Fins a 1,3 milions d’euros per desplegar la CEL a tot el municipi
- 29/11/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes de Montbui rep una important injecció econòmica derivada de fons Next Generation que permetrà, en any i mig, donar servei fotovoltaic públic a 650 famílies calderines
IMATGE | De les sis plaques fotovoltaiques actuals a la nova vintena d’imstal·lacions en equipaments municipals per al 2024, la potència fotovoltaica es veurà multiplicada i permetrà expandir el servei fotovoltaic públic amb la modalitat A de la CEL de Caldes.> CEDIDA
Que Caldes de Montbui sigui líder a Catalunya en matèria de transició energètica no és pas qüestió de sort. Des de la declaració de l’emergència climàtica per unanimitat en el consistori l’any 2019, l’aposta municipal en matèria d’acció climàtica i el foment de la transició energètica en el municipi ha estat prioritari per a l’equip de govern que, en el transcurs dels últims dos anys ha convertit la vila termal en municipi punter i l’Ajuntament de Caldes de Montbui com a l’organisme públic de Catalunya amb més Potència Fotovoltaica Instal·lada Col·lectiva.
Ara, però, el projecte de la CEL de Caldes va més enllà, i arran de l’arribada d’1,3 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation, la iniciativa assoleix una nova fase d’expansió i desplegament, podent oferir energia fotovoltaica pública dins de tot el terme municipal: “Ara tenim 100 llars calderines connectades a la modalitat A de la CEL de Caldes, amb 234 Kw de potència i sis instal·lacions fotovoltaiques col·locades en equipaments municipals dins del nucli urbà. Però arran de la nova subvenció, calculem que en any i mig multiplicarem per 7 la potència fotovoltaica actual” va anunciar, ahir, l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda. Això significa que, en total, s’estima la construcció de 22 noves instal·lacions, les quals “permetran desplegar una cobertura total de la CEL de Caldes a tot el municipi calderí, incloses les 8 urbanitzacions, el nucli urbà i els dos polígons industrials” hi va afegir.
En termes absoluts, l’Ajuntament de Caldes preveu passar dels 234 Kw actuals a aproximadament 1.450 Kw en poc més d’un any i mig, i multiplicar l’accés d’energia fotovoltaica pública a 650 famílies calderines l’any 2024, el que es tradueix en un 10% de les llars del municipi.
Segons va avançar Pineda, l’actuació d’expansió es durà a terme en dues fases de desplegament. La primera tindrà lloc durant el primer trimestre de l’any 2023 arran de la instal·lació de noves plaques fotovoltaiques que generaran 342 Kw de potència, “i donarà accés a 200 noves famílies en la modalitat A de la CEL de Caldes” continuava l’alcalde. En aquest punt, les noves plaques fotovoltaiques s’instal·laran a l’Escola Montbui, el Pavelló Municipal Bugarai, el Centre d’Iniciatives Empresarials (CIE) i una nau del carrer Girona. Seguidament, la segona fase s’estima finalitzar a inicis de l’any 2024, quan es construiran la resta d’instal·lacions fotovoltaiques i es desplegarà completament el projecte energètic per donar cobertura a les 8 urbanitzacions del terme municipal: “Aleshores, entraran en funcionament una vintena de noves instal·lacions que permetran sumar 872 Kw i donar servei a 350 famílies més” concreten font oficials del consistori calderí. En aquest cas, les plaques s’ubicaran a Can Regasol, l’Ajuntament de Caldes de Montbui, a la Font dels Enamorats, El Farell, Can Valls, Les Cases dels Metsres, l’Escola Bressol Municipal Gegant del Pi, l’Escola Montbui, polígon industrial El Pinatar, l’Escola El Farell, Lledoners, Els Saulons i Torre Negrell.
Més enllà de l’augment d’usuaris, l’increment de la potència fotovoltaica instal·lada també tindrà una repercussió directa en els comptes municipals, preveient un estalvi de la factura de la llum de l’Ajuntament i de tots els equipaments municipals d’uns 200.000 € l’any, segons els preus actuals.
En aquest punt, Pineda va incidir en la rellevància del desplegament d’un projecte pioner i revolucionari com la CEL de Caldes que, en els seus múltiples beneficis, significa “una eina molt important per combatre la pobresa energètica, acostant i democratitzant l’energia fotovoltaica pública; que fomenta l’empoderament energètic a la ciutadania, i constitueix la revolta als grans oligopolis energètics, a més d’abaixar la factura de la llum dels calderins i calderines” va recordar l’alcalde.