Un estudi liderat per la Fundació Lluita contra les Infeccions junt amb l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa i la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), ha demostrat l’activitat viricida en saliva dels glopeigs bucals amb clorur de cetilpiridini (CPC) contra el SARS-CoV-2, cosa que confirma els resultats que ja s’havien observat prèviament en estudis in vitro realitzats per personal investigador d’IrsiCaixa.
Aquesta investigació, realitzada a partir de mostres de saliva de persones infectades que van ser ateses en centres d’atenció primària, confirma la capacitat del CPC per trencar la membrana del virus. L’estudi ha permès demostrar in vivo que el SARS-CoV-2 perd la seva capacitat infecciosa, ja que al tenir la membrana destruïda no pot penetrar en les cèl·lules. Per tant, els glopeigs bucals amb CPC al 0,07% podrien ser una eina de prevenció eficaç contra la infecció causada per les diverses variants del coronavirus.
“Que un col·lutori amb CPC sigui capaç de reduir la capacitat d’infecció del SARS-CoV-2 en saliva és una molt bona notícia, ja que l’ús d’aquest glopeig bucal podria reduir la transmissió del virus entre persones”, celebra la Dra. Andrea Alemany, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i primera autora de l’estudi. Per part seva, la Dra. Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’ICS, destaca el paper de l’atenció primària en investigacions d’aquest tipus: “El fet de tenir accés directe a un gran volum de població, així com el treball conjunt de professionals de Medicina de Família, Infermeria i Odontologia dels centres d’atenció primària ha permès realitzar el treball de camp necessari per portar a terme l’estudi”. En concret, aquest estudi ha comptat amb la participació de professionals de centres d’Atenció Primària de l’ICS de la Metropolitana Nord de la zona del Vallès Orirental, com el CAP Can Pantiquet (Mollet) i el CAP Vallès Oriental (Granollers).
Un informe recent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posa l’èmfasi en l’important paper que juga la prevenció i la cura de la cavitat bucal en una bona salut general, i l’estreta relació que hi ha amb les malalties cardiovasculars i la diabetis, entre d’altres. “Els resultats d’aquest estudi ens permeten confirmar que la clara relació entre la cavitat bucal i la COVID-19 ja demostrada anteriorment, pot comportar també una possible via per evitar la seva disseminació”, conclou el Dr. Joan Gispert, director de I+D+i de DENTAID.