Caldes, municipi co-cooperant en el programa Awasuka, al Nepal
- 03/10/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Des de fa anys, l’Ajuntament i Caldes Solidària participen en el projecte que treballa col·lectivament en la millora de les condicions de vida a comunitats rurals del Nepal
IMATGE | CEDIDA
Arran del terratrèmol de 2015 al Nepal, el projecte de cooperació Awasuka -dedicat a la millora de les condicions de vida de les comunitats rurals del país- va començar a treballar en el desenvolupament i difusió de tecnologia que permetés la reparació de cases malmeses i la construcció d’habitatges nous a baix cost amb tecnologia sismo-resistent.
Remant en la mateixa direcció i per a aquest mateix objectiu, en el projecte hi han estat presents dues organitzacions calderines, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’entitat Caldes Solidària, que d’entre altres finançadors d’arreu de Catalunya, han participat en el programa de desenvolupament al Nepal. “Des de fa anys, i d’entre altres activitats, Awasuka ha facilitat la instal·lació de centenars de cuines-xemeneia optimitzades, oferint una solució per evitar la contaminació a l’interior de les cases rurals que cuinen i s’escalfen amb foc de llenya sense un mínim de condicions”, explica el doctor i calderí Daniel López, president de Caldes Solidària, qui també ha col·laborat activament en el programa de cooperació a través de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el seu grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos.
En els pròxims mesos, el programa vol avaluar els efectes de millora de la qualitat de l’aire sobre la salut d’infants i dones. “Amb això es vol promoure l’ús de cuines-xemeneia per mostrar objectivament el seu valor, tant a les comunitats rurals nepaleses, com a les autoritats polítiques i sanitàries” matisa López.
UN EXEMPLE DE CO-COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT
Responsables d’Awasuka declaren que el programa sempre ha estat fidel al concepte de cooperació, tant en els seus projectes com en la seva forma d’operar: “No es tracta d’una organització en si mateixa, sinó d’una plataforma de coneixement impulsora de diversos projectes i activitats, de la qual altres entitats i organitzacions poden beneficiar-se per tal d’implementar-los”. De fet, continuen explicant, “al llarg del temps ha comptat amb diverses organitzacions que s’han coordinat fent feines diferents i complementàries, i que han anat variant segons els diferents períodes i projectes assumits”.
En aquest sentit, López el defineix com a “programa de co-cooperació”, ja que hi intervenen diversos actors de cooperació descentralitzada per a realitzar un treball de qualitat en cooperació al desenvolupament. I, segons el calderí, “cal que la co-cooperació s’integri en la cultura de la cooperació per a desenvolupament”, perquè a través d’aquesta es poden promoure canvis socials “amb un cost reduït, a més de poder compartir coneixements i valors”.
Però no només amb això, el president de Caldes Solidària defensa que Awasuka és també exemple de cooperació amb “resultats socials rellevants” que contradiu aquelles visions reaccionàries o incrèdules amb el sistema: “Al llarg dels anys, la cooperació per al desenvolupament ha patit moltes crítiques i desqualificacions, des de la constatació que els Estats sovint persegueixen interessos econòmics o geoestratègics, fins a l’observació que moltes micro-oneges tenen incidències tan locals que no tenen transcendència regional. Però existeixen força contraexemples, i Awasuka n’és un d’ells”.