estat motiu de queixa per part de Funerària Torra, entitat privada que també opera en el municipi: “Fa anys que a Torra vam publicar la intenció de construir un tanatori a Caldes de Montbui. Fins i tot, es van publicar fotografies que mostraven com seria la instal·lació”, explica Xavier Pons i Torra, responsable de Funerària Torra. “Durant tot aquest temps, l’Ajuntament de Caldes ens ha denegat fins a tres possibles ubicacions del tanatori que volíem construir, i ens deia que l’única possibilitat era el polígon industrial de Caldes, retirat de la població i una mica deixat de la mà de Déu”, continua Pons, qui afegeix que, “mentrestant, la Fundació Santa Susanna promou un tanatori en el centre de la vila”.
A la denúncia de Funerària Torra, l’Ajuntament de Caldes de Montbui explica que “l’autorització de construcció de qualsevol equipament destinat als usos funeraris ha de complir la normativa urbanística municipal”. Segons remarca el consistori, aquesta normativa existeix des de l’any 2017 fruit d’una modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística (POUM), i aquesta modificació regula l’existència d’equipaments destinats a sales de vetlla, tanatori i incineradora. “La mateixa modificació del POUM estableix que aquests usos poden ser autoritzats en solars qualificats d’equipaments sociosanitaris o religiosos, cementiris, serveis tècnics i polígons industrials”, hi afegeixen fonts oficials de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.