Torna el Gran Recapte els dies 25 i 26 de novembre
- 14/11/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Enguany se celebrarà la 14a edició en un format mixt, recuperant la recollida física d’aliments en les botigues i establiments comercials i la participació activa del voluntariat
IMATGE | L’Ametller Origen, un dels comerços calderins adherits a la campanya del Gran Recapte, el novembre del 2021.> I.HIJANO
Els pròxims dies 25 i 26 de novembre tornarà la més gran campanya de recollida d’aliments de Catalunya, organitzada pel Banc dels Aliments: el Gran Recapte. En la 14a edició de la campanya solidària de caràcter nacional, l’organització recupera enguany el format mixt d’entre la recollida física en els establiments participants i les donacions monetàries, les quals van incorporar-se arran de l’esclat de la pandèmia. En concret, els dies 25 i 26 de novembre tindrà lloc la recollida física dels aliments als diferents supermercats i mercats de tot Catalunya (afegint-hi el diumege 27 en aquells establiments que estiguin oberts). I, en paral·lel, s’allargarà fins al 6 de desembre la modalitat de donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com.
Amb 13 edicions celebrades des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya, guanyant-se l’estima i el suport de la ciutadania. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos. L’objectiu, de nou, és la d’informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de la pobresa alimentària en l’entorn més immediat, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb el Banc dels Aliments al llarg de l’any.
L’any 2021, el Gran Recapte va recollir a Catalunya més de 3.653.752 € que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8 mil persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. En paral·lel, els Bancs d’Aliments van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment. Segons IDESCAT, la taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9%. “Necessitem oli, llet i conserves (peix i verdures), ja que són aliments que no ens arriben a través de la lluita contra el malbaratament alimentari” alerten des de l’entitat organitzadora.
L’ACTUAL CONTEXT D’INFLACIÓ
Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2 % a Catalunya; si ens centrem en la partida d’Aliments i Begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8 % (dades INE agost 2022). Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%) , la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes.
D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable. En aquest context, “una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures” apunta el Banc dels Aliments de Catalunya.