Elisenda Paluzie: “L’important és que Catalunya tingui l’autoritat per recaptar impostos”
- 11/04/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’economista i expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, va conduir una xerrada a Caldes el passat 23 de març
IMATGE | Elisenda Paluzie, a la xerrada celebrada a Caldes de Montbui, a la Sala de Cuines de Can Rius.> CEDIDA
Caldes de Montbui va comptar amb la visita d’Elisenda Paluzie el passat 23 de març, economista i activista, que va ser presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana en els mandats del 2018 i del 2020. En el marc de la xerrada, parlant d’economia, Paluzie va declarar que no hi ha unió entre els partits per treballar per la independència, i que es troben mostres de dominació d’Espanya envers Catalunya en tots els àmbits (des de l’econòmic, passant per la legislació, la cultura, la llengua…). En aquest sentit, Paluzie proposava tornar-se a centrar en l’economia i analitzar la campanya de la por que l’Estat espanyol va engegar l’any 2017 per soscavar la confiança de les empreses i de la ciutadania en una Catalunya independent. “En els darrers cinc anys”, va dir Paluzie, “hem parlat sobretot de la repressió. Cal tornar a parlar d’economia”.
Un dels principals aspectes de l’esmentada campanya va ser la forta pressió per provocar el canvi de seu de les empreses, va dir l’economista. També es temia una retirada de dipòsits, la repercussió sobre el turisme i la sortida de la Unió Europea. Amb l’anàlisi i el seguiment de tots aquests factors, Paluzie es mostra optimista. De fet, va explicar que el PIB català no va caure la tardor del 2017, que les multinacionals no van marxar, que bona part dels dipòsits retirats eren de la mateixa Administració de l’Estat i que hi ha alternatives per continuar vinculats a la UE, com ara la negociació d’un tractat. D’altra banda, també creu que la resposta violenta i repressiva de l’Estat al referèndum i a les protestes ciutadanes eren els principals elements que van dissuadir els turistes.
“Arribat un moment de ruptura es produeix un conflicte d’autoritats”, va dir Paluzie, i va afirmar que cal tenir previst com es comportarà Catalunya. “L’important és que Catalunya tingui l’autoritat per recaptar impostos”, va matisar. Respecte a la por que l’Estat deixi de pagar les pensions o els sous dels treballadors i treballadores, Paluzie va considerar que Espanya no procedirà en aquest sentit perquè com a estat no pot incórrer en impagament.
Pel que fa als avantatges i inconvenients d’una Catalunya independent, Paluzie va fer referència que cal tenir clars els guanys econòmics que representaria la independència i com s’ha de procedir mentre no sigui una realitat: continuar practicant la sobirania fiscal ingressant els impostos a l’Agència Tributària Catalana, fer consum estratègic, evitar dependre de les empreses i dels mercats espanyols.
L’economista va dir que és inevitable que a una ruptura amb l’Estat sense negociació hi segueixi un període d’inestabilitat. Considera, però, que mai no seria tan intens com la crisi que es va viure arran de l’aturada d’activitat que va ocasionar la COVID-19. “La independència garanteix una oportunitat de fer un país millor, però no l’assegura” va insistir, qui va afegir que, en darrera instància, això depèn del model de govern dels partits.
Però existeixen alternatives a la independència? Paluzie no creu que Espanya estigui en condicions de fer una oferta de concert econòmic a Catalunya a imatge del concert basc, atès que això també tindria un alt cost per a l’Estat.