Gran resposta ciutadana per inscriure’s a la CEL arran de l’obertura de 200 places
- 04/04/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La 2a Jornada d’Acció Climàtica, celebrada el 25 de març, va reunir a centenars de persones interessades en formar part de la Comunitat Energètica Local de Caldes
IMATGE | Des de primera hora, la llarga cua de calderins i calderines rodejava la plaça Catalunya, on va tenir lloc la 2a Jornada d’Acció Climàtica. L’OAC va tramitar fins a 223 inscripcions en la modalitat A. > Q. Pascual
“El 80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provenen del model energètic” remarcava Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la 2a Jornada d’Acció Climàtica de Caldes, celebrada el dissabte passat 25 de març. “Per tant -insistia Farran-, si volem revertir aquesta situació i aconseguir que les coses passin, cal treballar des de l’àmbit de l’energia”.
Caldes de Montbui fa un parell d’anys que treballa en la direcció de fer realitat una progressiva independència del model energètic unidireccional i centralitzat en mans dels oligopolis, mitjançant iniciatives “transformadores i revolucionàries” descriu Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica, com ha estat la CEL de Caldes; “la recepta calderina en la mitigació del canvi climàtic que continua creixent i consolidant el lideratge calderí com a primera comunitat energètica del país” va dir l’alcalde de la vila, Isidre Pineda.
Però al marge de qualsevol voluntat política, el compromís o resposta de la ciutadana es fa imprescindible per convertir un projecte sobre paper en una realitat tangible en matèria de transició energètica. I l’alta demanda per accedir a l’energia fotovoltaica va fer-se més que evident arran de la reobertura de la Comunitat Energètica Local amb les 200 noves places, dissabte 25 de març. “Avui ha estat un dia extraordinari, una autèntica festa a Caldes de Montbui amb la participació de centenars de persones que han vingut des de primera hora del matí per accedir a part de l’energia generada a partir d’instal·lacions municipals” assenyalava Martín. “Hem superat totes les expectatives que teníem i, en aquest sentit, volem agrair la paciència que han tingut avui els calderins i calderines” continuava Pineda, fent referència a la llarga cua de persones que no va amainar fins a primeres hores de la tarda. “Hem passat d’un projecte que vam presentar l’any passat a una realitat consolidada enguany, pel que hi havia interès i ganes de formar-ne part” afegia l’alcalde.
En el marc de la reobertura de la CEL, l’Oficina d’Acció Climàtica va registrar 223 inscripcions de famílies calderines interessades a accedir a una de les noves places que amplia a 300 les existents des del servei energètic fotovoltaic calderí. Fins al 3 de maig es poden seguir presentant sol·licituds (de manera telemàtica o presencial) i, acabat el termini, “s’adjudicaran les places disponibles segons els criteris establerts a la normativa” especifica l’Ajuntament. En aquest sentit, val a dir que “totes les famílies que ara quedin fora, restaran en llista d’espera” va resoldre Martín. De fet, des de l’Ajuntament de Caldes “ens proposem assolir el 10% dels habitatges de Caldes de Montbui l’any 2024, donant servei energètic municipal a més de 600 famílies calderines. I ho podem fer perquè disposem dels fons europeus” remarcava Isidre Pineda.
En paral·lel, “molta gent també ha vingut preguntant per les subvencions que oferim en la modalitat B”, hi afegia el regidor, referint-se a aquells domicilis particulars que aposten per instal·lacions fotovoltaiques als terrats de casa seva. En aquest cas, “les sol·licituds resten obertes durant tot l’any” matisa el consistori local.
A banda de la llarga cua de calderins i calderines per accedir a les noves places de la CEL, la plaça Catalunya va estar presidida per un acte central, conduit pel meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Enric Agud. Li va seguir la taula rodona amb representants de municipis de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (AMERC), la qual presideix enguany l’alcalde de Caldes, i els parlaments d’autoritats locals i d’Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat.
Finalment, la 2a Jornada d’Acció Climàtica va dedicar un reconeixement a les persones, entitats i empreses locals que formen part de la comunitat energètica en la modalitat B i que han contribuït durant l’any en la generació de l’energia fotovoltaica. En aquesta edició, els reconeixements han estat per la Fundació Santa Susanna, Seframa SLU, Le Sound Truck Events Barcelona SL, Gabriel Blàzquez i Blai Felip.
DE LA GENERACIÓ A LA GESTIÓ DE L’ENERGIA
Fins fa 200 anys, la població era propietària de l’energia que consumia, perquè aleshores es generava a partir de biomassa, és a dir, la llenya. És a partir de la Revolució Industrial i l’aparició del carbó que el model canvia i els fins aleshores propietaris es convertien en mers consumidors, “la qual cosa ens sembla que ha estat sempre així, però res més lluny de la veritat” relatava Farran durant l’acte. Per tant, recuperar el model anterior no només és possible, sinó necessari, “a més d’engrescador i il·lusionant” continuava l’experta en energia, qui acabava afegint que “el que esteu fent a Caldes és una autèntica revolució! Esteu obrint moltes portes i cal reproduir-ho arreu”.
Generar i consumir la nostra pròpia energia torna a ser possible, especialment en habitatges particulars (tot i que, quan es tracta de compartir-la, l’assumpte es complica arran de la necessària actuació de les xarxes distribuïdores). Però el següent pas a dur a terme, continua Farran, és “el d’aprendre a gestionar aquesta energia, és a dir, emmagatzemar-la amb bateries o cotxes elèctrics, o bé modificant les hores de consum pels moments en els quals hi ha radiació solar”. “Només així -sentencia la directiva- podrem deslliurar-nos dels combustibles fòssils, els quals cada vegada ens resultaran més cars”.