Caldes recupera la rauxa del Carnaval
- 27/02/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: ActualitatCultura
- 0
> Mireia Clapers
La vila va viure amb un fantàstic ambient la tradicional rua de Carnestoltes amb unes 400 persones participants en les comparses
IMATGES | Recull d’imatges de la rua de Carnestoltes de Caldes de Montbui d’enguany, finalitzada a la plaça de la Font del Lleó.> C.M.C
El passat dissabte 26 de febrer es va celebrar la tradicional cercavila de Carnaval, després de l’aturada forçosa de l’any anterior, a causa de la pandèmia. Enguany, el Carnestoltes de Caldes s’ha celebrat amb la participació de nou comparses, amb la baixa a últim moment de dues comparses més, per motius de Covid. Cap a les 17 h de la tarda va començar la festa amb el lluïment de les comparses a la Pista Esportiva del Bugarai per iniciar des d’allà la rua que va passar pels carrers Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Avinguda Pi i Margall, Major, Bellit i que va acabar a la plaça Font del Lleó.
Caldes tenia ganes de festa i els carrers per on passava la cercavila es va viure un ambient fantàstic, plens de gent (grans i petits) disfressada seguint el ritme de la música que portava cada comparsa de la rua. Per promoure un Carnestoltes participatiu, l’organització va obsequiar a totes les persones que formaven una comparsa de més de deu persones, amb tres categories de premi en funció del nombre de participants en cada comparsa. Un cop arribada la rua a la plaça de la Font del Lleó es van lliurar els premis a les comparses que van participar en l’edició d’enguany que van ser: l’Statge Escola Dansa amb “Feliços anys 20”; Agrupació Escolta El Paqualet amb “Bros”; Música i ritme; l’Associaicó Jardí Santa Susana amb “Alça tuna retro”; Vioque’s Frienda amb “Transylvania a Caldes”; Asociación Candombe Bant amb “Candombe Bantu”; un grup d’amics i ciutadans de Caldes amb “Village People Caldes”; Som un grup d’amics: Los domingueros amb “Pacman”; Carnestolokos amb “Rango” i Les carràs amb “Sota el mar”.
Com a novetat d’aquest any, el Carnestoltes va ser la primera festa on es va aplicar el protocol contra violències masclistes i LGTBI als espais públics. Una iniciativa, aprovada per unanimitat en el Ple del mes de novembre de 2021, que estableix que en les grans festes autoritzades pel consistori, les persones organitzadores tingui formació sobre l’abordatge de les violències, sobretot les masclistes i les que tenen a veure amb les qüestions de gènere, amb presència d’agents i/o punts liles per atendre les possibles víctimes i posar en pràctica les mesures adequades perquè la mobilitat en els espais de les festes sigui la més segura possible. A l’escenari de la plaça de la Font del Lleó es van poder veure alguns dels missatges de la campanya de divulgació per conscienciar i prevenir qualsevol violència i agressió en els espais públics d’oci com “Callar et fa còmplice”, “Per unes festes on ens movem en llibertat”, “La diversitat de gènere és benvinguda en aquesta festa”, entre d’altres.
Seguidament, es va procedir a fer la crema del Ninot “Aquest any acabem amb les etiquetes” elaborat per als alumnes del Taller d’Art Manolo Hugué. El Rei Carnestoltes d’aquest any era la representació d’una figura asexuada, coberta d’etiquetes de diferents colors i amb una màscara trencada a les mans com a símbol del trencament d’estereotips i que ningú vol ser etiquetat i que es va acabar desfent amb les flames del Ball de Diables amb la col·laboració de l’Associació de Bombers Voluntaris de Caldes.
Per finalitzar la festa, la gent que continuava a la plaça va poder saltar i ballar amb les propostes musicals que van punxar les joves calderines Laura Castellsagués i Berta Mayol.
TRENTA ANYS ELABORANT EL REI CARNESTOLTES
Aquest any el Taller d’Art Manolo Hugué celebra el 30 aniversari del seu primer Rei Carnestoltes. Des de l’any 1992 l’escola municipal d’art ha estat l’encarregada d’elaborar el ninot de Carnestoltes. Durant tots aquests anys s’han construït 21 ninots gegants que han estat els Reis de Carnestoltes del Carnaval de Caldes. Tot i que sempre s’han elaborat amb temàtiques molt diverses, sempre ha mantingut un esperit reivindicatiu. A Caldes s’han cremat ninots amb motiu de la natura enfadada, un especulador immobiliari, el No a la Guerra, un ninot inspirat en Miró indignat per les retallades a la cultura, un “ibix35”, o la figura de Donald Trump, entre d’altres. Per fer el ninot d’aquesta edició, uns 120 alumnes, d’entre 4 i 17 anys, han participat en l’elaboració del Rei Carnestoltes que tractava la identitat de gènere.