Coneixes l’Escaldàrium?
- 05/07/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Publireportatge de l’Ajuntament de Caldes de Montbui
La vila recupera enguany el format de la Festa del Foc i de l’Aigua que tothom coneix i espera, des de la plaça de la Font del Lleó, els dies 8 i 9 de juliol. Tanmateix, ho sabeu tot sobre la festa més singular de Caldes?
> Imatges de J.Serra
Caldes tornarà a tremolar al ressò dels tambors els dies 8 i 9 de juliol. Mentre s’aproxima la data, l’emoció va en augment després de cada assaig. Des de fa dos mesos que les entitats participants, especialment Ball de Diables de Caldes de Montbui -impulsora i responsable de les danses de foc-, preparen amb rigor l’edició que significa l’esperat retorn a la plaça, a més de presentar diverses novetats “com les noves màscares de les bruixes, el Templàrium i la programació musical al parc de Can Rius” apunta Pep Busquets, regidor d’Escaldàrium. També enguany l’organització ha estrenat nou web on s’explica l’ordre de cada dansa, el rol de les figures que hi apareixen i els consells de seguretat imprescindibles per fer de l’Escaldàrium una festa segura per a tothom. “És molt important que el públic conegui l’evolució de les danses, que respecti a les persones que hi actuen i que no toquin els artefactes pirotècnics” afegeix Busquets. La cap de colla de Ball de Diables, Berta Mayol, reconeix que prop de la meitat del públic que se situa al centre de la plaça no coneix l’ordre i evolució de les danses, “i això és un problema”, atenent la previsió de gran assistència i les possibles ganes desbordants de fer festa enguany: “Cal tenir present que no només es tracta de saltar i ballar sota les espurnes de foc i les tempestes d’aigua, sinó que cada dansa de foc compta amb la seva pròpia coreografia, amb uns elements pirotècnics determinats i l’aparició de personatges en uns temps concrets” explica Mayol, tot afegint que “és important que el públic en sigui coneixedor per tal que tot funcioni amb normalitat”.
LA HISTÒRIA D’UNA FESTA QUE JA ÉS LLEGENDÀRIA
Amb més de 25 anys d’història i de llarga consolidació en el territori, la Festa del Foc i de l’Aigua significa la forma definitiva que va adquirir l’anterior Festa Romana que se celebrava al municipi, amb motiu d’evocar els orígens de la vila. Amb una primera edició l’any 1994, el concepte inicial va anar agafant cos, música i forma fins a l’adopció del model actual, l’Escaldàrium tal com el coneixem. “Els primers anys només érem pocs centenars de persones a la plaça i la festa era senzilla, en un estat de prototip i sense massa dispositiu” explica Ramón Solé, cofundador del Ball de Diables i autor de la música de l’Escaldàrium. “Va ser cap als anys 2009 i 2010 que la festa va agafar volada, i ara és un veritable orgull veure en què s’ha convertit l’Escaldàrium” diu Solé, atorgant el mèrit “a la passió que s’hi aboca; a la qualitat professional de totes les persones que hi treballem de manera voluntària, per amor a la festa i al nostre poble”.
EL FOC, L’AIGUA I LA MÚSICA: LES TRES PECES CABDALS
L’Escaldàrium significa una trepidant hora d’espectacle compost per nou danses, sis de foc i tres d’aigua, que succeeixen alternades. En les de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels diables, que en cada dansa utilitzen diversos muntatges pirotècnics; i en les danses d’aigua, els participants ballen sota el raig de grans mànegues “sense requerir una coreografia concreta” apunta Jordi Soler, cap del parc de Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui.
Abans i després de cada dansa d’aigua, els tabalers dels diables fan retronar els seus instruments per tota la plaça. “Tenen una funció clau anunciant l’inici i l’acabament de l’aigua i permetent al públic decidir entrar o sortir de la plaça per gaudir (o no) de la dansa que succeeix” afegeix Berta Mayol.
Una altra de les peces imprescindibles és, sense dubte, la música interpretada en directe per una orquestra de músics locals. “La música de l’Escaldàrium és un element més sense el qual no s’entendria la festa” explica Ramón Solé, músic i autor de les peces musicals de l’Escaldàrium. Tanmateix, i arran de la naturalesa més intrínseca que li és diferenciadora, val a dir que “la música juga un paper clau en l’espectacle, que és el de relligar tota l’acció que té lloc a la plaça, a més de tenir la capacitat de crear vincles i generar que la gent s’impliqui emocionalment amb la festa”.
UNA FESTA MÚLTIPLE I OBERTA A LA CULTURA POPULAR
“L’Escaldàrium és inconcebible sense les entitats” apunta Pep Busquets. Complementant i afegint valor a la festa, entitats i colles de cultura popular nodreixen una programació cada any més diversa. N’és un exemple l’especial protagonisme que ha adquirit amb els anys la representació teatral del Judici i l’Execució de les Bruixes. La performance mostra el procés judicial contra tretze dones acusades de bruixeria, i des de l’any 2020 que l’Associació La Forca s’encarrega de dur-lo a terme d’una manera més pensada i elaborada. “En un inici, el Judici era un acte lligat a la colla infantil de Ball de Diables, però amb els anys hem necessitat reconvertir l’espectacle en un acte que expliqui el feminicidi que es va cometre amb aquestes dones, recuperar la seva memòria i dignificar-les” explica Laura Ugarte, membre de l’Associació La Forca.
CONEIX LES NOU DANSES DE L’ESCALDÀRIUM
1. TERMALIOT
A mitja nit apareixen les bruixes, que s’apropen a la Font del Lleó atretes per un instint. Amb bosses de foc i ajudades pels Esbirros, s’obren pas fins a reunir-se al centre de la plaça.
Consells de seguretat: Cal deixar pas i obrir espai al centre de la plaça.
2. SALT DE LES BRUIXES
La música s’anima i les bruixes giravolten les bosses de foc. S’encén la plaça amb pirotècnia estàtica. S’acosta la invocació de Llucifer i Diablessa, i es reuneixen a la plaça amb les bruixes.
Consell de seguretat: Es pot ballar sota el foc sense entorpir ni agafar les figures.
3. PRIMERA TEMPESTA
És el torn de les forces celestials amb la Primera Tempesta, una pluja fina però insistent.
Consell de seguretat: Dansa lliure al centre de la plaça.
4. INVOCACIÓ
Sonen els tabals que anuncien el retorn de l’Infern. Apareix un gran Pal·li de foc que es dirigeix al centre de la plaça.
Consell de seguretat: Cal deixar pas fins que el Pal·li se situi a lloc. Amb la música, s’hi podrà passar per l’interior en direcció ascendent, i retornar a l’inici per la part exterior. Atenció a la quantitat de foc!
5. EL BRAM DE LA QUIMERA
Després de la processó d’Invocació, s’obre pas a la Godra, bèstia alliberada per les Forces del mal. Es dirigeix al centre per saludar Llucifer i Diablessa que li atorguen el foc.
Consell de seguretat: Cal obrir pas des del passatge de la Godra. No es pot travessar el perímetre marcat pels Diables. En acabar el ball, cal tornar a obrir pas.
6. SEGONA TEMPESTA
Pluja torrencial encara més violenta que la primera. Apareixen les Harpies.
Consell de seguretat: Dansa lliure al centre de la plaça. El so dels tabals donarà temps d’apartar-se de l’espai de ball.
7. CEPTRE DE FOC
L’Infern mai es rendeix. Els Esbirros, les Bruixes i els Diables acompanyen un gran Ceptre de foc en forma de paraigües cap al centre de la plaça, on l’envolten i giren en sentit contrari a les agulles del rellotge.
Consell de seguretat: Cal deixar espai i tota la plaça és convidada a girar en el mateix sentit. Atenció amb la quantitat de foc!
8. TERCERA TEMPESTA
Nova tempesta de potència mai vista. A les Harpies se’ls afegeix l’Hidra, una bèstia que llança aigua des de les alçades.
Consell de seguretat: Dansa lliure al centre de la plaça. El so dels tabals donarà temps d’apartar-se de l’espai de ball.
9. ORGIA D’AIGUA I FOC
Acaba la batalla sense vencedors ni vençuts. El poble celebra que ha nascut l’aigua termal. Els Diables, Bruixes i Esbirros sortiran des de diferents punts de la plaça per acabar la festa amb una gran carretillada, acompanyada d’una fina pluja.
Consells de seguretat: No interferiu en el pas de Diables, Esbirros i Bruixes. No us acosteu als foguers ni als saquers. Atenció que hi ha foc i aigua!