L’emergència climàtica i la crisi energètica dels últims mesos, agreujada per la guerra d’invasió d’Ucraïna per part de Rússia amb la conseqüent pujada de preus energètics, està tenint una forta incidència en l’economia i per extensió en la ciutadania, fent més necessari que mai accelerar la implantació del nou model energètic renovable.
Creiem que per fer realitat els plans d’eficiència energètica i d’instal·lacions de renovables en edificis per a autoconsum, l’administració de la Generalitat i els ens locals han de ser els exemples i models a seguir per la ciutadania. Per això, la Generalitat s’ha de comprometre a ser una administració amb un consum energètic quasi zero abans de 2030. Actualment tenim a Catalunya 1.131 centres de secundària, 3.941 d’infantil i/o primària, 187 centres d’educació d’adults, 250 centres d’educació musical, 64 de dansa, 45 centres d’idiomes, 45 més d’esports i 62 espais educatius més de diferents disciplines. En total 5.725 edificis educatius susceptibles de rehabilitar-se energèticament i incorporar energies renovables.
Tant per l’estratègia de promoció de la fotovoltaica, com per la llarga tradició i conveniència d’incorporar els valors de sostenibilitat als espais educatius, i aprofitant la disponibilitat de sostre en els diferents equipaments educatius, considerem que és del tot necessari impulsar plans i programes d’acció per implantar la Transició energètica i reduir la despesa energètica.
Per això proposem executar un programa que generalitzi les auditories energètiques a tots els centres educatius de Catalunya per tenir la informació sobre els consums, i proposi mesures d’estalvi i eficiència energètica, incloent-hi la capacitat fotovoltaica en sostre.
Incloure en els pressupostos de la Generalitat fins al 2030, una partida amb dotació pressupostària suficient per fer convocatòries d’ajuts pels ens locals amb l’objectiu de fer instal·lacions fotovoltaiques en els equipaments educatius.
Dissenyar i executar un Pla d’Eficiència Energètica i d’Instal·lacions Fotovoltaiques per Autoconsum en tots els centres educatius de secundària, finançat parcialment amb els estalvis de la factura de consum energètic dels propis centres