El Toc, l’espai-refugi adreçat als i les joves on créixer i sentir-se com a casa
- 07/02/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
L’Espai Jove de Caldes de Montbui, en funcionament des del 1989, és l’equipament municipal de referència per a les persones joves; un espai de trobada, relacional i de convivència, que fomenta l’empoderament, la participació i desenvolupament psicosocial del jovent
IMATGES | Joves usuàries d’El Toc compartint la tarda d’un dia qualsevol en l’Espai de Trobada dins de l’equipament municipal juvenil, situat al carrer Font i Boet. > J. SERRA
En Derek és un jove calderí de 18 anys que passa moltes tardes a l’Espai Jove El Toc. “Ve molt sovint des de fa temps, fa les tasques pendents de l’escola, berena amb nosaltres i després acostuma a fer unes cistelles de bàsquet al jardí” explica Carme Ortega, dinamitzadora juvenil i responsable de l’espai adreçat als i les joves del municipi, mentre en Derek la mira i li dedica un somriure tímid.
En Riki i la Xènia són una altra parella de joves, tots dos estudiants d’un institut de la zona, que queden habitualment a El Toc per fer junts els treballs de classe. Quan arriben, hi ha dies que s’aturen a xerrar amb la resta de joves amb les quals es troben a l’Espai de Trobada – la sala oberta situada a l’entrada d’El Toc-, i d’altres es queden una estona amb la Berta per escoltar com fa sonar la guitarra. Heidi Rodríguez també diu que acostuma a venir per avançar feina d’escola, però després s’embolica a petar la xerrada amb els i les joves amb qui coincideix aquella tarda: “És inevitable fer-ho quan et trobes tan còmode i amb gent tan diversa!” s’excusa entre rialles, mentre les seves companyes assenteixen amb el cap.
I és que en el decurs d’una tarda qualsevol d’un dia entre setmana, de les 17 a les 20:15 hores, poden arribar a coincidir més 40 joves a l’Espai Jove El Toc. “Ara podem arribar a ser unes 40 persones dins l’equipament, quan sembla que estem recuperant certa normalitat, però abans de l’esclat de la pandèmia, podíem arribar a ser un centenar de joves els divendres a la tarda!” apunta Ortega, qui és al capdavant d’El Toc des de fa més de 20 anys. Joves d’edats molt diverses (a partir dels 12 anys) i de perfils o necessitats també molt dispars es concentren diàriament en el mateix equipament, “un espai de trobada i d’interrelació, a més de ser un punt d’informació juvenil” descriu Ortega, on els usuaris se senten “com a casa” apunta una jove: “Fa bastants anys que vaig prendre la decisió de començar a venir en lloc de quedar-se a casa, i ara procuro passa-m’hi sempre que puc. Aleshores no tenia cap cercle d’amics i amigues, i aquí el vaig trobar. És un espai que serveix molt per socialitzar i conèixer altres joves, per obrir-te i agafar confiança en altres persones” relata Gisela Rodríguez, jove usuària d’El Toc.
“Jo hi afegiria que es tracta d’un punt d’escolta; un lloc màgic i molt especial on et sents segur, ja que al marge de moltes altres joves, també hi trobes a la Carme, qui sempre procura escoltar-nos i comprendre’ns. Això ens ajuda molt a sentir-nos còmodes; com a casa. Ella fa que El Toc sigui El Toc. Sense cap mena de dubte, si ella no hi fos, això ja no seria el mateix” afegeix Heidi Rodríguez, una de les moltes joves habituals, usuàries de l’equipament.
Carme Ortega és la responsable de l’espai juvenil El Toc des de l’any 2001, quan l’equipament se situava al Centre Cívic i Cultural. Juntament amb ella, Verònica Arteaga -tècnica de Joventut a l’Ajuntament de Caldes de Montbui-, David Sanitjas -dinamitzador del servei de Salut Jove- i la parella d’educadors de carrer, la Nerea i en Gerard, formen un equip estable i cohesionat que remen plegats cap a una mateixa direcció: crear un espai segur per als i les joves del municipi on sentir-se lliures per ser i sentir com ho necessitin. “Aquest crec que és el nostre màxim objectiu: que qualsevol jove que entri per la porta, sigui d’on sigui, vingui d’on vingui -i independentment de qualsevol circumstància personal-, se sentin persones no jutjades ni discriminades; se sentin còmodes i respectades. A mi m’agradaria pensar que El Toc és un refugi on poder venir tant si estàs anímicament bé com malament” remarca Ortega. I és que, al final, “aquí notem molt que els i les joves tenen una gran necessitat de ser escoltades, però escoltades ‘de veritat’, sense sentir-se jutjades per allò que t’estan explicant” hi afegeix.
Per a David Sanitjas, responsable dels tallers i xerrades que s’imparteixen als instituts de la vila i del servei de Salut Jove a l’Espai Jove El Toc, “la població jove necessita el mateix que nosaltres: ser escoltada. I el món adult tendeix sovint a donar massa opinions i consells, quan en la majoria d’ocasions el que veritablement es necessita és ‘vomitar’ el que portem a dins”. De fet, Sanitjas posa l’accent en l’alarma social que preocupa especialment a les administracions amb relació a la salut mental dels i les joves des de l’esclat de la COVID: “Cal tenir en compte que les persones i professionals que treballem amb la població jove ens adonem que la pandèmia només ha estat el detonant del cúmul que patim actualment, però feia molt de temps que ja arrossegàvem una important incidència en problemes de salut mental” descriu l’educador social qui, d’altra banda, denuncia l’accelerat ritme de vida actual i la generació de pocs espais de reflexió i interrelació amb els altres, especialment d’entre la població jove.
És per tot plegat que espais públics com El Toc, amb els serveis, professionals i acompanyaments que s’hi duen a terme diàriament, esdevenen “vitals i imprescindibles” en qualsevol municipi i en el context actual, continua Sanitjas: “Moltes vegades arriben els i les joves i demanen poder parlar amb nosaltres. Aquí saben que sempre els espera una persona que en cas de qualsevol dubte, dificultat, o quan tenen un nus a la gola, se’ls escoltarà i se’ls atendrà. I quan no podem donar-los una resposta concreta, saben que disposem dels recursos adients per derivar-vos l’ajuda que necessiten”.
Laia Cuscó, regidora de Joventut de Caldes de Montbui, coincideix amb ambdós professionals dinamitzadors juvenils amb relació a la necessitat de “l’existència d’espais de trobada que facilitin l’expressió lliure; espais amables i adaptats a les seves necessitats, i amb serveis de proximitat que detectin -per la via de la relació estable, el vincle i la confiança- les situacions de malestar emocional i psicològic dels i les joves”. I, en aquest sentit, el secret de l’èxit d’aforament i la màgia que desprèn El Toc, segons Cuscó, s’explica a partir de la proximitat i l’acollida de les persones joves: “El fet que l’espai estigui dinamitzat per un equip de professionals que acullen a les joves, amb una capacitat d’interrelació, generar vincle i acompanyar-los de manera estable, fa que tothom se senti part activa del col·lectiu”.
UN EQUIPAMENT AL SERVEI DELS I LES JOVES D’AVUI
El 4 de novembre del 2011 va ser el primer dia de funcionament de l’actual Espai Jove El Toc, instal·lat a la casa del carrer de Font i Boet, número 4 (cantonada amb la plaça de l’U d’Octubre). “L’equipament municipal, aleshores entès com a punt d’informació adreçat als i les joves de la vila, va néixer a Caldes de Montbui l’any 1989 en una sala de Les Cases dels Mestres, i 22 anys més tard -després d’uns anys al Centre Cívic i Cultural- va ser traslladat a l’actual ubicació” recorda Carme Ortega. L’obertura d’El Toc actual va significar la culminació del procés que va donar resposta a una de les principals peticions del Pla Jove 2008/2012, en el qual els i les joves de Caldes de Montbui van fer palesa la necessitat d’espais adequats per al desenvolupament de polítiques juvenils, l’organització d’activitats i la promoció associativa, entre d’altres.
El Toc, espai de dinamització juvenil de Caldes de Montbui, disposa de 900 m2 distribuïts en tres plantes i el jardí exterior. La planta baixa compta amb un primer espai de trobada, dos lavabos, una gran sala polivalent (que permet celebrar-hi les activitats que requereixen un major aforament) i l’antiga sala d’informàtica, habitualment utilitzada com a sala d’estudi: “Abans era la sala on hi teníem els ordinadors, però amb el temps aquests van anar desapareixent, i ara als i les joves els és més fàcil connectar-se a internet amb els portàtils en qualsevol de les sales que tenim a l’equipament, totes elles amb connexió wifi” apunta la dinamitzadora a càrrec d’El Toc. La planta superior compta amb dues sales més, una d’elles amb una cuina annexada, i des de la planta soterrada s’accedeix a la cinquena sala d’El Toc; “totes elles de lliure disposició per als i les joves usuàries” destaca Ortega.
I és que una de les particularitats que defineix l’Espai Jove del municipi és la inexistència d’una rígida programació d’activitats. Contràriament a això, “es tracta d’un espai obert on passen les coses que les joves volen que passin: si les joves necessiten un espai on fer els deures o estudiar, ocupen o comparteixen entre diverses persones qualsevol de les sales disponibles; si necessiten un espai calent on trobar-se i xerrar de les seves coses mentre mengen pipes, a El Toc hi seran més que benvingudes, o si senzillament ens venen a veure i passar l’estona, ens hi trobaran per parlar de qualsevol tema o jugar a jocs de taula” continua Ortega. “Aquest és un espai de trobada, on els i les joves hi accedeixen de manera lliure i s’hi estan l’estona que volen, sense necessitat de cap mena d’inscripció ni obligatorietat” hi afegeix.
Però al marge d’una activitat diària flexible i canviant, que respon a les necessitats i inquietuds dels i les joves de Caldes en funció del moment i les persones que en aquell moment n’estan fent ús, El Toc també és l’espai municipal en el qual tenen lloc grans esdeveniments adreçats a la població jove i que els i les usuàries esperen amb ganes: ”Aquí convivim moltes persones, de perfils molt diversos, i gràcies a aquesta gran varietat sorgeixen activitats a les quals ets lliure d’afegir-t’hi i gaudir-ne” explica Heidi Rodríguez, qui reconeix que, arran d’aquestes moltes activitats, “tens noves experiències, t’obres a nous camps i sempre passes una molt bona estona!”.
Rodríguez es referia a un dels esdeveniments que se celebra anualment a El Toc, des d’una primera edició l’any 2014, que rep el nom de ‘Nervi Jove,’ és a dir, els pressupostos participatius de la regidoria de Joventut. “Es tracta d’un procés que pretén impulsar la lliure expressió d’idees i promoure l’emprenedoria i posada en pràctica d’iniciatives pròpies; un programa que afavoreix la defensa de drets i valors essent un mecanisme per a incidir en actuacions públiques que afecten directament a les joves” descriu Cuscó.
Realitats de la població jove calderina
Pla Local de Joventut 2023/2026
Dades joves destacades
- El 20% de la població calderina és jove
- Joves de 24 a 35 anys tenen una formació 7 punts per sobre de la mitjana vallesana
- La taxa d’atur frega el 10% i la femenina supera en 2,5 punts la masculina
- El 60% de la població jove manifesta malestars psicològics (el 82% en el cas de les dones)
- Índex de Vulnerabilitat Social calderina: 97,7
- Pressupost del Servei de Joventut municipal: 0,71% del pressupost municipal (2022)
- Nota de la població jove al Servei: 79 punts sobre 100
Demandes joves destacades
- Accés a l’habitatge
- Alternatives d’oci i culturals
- Espais per a la participació
- Més atenció a hàbits alimentaris, consum de substàncies tòxiques i ús de pantalles
- Més atenció a l’existència d’abusos i assetjaments sexuals o escolars
- Millores en el transport públic
Serveis destacats
El Toc és l’espai de referència, conegut pel 95% de la població jove enquestada
- Programa AIRE (educadors de carrer): acompanyament educatiu en l’espai públic
- Programa Jove Plus: acompanyament per descobrir i desenvolupar talent
- Nervi jove: pressupostos participatius de joventut
- Salut Jove: orientació i assessorament en temes de salut
- Espai Jove El Toc: espai de recursos i participació, inclusiu, educatiu i de proximitat