Sessions de balneoteràpia en casos post Covid
- 03/05/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La recerca que pretén determinar els beneficis de les aigües mineromedicinals de Caldes en pacients amb Covid persistent va començar dilluns passat els tractaments termals
IMATGE | Dilluns passat van començar les sessions de banys i tractaments termals en el marc de l’estudi científic ‘Efectes de la balneoteràpia en pacients amb Covid persistent’, impulsat a Caldes. > Q. Pascual
La tradició balneària de Caldes de Montbui data de molt antic. Ja en l’època romana fou estació termal, fundada sobre les deus d’aigua calenta que hi brollen. A la segona meitat del segle XIX, la vila es convertia en la primera estació balneària de Catalunya amb vuit centres perfectament equipats, a més d’un hospital civil i un altre militar amb serveis de balneoteràpia. Els banys termals – amb una aigua hipertermal clorurada sòdica en el cas de Caldes de Montbui- eren popularment utilitzats per augmentar la circulació de la sang i relaxar la musculatura; un recurs terapèutic que es creia beneficiós per a la recuperació de certes malalties, especialment respiratòries i de l’aparell locomotor.
Amb l’evident antecedent històric d’un termalisme de tradició mil·lenària, Caldes de Montbui ha impulsat l’estudi científic anomenat “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb Covid persistent”; una investigació conduïda pel Grup de recerca musculoesquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques –IMIM, que pretén verificar la hipòtesi que sostén l’efectivitat de les aigües mineromedicinals en la millora de la qualitat de vida en pacients amb Covid persistent, o altrament anomenat post Covid. “Arran de l’esclat de la pandèmia, vam considerar l’oportunitat de fer valdre les aigües mineromedicinals de Caldes i posar-les a disposició de la ciència. El que pretenem és aconseguir indicadors científics del que hem sabut tota la vida: que les aigües termals són beneficioses per a la recuperació de certes patologies, especialment les de caràcter respiratori” apunta l’alcalde Isidre Pineda.
Tot i l’esperança en unes conclusions que resultin favorables en la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu de pacients, cada vegada més nombrós, “amb la balneoteràpia no pretenem curar, perquè realment no es té coneixement de com es cura la síndrome post Covid, però sí que potser assolim reduir la inflamació, activar la musculatura, millorar la qualitat de la son, reduir trastorns muscoloesquelètics… per tal que aquestes persones puguin, de mica en mica, tornar a fer vida normal” matisa la doctora Natàlia Garcia, investigadora principal que lidera l’estudi.
De fet, cal tenir present que “conceptualment, els balnearis no curen malalties” afegeix Joan Anglí, gerent del balneari Termes Victòria. “Una persona amb reuma continuarà tenint la malaltia després del tractament. Però les propietats de les aigües mineromedicinals l’ajudaran a millorar la seva qualitat de vida: a reduir el dolor o millorar la conciliació de la son i, per tant, reduir la regularitat de les visites al metge convencional” afegeix Anglí.
UN MES DE BALNEOTERÀPIA AL TERMES VICTÒRIA
Dilluns passat van començar les primeres sessions de tractament termal en el marc de l’estudi “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb Covid persistent”. Al llarg d’aquest mes, el primer grup de pacients als quals s’aplicarà la balneoteràpia (que seran 48 persones en total), visitaran el balneari Termes Victòria tres dies a la setmana: els dilluns, dimecres i divendres. En aquestes sessions es realitzaran quatre tractaments diferents: tres tractaments relacionats amb les aigües termals (el bany a la piscina termal on realitzar exercicis dins de l’aigua; la dutxa circular, i les inhalacions de vapor), i el tractament de fisioteràpia a càrrec de la col·laboració amb FisioPalau. “Amb aquest conjunt de tractaments, combinats amb les propietats de les aigües termals mineromedicinals de Caldes, treballem la dimensió de l’aparell locomotor i de l’aparell respiratori” explica Anglí. Tot i que, segons la doctora Garcia, es considera que els banys termals seran més adequats per afavorir certs símptomes envers altres, “en aquests moments no tenim coneixement empíric sobre cap indicador, de manera que ens podem sorprendre amb els resultats finals” reconeix la doctora Natàlia Garcia.
Després de les dotze sessions de balneoteràpia aplicades en el total de 48 pacients participants en l’estudi (d’aquí a tres mesos aproximadament), els resultats obtinguts seran contrastats amb el seguiment dut a terme en el grup de 48 pacients que no hauran rebut el tractament termal. “Es tracta de dos grups de pacients amb una simptomatologia molt semblant, on s’ha exclòs aquells pacients amb patologies greus que res tenen a veure amb la Covid” concreta Garcia. Per avaluar els resultats obtinguts es realitzarà tot un seguit de qüestionaris estandarditzats en el món científic que determina l’estat de qualitat de vida dels pacients d’ambdós grups: “Els farem un primer qüestionari abans de la balneoteràpia, el segon immediatament després de rebre el tractament termal, i un tercer qüestionari passat un mes d’haver finalitzat la balneoteràpia” continua explicant Garcia. Les puntuacions restants seran comparades entre ambdós grups de pacients, de manera es podrà determinar “si existeixen diferències significatives” afegeix la investigadora en cap.
IMATGE | La inhalació de vapor és un dels tractaments termals de l’estudi. > Q. PASCUAL
L’ESPERANÇA D’UNA MILLOR QUALITAT DE VIDA
Fins ara, la societat i, en especial, la comunitat científica ha posat el focus en surfejar les consecutives onades de contagis que han estat, en diversos casos, fortament agressives des de l’esclat de la pandèmia. Tanmateix, “ens hem adonat que des del món mèdic hem abandonat un col·lectiu molt important de pacients – en la seva majoria persones molt joves – que presenten una simptomatologia persistent molt diversa -sovint severa-, que els afecta greument a la seva activitat habitual i a la qualitat de vida” apunta la doctora Garcia. Ara que la ciència comença a impulsar estudis per a la cerca de tractaments efectius, “els pacients agraeixen moltíssim qualsevol intervenció, es mostren entusiasmats en poder participar en qualsevol iniciativa perquè volen recuperar-se i tirar endavant amb les seves vides” reconeix Garcia.
Vicky Béjar, representant del col·lectiu de persones afectades de la Covid persistent a Catalunya, va passar un dia “molt fotuda” però l’endemà ja estava molt més animada sabent que començava la balneoteràpia al Termes Victòria. Des de la primera onada, el març del 2020, que conviu diàriament amb símptomes de la Covid-19, a més de patir diverses seqüeles a conseqüència d’haver passat la malaltia, com un 20% de pèrdua auditiva. Fatiga, mal de cap, febrícula, boira mental, pèrdua de memòria, taquicàrdia, vertigen… són només alguns dels prop de 200 símptomes diferents que pot arribar a patir un pacient amb post Covid, i als quals s’afegeixen trastorns psicològics i emocionals “després de dos anys molt difícils patint aquesta malaltia” afegeix Béjar.
Però al marge dels possibles beneficis de la balneoteràpia en pacients post Covid, els quals esperen amb molt d’anhel, “encarem aquestes sessions com uns dies per gaudir, estar tranquil·les i, sobretot, per fer pinya” segueix. “És molt emocionant conèixer gent que es troba en la teva mateixa situació, comprovar que no estàs sola i sentir que entre totes i tots anirem remant per superar aquesta angoixa. En tenim moltes ganes, som persones molt lluitadores i pensem que ho aconseguirem” diu emocionada.