L’edifici d’Habitatge Jove comença a prendre forma
- 08/11/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Finalitzats els treballs de col·locació dels contenidors marítims reciclats, ja s’entreveu la base estructural del nou edifici, el qual l’Ajuntament de Caldes de Montbui preveu tenir disponible a principis
IMATGE | Operaris de l’empresa constructora responsable del projecte d’Habitatge per a Joves ja treballa en la base estructural del nou edifici situat en un solar de l’avinguda Josep Fontcuberta. > Q. PASCUAL
El bloc d’habitatges adreçat als i les joves de Caldes de Montbui llueix l’estructura general de l’edifici, ubicat en un solar de titularitat municipal a l’avinguda Josep Fontcuberta, en el barri de La Bolera.
Dilluns passat 24 d’octubre van començar els treballs de col·locació de la desena de contenidors marítims que, des de la passada primavera, han estat sent tractats i rehabilitats per a la seva reutilització en una nau situada al polígon industrial La Borda. “Avui és un dia extraordinari” destacava Jordi Martín, regidor d’Habitatge en el primer dia de col·locació dels contenidors reciclats, els quals forgen la base estructural del nou edifici. “Fins ara hem estat duent a terme una feina doble entre els treballs realitzats en els fonaments del solar i, en paral·lel, els treballs de transformació dels contenidors marítims a la nau de Caldes” explicava Martín. Aquesta tasca complementària ha servit, fins ara, per minorar dràsticament els temps de construcció d’un procés d’edificació molt diferent del model convencional, segons el regidor: “A principis d’any, aquests contenidors estaven viatjant pel món en vaixells, transportant material d’una punta a l’altra; entre el març i abril van arribar a Caldes i ara, a mig octubre, els estem situant en el solar corresponent”.
Però al marge de la rapidesa en els temps de construcció dels habitatges, el model impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui en el projecte d’Habitatge Jove també ha significat el reaprofitament d’un material que, de no ser recuperat per a l’ocasió, molt probablement hagués acabat a l’abocador: “Hem aprofitat quelcom que hagués tingut una finalitat amb una empremta de carboni molt superior al fet d’haver-lo tornat a utilitzar” apuntava el regidor. Ho resumia l’alcalde, Isidre Pineda, remarcant l’espectacularitat de tot el procés constructiu; “un procés altament innovador, jove i modern, amb molt poques referències similars, en les quals es combinen contenidors marítims, és a dir, aquests materials reciclats, amb la fusta laminada”.
UN EDIFICI PER A JOVES, DISPONIBLE A PRINCIPIS D’ANY
El projecte d’Habitatge Jove generarà fins a vuit habitatges de 36 m2 cada un, els quals disposaran d’una sala oberta amb cuina i menjador, un dormitori doble, un vestidor i un bany. L’edifici tindrà tres plantes i oferirà allotjament disponible per a un total de 16 calderins i calderines joves de 16 a 30 anys. “En aquests moments ja hi ha unes 100 persones preinscrites, però el procés segueix obert per a qui li pugui interessar: només cal adreçar-se a l’Oficina d’Habitatge i apuntar-se a la llista” matisava Jordi Martín, qui afegia que, acabades les obres a principis d’any, aquestes persones podran, finalment, tramitar la seva sol·licitud per entrar en la borsa d’adjudicació: “Ara comencem una qüestió administrativa, no menor, que és la d’acabar de donar forma a les bases d’adjudicació per tal que, una vegada acabada l’obra, transcorri el menor temps possible fins que hi hagi persones vivint en els habitatges”.
I és que aquest projecte de promoció d’habitatge, específicament adreçada als i les joves de Caldes de Montbui, procura donar resposta a una difícil emancipació juvenil que actualment se situa entorn dels 30 anys: “Qui més qui menys, tothom coneix les dificultats que tenen les persones joves en l’accés al mercat de l’habitatge, a un lloguer assequible o a contractes de treball que faciliten disposar de fiances … Sovint ens oblidem dels i les nostres joves, i és per això que impulsem un projecte com aquest, adreçat a aquest col·lectiu en particular” defensava Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui. Però al marge d’aquesta iniciativa, tant particular, Pineda també va referir-se a la resta de projectes de promoció d’habitatge que s’han impulsat al llarg de l’actual mandat, en l’aposta municipal per a polítiques actives en matèria d’habitatge: “Durant anys, la nostra vila ha fet molta defensa al dret a l’habitatge, però calia ser més valents i ampliar el parc d’habitatge públic, com ho hem fet amb els habitatges polivalents, que ja són una realitat; el projecte d’habitatge cooperatiu, el qual ja està adjudicat, i ara, amb la construcció d’habitatge per a joves” exposava Pineda.
UN MODEL INUSUAL, PIONER EN DIVERSOS ASPECTES
A banda de la rapidesa en els processos de construcció arran dels materials emprats, més sostenibles que els sistemes convencionals, el projecte d’Habitatge Jove també significa “un model arquitectònic amb un elevat nivell de sostenibilitat energètica i màxima eficàcia” exposen fonts oficials de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Els vuit habitatges que en resultaran, finalment, han estat dissenyats “per generar un consum d’energia gairebé nul” gràcies a la mida i la situació de les finestres, els aïllaments i el sistema de ventilació i climatització.
Un altre dels trets singulars del projecte -pioner i amb capacitat per a ser replicat en altres ocasions- ha estat el “procés participatiu al qual ha estat sotmès, absolutament exemplar i singular” explicava Martín, regidor de Participació Ciutadana. Arran de les cinc sessions de participació es van generar idees i aportacions “que han enriquit moltíssim el projecte i l’han dotat d’una nova dimensió que l’adequa encara més a l’entorn on s’ubica” seguia el regidor. N’és un exemple la conversió del jardí comú de la planta baixa que en un inici havia de ser d’ús privat, a un espai obert a l’abast de tota la ciutadania. Aquest canvi ha fet que part de la zona verda on es construirà l’edifici continuï sent un espai públic i, per tant, doni resposta a una de les peticions derivades dels veïns i veïnes de la zona; col·lectiu que, d’altra banda, s’ha mostrat reaccionari al projecte i que ha demanat públicament la reubicació de la construcció de l’edifici en qualsevol altra parcel·la.