Situem Caldes en el mapa europeu de la mà de l’essència i tradició mil·lenària: la nostra aigua termal
- 03/05/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
La vila de Caldes de Montbui esdevé aquesta setmana capital europea del termalisme i acull la trobada anual de la principal associació de ciutats termals europees: l’European Historic Thermal Towns Association
IMATGE | Els Banys Termals El Safareig són espais públics on gaudir d’un bany amb les propietats terapèutiques i relaxants de l’aigua mineromedicinal que brolla al municipi. Arran d’aquesta singularitat de tradició mil·lenària, Caldes de Montbui emprèn la tasca -amb el suport d’Europa- de potenciar el caràcter mineromedicinal de les seves aigües termals com a font de salut i benestar. > Q. PASCUAL
“El termalisme ha estat l’essència de Caldes des dels antics romans fins a l’actualitat” introdueix Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui. “Termalisme no només és aigua calenta, és una manera de viure i entendre el nostre poble; és allò que ens fa diferents com a vila i marca de forma important la manera en què ens presentem al món” afegeix.
L’aigua termal, l’extraordinària singularitat que brolla a Caldes a 74º, ha servit des de l’antiguitat per situar la vila de Caldes en el mapa europeu, i projectar-la a la resta del món. Esdevé la porta d’entrada i també el nexe d’unió amb altres regions amb les quals compartim el termalisme, “el nostre origen, la nostra raó de ser” apunta Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme. De l’estreta relació amb altres referents en termalisme arreu, des de Caldes de Montbui se segueix generant valor “al nostre bé més preuat” descriuGermà, a més de perpetuar l’obertura i compromís amb l’europeisme: “Connectar-se amb Europa representa seguir treballant pel progrés dels pobles amb uns valors molt concrets: la llibertat, la fraternitat i el respecte pels drets humans, … Elements bàsics que compartim i que avui, més que mai, hem de seguir defensant davant la complexitat dels dies que estem vivint” segueix Pineda.
Fa més de 30 anys que Caldes de Montbui és vila agermanada amb el municipi termal de Taunusstein, “i aquest fet ha permès posar en pràctica tots aquests valors i iniciar moltes altres iniciatives de caràcter europeista” afegeix l’alcalde. En són alguns exemples l’agermanament amb Saint-Paul-lès-Dax o l’adhesió a la principal associació europea de viles termals, l’European Historic Thermal Towns Association. “Ser membres de l’EHTTA ens permet aprendre de viles de llarga tradició termal, a més d’aconseguir promocionar-nos en l’àmbit europeu. Per això és tan important que Caldes esdevingui la capital termal europea acollint l’assemblea general de l’entitat, aquesta setmana” reconeix Pineda.
CALDES, CAPITAL EUROPEA DEL TERMALISME
L’assemblea general de l’Associació Europea de Ciutats Termals i Històriques (EHTTA) comença demà, dimecres 4 de maig, i enguany tindrà lloc a la vila termal de Caldes de Montbui; una trobada de caràcter anual que reuneix els representants d’una cinquantena de ciutats termals europees, d’entre una vintena de països diferents.
“Fa més d’un any que treballem al màxim en aquest esdeveniment el qual, sense dubte, significa una valuosa oportunitat per a la projecció de la vila a l’exterior. Rebre la visita de tantes persones expertes en termalisme i patrimoni històric, que visquin de primera mà i sentin el nostre municipi, esdevindrà una magnífica promoció per a Caldes de Montbui” apunta Núria Carné, regidora d’Europa i Projecció Exterior.
Al llarg dels pròxims dies se celebraran diverses activitats relacionades amb la difusió i promoció del termalisme, així com la descoberta del municipi i del patrimoni calderí, al marge de l’acte principal –l’assemblea general- que es preveu a Can Rius. “Seran dies molt intensos de treball i networking , on també participaran membres de la nova associació catalana de viles termals, representants de Turisme de Nacions Unides i alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya” segueix Carné. D’entre el programa organitzat per la regidoria d’Europa de l’ajuntament calderí destaca l’activitat anomenada ‘Cafè d’Europa’, una sessió de conferències breus que organitza el comitè científic de l’entitat, que tindrà lloc al Safareig de La Portalera, recentment restaurat.
L’elecció de la candidatura de Caldes per ser punt de trobada de les principals ciutats europees arriba en només quatre anys d’ahesió a l’associació sense ànim de lucre. “El procés fins a accedir a l’EHTTA -oficialitzat l’octubre del 2018- va ser llarg i laboriós. Va requerir la validació d’un comitè científic encarregat d’examinar si es compleixen uns requisits molt exigents, relacionats amb l’ús de les aigües termals, la conservació del patrimoni arquitectònic o el desenvolupament del sector turístic, entre altres” especifica Carné.
Però, tot i la modesta trajectòria dins l’entitat i la reduïda dimensió del municipi envers altres ciutats membres, referents del sector termal en l’àmbit internacional com Bath, Spa o Vichy, “estem satisfets amb la feina feta a càrrec d’una regidoria poc habitual i de recent creació, encarant un esdeveniment de molt pes per al termalisme europeu i per a Caldes de Montbui”.
FORMACIÓ PROFESSIONAL EN TERMALISME DE REFERÈNCIA INTERNACIONAL
“Som una vila on el passat romà se sent, s’olora a cada carrer. El termalisme que portem tots i totes al cor és el motor i la singularitat de Caldes, el poble que bull! I, per això, considerem que hem d’apostar per qualsevol activitat que l’aigua termal generi: hem de liderar l’associació de viles termals catalanes, hem de ser presents en l’associació de viles històriques termals europees i, per descomptat, hem d’encapçalar la formació en termalisme” declara Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme.
Des de fa dos anys que l’Institut Manolo Hugué ofereix el cicle formatiu de Tècnic/a superior de Termalisme i Benestar, dins la família d’Imatge Personal; una formació única a Catalunya –amb títol oficial vàlid en tot el territori nacional-, que actualment està cursant una trentena de persones, amb part de l’alumnat ja incorporat en el mercat laboral. “Volem que Caldes de Montbui sigui el municipi referent en la formació especialitzada en el sector termal. Amb aquest nou cicle formatiu volem començar a traçar el futur Institut de Termalisme de Catalunya; un centre sectorial integrat de formació professional que ofereixi formació inicial, ocupacional i contínua sobre termalisme, amb l’objectiu de promoure la formació del sector i contribuir al seu desenvolupament” exposa Pep Busquets, regidor d’Educació.
Tot i l’estrena en mig de la pandèmia, el primer curs del cicle superior “va tenir una gran acollida entre l’alumnat” segueix Busquets, i l’experiència de dos cursos en funcionament està perfeccionant una formació que és pionera i que compta amb poques referències formatives en l’àmbit nacional: “Oferir aquest cicle és un orgull -com a calderí!-, però també una gran responsabilitat, perquè hem de saber respondre davant dels alumnes, del departament d’Educació i del sector termal” apunta Jaume Balart, director de l’Institut Manolo Hugué.
Tanmateix, part de l’èxit del nou cicle formatiu també resideix en l’estreta col·laboració i implicació del sector termal; col·lectiu que, d’altra banda, ha rebut amb entusiasme la nova formació professional: “És un element absolutament crític per al nostre sector” diu amb determinació Joan Anglí, gerent del Grup Victòria. La formació reglada permet, “d’una banda, dotar de prestigi la tasca que es duu a terme en els centres termals i, d’altra banda, uniformar la formació que fins ara es realitzava en els mateixos balnearis” afegeix Anglí, membre representant de l’Associació Balneària de Catalunya.
30 ANYS D’AGERMANAMENTS AMB VILES EUROPEES
El naixement de la Formació Professional en Termalisme des de Caldes de Montbui ha estat possible, en bona part, gràcies a l’agermanament de la vila amb el municipi francès Saint-Paul-lès-Dax. “A Caldes ens hem emmirallat amb el model termal que funciona a França, on tenen una cultura de termalisme molt més avançada que la nostra” apunta Balart. En altres països europeus, el termalisme significa una especialització altament reconeguda i arrelada dins del sector sanitari, “de manera que moltes persones diagnosticades des de Salut fan estada en balnearis. A Catalunya, en canvi, encara associem el termalisme únicament al descans i al temps de lleure” afegeix. I és que, a banda de la projecció turística del termalisme calderí, “existeix una projecció en l’àmbit sanitari i del benestar, al qual ens volem encaminar, que hem detectat gràcies als intercanvis i coneixements compartits amb altres viles termals, també membres de l’EHTTA” apunta Núria Carné.
Enguany se celebra el 10è aniversari de l’agermanament de Caldes amb Saint-Pau-lès-Dax; una dècada de relació entre ambdues viles termals que contribueix a la projecció de la pluralitat cultural d’Europa, així com el foment de la cultura catalana i calderina a partir d’intercanvis personals i d’esdeveniments socioculturals. “Amb l’agermanament contribuïm al diàleg intercultural i incidim en els valors dels nostres municipis, així com en la construcció d’una Europa propera i democràtica per millorar la tolerància i la comprensió mútua entre la ciutadania europea, quelcom encara més necessari arran de la terrible situació que estem vivint en aquests moments” apunta Pau León, representant de l’Associació d’Amics d’Europa, entitat local que vetlla per la preservació de l’agermanament entre ambdues ciutats.
De fet, els pròxims dies se celebraran diverses activitats compartides amb Saint-Paul-lès-Dax. La primera d’elles començarà el pròxim 9 de maig, el Dia d’Europa, amb la iniciativa ‘Sumem Km’. L’activitat conjunta, que enguany celebra la segona edició, pretén sumar quilòmetres transitats per la ciutadania fins a assolir els 514 km que separen físicament ambdues viles termals. Dies després, una comitiva calderina es desplaçarà a la vila francesa per celebrar el 10è aniversari de l’agermanament i, mesos més tard, serà el torn de festejar l’efemèride a la vila de Caldes de Montbui.
Tanmateix, l’origen del camí europeista recorregut amb fermesa en el municipi va iniciar-se tres dècades enrere, arran de l’agermanament de Caldes amb la vila alemanya Taunusstein. “El Cercle d’Amics de Taunusstein va néixer de l’interès d’un matrimoni d’origen alemany l’any 1989, quan Europa semblava que estava molt lluny. Aviat es va anar creant una xarxa d’intercanvis educatius, culturals i socials entre diferents entitats” explica Emma Garcia, representant de l’associació. Les relacions personals i la col·laboració entre ambdós municipis ha consolidat forts vincles d’amistat que, al llarg dels 30 anys, han contribuït a fer de Caldes una vila més europeista; “una vila amb ganes de formar part d’un present i un futur que creu en la unió dels pobles i els valors que es promouen des d’una Europa que treballa pel creixement des de la diversitat dels orígens” clou Garcia.