Tot preparat perquè la festa del foc i l’aigua conquereixi Caldes
- 04/07/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 1
Aquest dissabte, la plaça de la Font del Lleó tornarà a vibrar arran de l’acte més popular i multitudinari: l’Escaldàrium
Només queden quatre dies perquè la nit envaeixi el món a la vila termal. Tot està a punt per tornar a fer vibrar a calderins, calderines i visitants d’arreu que ompliran la plaça de la Font del Lleó on es viurà la gran festa calderina del foc i l’aigua, l’Escaldàrium.
L’Escaldàrium és possible gràcies a la gran tasca conjunta de les tres entitats calderines: el Ball de Diables, l’Associació La Forca i Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui que, juntament amb la regidoria de l’Escaldàrium, encapçalada per Laia Cuscó que agafa el relleu d’en Pep Busquets, aconsegueixen construir un espectacle sublim per explicar la llegenda de l’origen de l’aigua termal.
Enguany, la gran festa del foc i l’aigua té com a principal novetat l’ús, per primera vegada, d’aigua termal i reduir-ne el consum a la meitat en tots els actes programats relacionats amb l’Escaldàrium davant la situació de sequera que es pateix arreu del territori i que les últimes precipitacions no han fet millorar considerablement la situació.
L’organització va explicar que l’aigua recollida per utilitzar durant l’Escaldàrium representa només el 20% de la que brolla en un dia de la Font del Lleó i que aquesta recollida no tindrà efectes sobre la resta d’usos que la vila dona a aquest recurs. L’aigua termal es recollirà en cubes on es refredarà prèviament abans de ser feta servir amb les grans mànegues a les danses d’aigua.
Una altra de les novetats és en matèria d’accessibilitat, en aquesta edició s’incorporarà la traducció a llengua de signes dels textos del narrador que es reproduiran per megafonia durant la festa per introduir les diverses danses i serà interpretada pel calderí Juan Diego Oliva. La traducció en llengua de signes també es podrà seguir a través de les pantalles gegants instal·lades a l’escenari dels músics i al parc de Can Rius. Aquesta nova mesura s’afegeix a la que ja funcionades de fa anys i que permet a persones amb mobilitat reduïda seguir la festa des del balcó de l’Ajuntament.
D’altra banda, i pel que fa a l’Escaldàrium pròpiament dit, el Ball de Diables de Caldes ha apostat per la continuïtat respecte de l’anterior edició i es reserva algunes sorpreses per l’any vinent, en què la festa celebrarà el 30è aniversari. Tot i això, hi haurà algunes modificacions com la millora de les delimitacions de la zona on es guarda la pirotècnia o l’habilitació d’un passadís a la vorera entre la Font del Lleó i el carrer Barcelona per al personal d’emergències i seguretat. El dimarts 27 de juny es va fer un assaig obert a la ciutadania a la plaça de la Font del Lleó on es va ensenyar a tothom qui vulgui participar com s’han de moure durant les danses de foc la nit de l’Escaldàrium.
EL TEMPLÀRIUM I EL JUDICI ESTRENEN MÚSICA
Una altra de les novetats de l’Escaldàrium d’enguany és la incorporació de música nova per primer cop des de 2010, quan es va estrenar El Repicó, la peça que tanca la festa. El compositor calderí Ramon Solé, autor d’aquesta i de la resta de danses de l’Escaldàrium, ha estat l’encarregat de crear, d’una banda, la primera peça pròpia del Templàrium i, per l’altra, la banda sonora del Judici, la representació de la persecució i assassinat de 13 dones acusades de bruixeria a Caldes l’any 1619, que l’Escaldàrium ha incorporat aquest any al seu fil argumental.
La dansa del Templàrium es titula “D’entre les llambordes” i contribueix a la voluntat dels responsables de l’activitat a donar-li identitat pròpia, fita aconseguida com es va poder veure durant la celebració del Templàrium el passat dissabte dia 2 de juliol. Estilísticament, està emparentada amb la música de l’Escaldàrium, que fusiona rock i pop amb les tradicions catalana i celta. Pel que fa a la música del Judici, és una banda sonora composta expressament per a l’espectacle per intensificar l’acció de les diferents escenes i el vincle emocional amb el públic. A més, enguany, s’incorpora la cançó “Som”, un cant d’empoderament de les dones per fer-se fortes i fer pinya davant la situació tenebrosa que se’ls acosta.