La mostra comissariada pel fotògraf calderí Quim Pascual consta del testimoni gràfic i oral de la quarantena de persones que van participar en l’estudi científic, impulsat per a l’Ajuntament de Caldes de Montbui, sobre els ‘Efectes de la balneoteràpia en pacients amb covid persistent’; un projecte de recerca que pretén esbrinar els possibles beneficis de les aigües mineromedicinals de Caldes de Montbui en la millora de certes patologies, especialment relacionades amb el sistema neurològic, les funcions orgàniques, l’aparell locomotor, les afectacions respiratòries i la salut mental. L’estudi és conduït pel Grup de recerca muscoloesquelètica de l’Institut Hospital del Mar -IMIM, liderat per la dra. Natàlia García, i actualment resta pendent de l’anàlisi dels resultats obtinguts per, finalment, publicar-ne les conclusions que verifiquin la hipòtesi plantejada.
L’exposició dona visibilitat a les persones afectades per a aquesta nova i poc coneguda malaltia crònica, que actualment afecta unes 300.000 persones arreu de Catalunya, i que suposa una greu afectació en la seva qualitat de vida. La mostra exposa els retrats -molt personals i intimistes- de la majoria de les persones participants en l’estudi mentre rebien el tractament termal en les instal·lacions del Termes Victòria, d’abril a juliol del 2022. “Són un seguit de retrats poc complaents en el sentit que reflecteixen una situació vital poc agraïda, aquesta pausa en el temps o un moment d’incertesa que viuen les persones que pateixen la covid persistent” va explicar Quim Pascual en la presentació de la nova exposició calderina.
En l’acte d’inauguració, en Pascual va estar acompanyat de representants del govern local com l’alcalde Isidre Pineda i la regidora Carme Germà, així com investigadors de l’estudi científic, representants del termalisme de Caldes com Joan Anglí, director del Termes Victòria, i moltes de les persones que han participat en la recerca, pacients de covid persistent. En representació d’aquestes últimes, Ana Alcaine va agrair tant la participació a l’estudi com a l’exposició, convertida en el primer acte que se celebra en el territori especialment dedicat a donar visibilitat al malson que suposa per als pacients la covid persistent.