Jordi Martín: “Nosaltres estem molt tranquils sabent que l’administració està procedint com li correspon”
- 09/02/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El regidor d’Urbanisme explica el detall dels dos expedients de disciplina urbanística dels quals la CUP de Caldes n’ha denunciat certes irregularitats
IMATGE | A dalt, fotografia de Jordi Martín, regidor d’Urbanisme de Caldes de Montbui. A sota, les imatges via satèl·lit de la zona afectada, del 2016 fins a l’actualitat, que mostra la retirada de la construcció i el restabliment dels terrenys sense ús industrial. > CEDIDES
Dilluns passat, regidors de la CUP de Caldes compareixien en roda de premsa per denunciar públicament que “l’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, ha faltat a la veritat amb relació a dos expedients de disciplina urbanística en terrenys del polígon industrial La Borda” diuen des del grup de l’oposició. Davant l’acusació, el regidor d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Martín, ha volgut recalcar que “l’administració ha fet la seva feina i estem molt tranquils amb el procediment que s’ha dut a terme, que són els que corresponen”.
Segons explica Martín, l’àmbit de disciplina urbanística significa un procediment administratiu el qual s’inicia a partir d’un informe a càrrec d’un tècnic del consistori i segueix amb el nomenament d’un instructor, qui dictamina si s’ha comès alguna infracció urbanística dins del municipi d’acord amb l’estipulat a la llei i el que determina el POUM. “En aquests casos, la intervenció política és realment acotada i qui assumeix el pes d’aquests procediments és sempre l’instructor, és a dir, un funcionari públic qui no està influït per condicionants externs” apunta Martín. A més, afegeix el regidor, “nosaltres, els polítics, ni posem ni traiem multes!”.
Dins d’aquesta tipologia d’expedients, la CUP de Caldes ha posat l’accent en dos d’ells: “el primer fa referència a l’explotació d’àrids de Can Carerac, que actualment està aturada i a l’espera de resoldre’s per la via judicial; i l’altre correspon a una ocupació realitzada en terrenys qualificats de no industrials” concreta Martín.
Amb relació al primer expedient que segons l’acusació de la CUP local “ha caducat fins a dues vegades i la sanció no s’ha arribat a imposar”, Martín ha considerat referir-se a les particularitats d’aquests tipus de procediments per explicar el perquè de la caducitat de l’expedient: “Tenen uns terminis fixats per la llei, i sovint l’administració no arriba a complir-los atenent els mitjans de què disposa. Però no és un problema, perquè mentre persisteixi l’efecte sobre el qual estigui fet, es pot tornar a obrir l’expedient”. En aquest cas, “l’instructor no va tenir temps a determinar si calia o no interposar la multa, i l’expedient s’ha tornat a obrir per resoldre-ho”, afegeix. Tanmateix, Martín insisteix en que “l’objectiu principal de la disciplina urbanística és retornar a la legalitat, en cap cas té una finalitat recaptatòria, de manera que la multa interposada serveix per fer entendre a la persona infractora que aquestes actuacions tenen conseqüències” adverteix Martín.
Pel que fa al segon expedient, des de l’Ajuntament –segueix Martín- “vam actuar a través del procediment de disciplina urbanística demanant al propietari dels terrenys que retirés les construccions realitzades i retornés l’ús no industrial a la zona. Actualment, aquestes construccions ja no hi són i l’ús industrial ja no es produeix on no toca”.
No obstant això, el grup de l’oposició va exposar que, una vegada analitzats els documents relatius a l’expedient, “hem comprovat com els 30.000 euros que Pineda va afirmar que servien per tancar aquest expedient suposen només el 20% de l’import total demanat pels tècnics de l’Ajuntament”. Segons determina la llei en l’article 142, ‘en qualsevol moment anterior a l’execució forçosa de la multa corresponent, les persones que assumeixen l’obligació de restaurar la realitat física alterada i l’ordre jurídic vulnerat i d’indemnitzar els danys i perjudicis causats per la comissió de la infracció corresponent, tenen dret a la reducció de la multa que els pertocaria … (A) del 80%, si porten a terme voluntàriament l’execució i la indemnització corresponents abans que la resolució sancionadora sigui ferma en via administrativa’. Per tant, aclareix Martín, “pel fet de retirar les construccions i pagar dins del termini del procediment administratiu, la reducció –com determina la llei- és del 80%, i els 30.000 euros de multa estan pagats i ingressats a l’Ajuntament de Caldes”.
Tanmateix, la CUP de Caldes insisteix amb que “el personal tècnic de l’Ajuntament va constatar a mitjans de novembre que aquesta restauració només era parcial”, al qual Martín respon defensant la legalitat del procediment a través de les imatges -facilitades via satèl·lit- que mostren el restabliment dels terrenys sense ús industrial.
El regidor Jordi Martín ha donat resposta, així, a la demanda sol·licitada dilluns per la CUP, els quals reclamaven a l’alcalde que es retractés de les falses afirmacions i que resolgui els dos expedients urbanístics. Alhora, els envia un missatge concís: “Tinc una mala notícia per a la CUP, i és que tant l’alcalde, com jo i la resta de l’equip de govern treballarem incansablement per complir amb el programa electoral i amb el mandat pel qual democràticament vam ser escollits”.