La balneoteràpia: un nou bri d’esperança
- 07/02/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Caldes presenta els resultats de l’estudi sobre els beneficis de les aigües mineromedicinals en pacients post-COVID-19
IMATGE | Grup de pacients de COVID-19 persistent i participants en l’estudi científic, en un moment durant la presentació de les conclusions, el 2 de febrer. > Q.PASCUAL
“Vaig començar l’estudi patint dolor, i vaig acabar els tractaments termals sense sentir-ne” apuntava una de les participants en la recerca científica “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID-19 persistent”.
El Museu Thermalia va acollir dijous passat, 2 de febrer, la presentació dels resultats obtinguts en l’estudi pilot, impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui i coordinat pel Grup de recerca múscul-esquelètica de l’Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), liderat per la investigadora, biòloga i doctora en Genètica, Natàlia García Giralt: “Els resultats de l’estudi han demostrat que la balneoteràpia millora el dolor múscul-esquelètic i la fatiga; dos dels símptomes més prevalents en la COVID-19 persistent i dels més invalidants per a les persones que pateixen aquesta simptomatologia”.
La investigació – “que tal com hem dissenyat, no se n’ha fet cap altra, de moment” apuntava García- perseguia confirmar una hipòtesi “força àmplia” segons la investigadora en cap, que partia dels possibles beneficis de les aigües mineromedicinals de Caldes de Montbui en la millora de la qualitat de vida d’aquest perfil de pacients. “També volíem constatar en quins símptomes milloraven significativament els participants, ja que els pacients de COVID-19 persistent presenten una simptomatologia molt extensa i diversa” continuava García.
D’entre els símptomes més freqüents en els pacients amb post-COVID-19 destaquen la fatiga, el dolor o malestar general, alteracions neurocognitives, alteracions del son, dificultat per respirar, disfuncions intestinals, i ansietat o depressió (entre el 20 i el 50% dels pacients, segons les revisions sistemàtiques publicades). En aquest sentit, “sabíem que no tota la simptomatologia milloraria arran de l’aplicació de la balneoteràpia, com per exemple els problemes neurocognitius, però hem comprovat com altres condicionants com el dolor, la qualitat de la son, les funcions emocionals/socials o l’ansietat s’han vist positivament afectades” explicava García.
S’estima que prop de 240.000 persones arreu de Catalunya poden haver desenvolupat la malaltia en algun moment de la seva evolució posterior a haver-se infectat amb SARS-CoV-2, segons dades pròpies de COVICAT. I d’entre aquest gran gruix de població, amb poques referències des del camp mèdic-científic i una rellevant degradació de la seva qualitat de vida, l’estudi impulsat a Caldes de Montbui ha significat un bri d’esperança que ara desitgen convertir en eina de lluita i arribar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’alcalde de la vila, Isidre Pineda, compartia el desig de les pacients: “Somiem que sigui possible un termalisme receptat, és a dir, que formi part del sistema públic de salut com passa en altres països d’Europa”.
Sota aquest propòsit, el de continuar apostant per un termalisme científicament reconegut, “probablement continuarem tirant endavant investigacions com aquestes, en les quals posem a disposició de la ciència i de les persones afectades el nostre màxim tresor; aquesta joia que és tan històrica i alhora tan nostre, la nostra aigua mineromedicinal”.