Cap a on volem que avanci Europa?
- 14/06/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
La regidora Núria Carné i l’eurodiputat Jordi Solé analitzen les conclusions derivades de la Conferència sobre el Futur d’Europa, el darrer procés participatiu d’àmbit europeu
IMATGE | Jordi Solé durant la seva intervenció en el grup de treball sobre Migració al qual va participar com a membre de la CoFoE.> CEDIDA
La regidora d’Europa i Projecció Exterior, Núria Carné, i l’eurodiputat i membre de la CoFoE, Jordi Solé, van protagonitzar la xerrada ‘Cap a on volem que avanci Europa?’ amb el propòsit d’analitzar les conclusions de la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE). La conversa va dur-se a terme ahir, dilluns 13 de juny, a través de l’Instagram Live des perfil oficial de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. La trobada va respondre al compromís que va adquirir el consistori local d’aportar visibilitat a la CoFoE, segons va explicar la regidora; un projecte obert d’àmbit europeu i de participació ciutadana al qual “des del Govern de Caldes vam animar a la ciutadania calderina a participar-hi” va afegir Carné.
Al llarg d’un any, la ciutadania de tots els estats membres de la Unió Europea han tingut l’oportunitat de plantejar i reflexionar sobre diferents àmbits de treball i temes específics, a través d’un procediment de participació obert del qual, finalment, n’ha resultat un informe final amb una cinquantena de propostes amb més de 300 mesures concretes “per repensar Europa” va apuntar Carné. “L’objectiu de la Conferència sobre el Futur d’Europa ha estat generar un debat entre la ciutadania i els representants de les institucions europees per generar unes conclusions a partir de les quals poder avançar en la reforma de la Unió Europea” explicava l’eurodiputat i únic representant calderí participant de la Conferència sobre el Futur d’Europa, Jordi Solé.
Aquest nou procediment, que dista força del procés habitual, ha funcionat a través de dos mecanismes de participació ciutadana. D’una banda, amb la plataforma digital on qualsevol ciutadà i ciutadana de la Unió Europea ha pogut plantejar propostes o comentaris en el marc dels temes establerts. En aquest punt, Jordi Solé va fer menció a la proposta ciutadana d’establir un mecanisme o marc democràtic on poder exercir el dret a l’autodeterminació dins de la Unió Europea. “Va ser una de les propostes que va recollir més suport popular, però malauradament no va tenir més recorregut fins a l’informe final, ja que en un pas posterior, en els grups de treball, no va obtenir la majoria suficient per a tirar endavant” apuntava Solé. D’altra banda, el procés també va funcionar a partir dels grups de ciutadans (fins a 200 persones provinents dels estats membres) que van ser escollits a l’atzar i contactats telefònicament per sumar-se en el debat sobre el futur d’Europa. “En general, la ciutadania participant va tenir una actitud molt constructiva gràcies a la qual va poder-se arribar a grans consensos” afegia l’eurodiputat.
“I ara, la gran pregunta: què en fem d’aquestes conclusions” va demanar Núria Carné. Solé va respondre que el Parlament Europeu ja s’hi ha pronunciat: “En la sessió plenària de la setmana passada es va aprovar demanar al Consell que activi la reforma dels Tractats a partir d’aquestes conclusions, i això ja és quelcom històric. De fet, en la presentació de les conclusions, el dia 9 de maig, totes les institucions es van comprometre a fer el seguiment de què la Conferència ha acabat adoptant” continuava Solé.
La regidora i l’eurodiputat van repassar diversos reptes que es plantegen en l’actualitat a la Unió Europea, algunes recollides en l’informe final de la Conferència com, per exemple, la nul·litat de la regla de la unanimitat per a l’aprovació de certes polítiques: “El sistema de presa de decisions a la Unió Europea és molt complicat, encara massa basat en els governs dels estats membres, els quals massa sovint exerceixen el dret de bloqueig” exposava Solé.
Aquest procés de participació ciutadana d’àmbit europeu, innovador en certs aspectes, ha permès apropar el debat i les institucions europees a la ciutadania de carrer, un dels principals propòsits de la Conferència. “Cal tenir en compte que d’entre el 70 i 80% de les normes que s’aproven en els parlaments estatals, s’aproven abans a la Unió Europea. Per tant, moltes de les coses que passen en el nostre voltant, de legislació que s’està aplicant en el dia a dia, deriva en realitat d’Europa” explicava l’eurodiputat.
La regidora Núria Carné va recordar a l’audiència que seguia la xerrada en directe que les persones interessades poden consultar les conclusions derivades de la Conferència sobre el Futur d’Europa en la seva plataforma digital.