Les exposicions que hi ha, i haurà, a Caldes i no ets pots perdre
- 11/01/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
> Mireia Clapers
Mostres artístiques, amb contingut històric i sobre la defensa de la llengua es poden i es podran visitar a la vila durant aquest mes de gener
> El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista
A l’altell d’El Centre encara es pot visitar fins al dia 16 de gener la mostra de l’artista calderí, Antoni Carné, ‘Gargots’. Una exposició on el seu autor intenta reconstruir l’essència sense cap patró establert, amb l’objectiu de gaudir d’una llibertat impensable fins ara i on intenta que l’espectador es deixi portar. Les obres exposades es van realitzar entre l’any 2020 i 2021 a partir de situacions abstractes i amb llibertat de materials. A l’artista li agrada pensar “que aquests gargots sonen com una peça de free-jazz, que es desfan en el no-res si no els mires”.
D’altra banda, el pròxim dia 30 de gener arriba a El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista la mostra itinerant ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’ organitzada per la Universitat Popular de Caldes. Aquesta exposició és un treball comissariat per la doctora en Història Neus Moran, i que la Federació d’Ateneus de Catalunya, conjuntament amb el magazín La Mira, ha fet realitat. Aquesta exposició és el resultat del treball de recerca sobre l’espoli patrimonial a molts ateneus durant i després de la Guerra Civil. L’objectiu d’aquesta exposició és posar de manifest els greuges i saquejos sistemàtics que va patir la cultura catalana des del moment en què es va acabar la Guerra Civil. L’espoli patrimonial va ser un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual hi havia una clara voluntat política de càstig als considerats “enemics” i l’interès econòmic del Nuevo Estado sorgit de la victòria de la Guerra Civil. Un dels aspectes més interessants d’aquesta mostra és el fet de poder estudiar els casos dels ateneus com a eina de mesura i analítica d’aquest espoli. A l’inici de la insurrecció, el Movimiento Nacional va buscar consolidar l’espoli sobre una sòlida base legal, construïda expressament per legitimar la usurpació patrimonial generalitzada a totes les persones físiques i jurídiques, vives o mortes, que va qualificar d’enemics polítics. Centenars d’immobles van ser espoliats a les entitats del moviment associatiu de Catalunya.
La Federació d’Ateneus de Catalunya ha elaborat aquesta exposició que repassa l’espoli patrimonial franquista vers l’associacionisme ateneístic i està formada per tretze plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època tan fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i un llistat complet dels estatges confiscats tant a les entitats actualment adherides a la Federació d’Ateneus de Catalunya com altres, algunes ja desaparegudes.
> La Biblioteca de Caldes
Si encara no l’heu visitat, fins al dia 14 de gener, l’equipament municipal acull l’exposició ‘En català, jugues?’ organitzada per l’Assemblea de Caldes i Plataforma per la llengua. Aquesta mostra té per objectiu conscienciar a la població sobre la importància de defensar el dret que tenen tots els infants a poder jugar en la seva llengua. L’àmbit de les joguines i els videojocs és encara un dels espais en què s’ha d’avançar més en la tasca de normalització lingüística. Aquesta tasca, cal adreçar-la tant a la sensibilització de consumidors (infants, nois i noies, i també mares i pares) com a la conscienciació del sector de les empreses productores i distribuïdores. L’exposició que es pot visitar a la Biblioteca està dissenyada per la creadora de Les Tres Bessones, Roser Capdevila.