Caldes acull la presentació de la nova eina Som Comunitats Energètiques
- 28/01/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
La plataforma, que va ser presentada ahir a la Sala Noble de Can Rius, és de lliure accés i permet descobrir quines comunitats energètiques es poden crear a partir de qualsevol immoble de Catalunya
IMATGE | El regidor d’Acció Climàtica de Caldes, Jordi Martín, en la seva intervenció durant l’acte, ahir.> CEDIDA
Aquest dijous ha entrat en funcionament Som Comunitat Energètica, una eina digital (somcomunitatenergetica,cat) que permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer l’estalvi energètic i econòmic que poden suposar, així com entrar en contacte amb l’administració i
les entitats i empreses que operen a prop i que poden ajudar en el procés de creació d’una comunitat energètica.
Caldes ha estat el municipi escollit per presentar la plataforma, atès que es tracta d’un dels municipis on ja està en fase avançada la creació de més d’una comunitat energètica, com la CEL de Caldes. En l’acte, celebrat aquets dijous a la Sala Noble de Can Rius, hi van participar representants de les entitats impulsores de la plataforma, a més de l’alcalde Isidre Pineda, i del director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal.
El projecte ha estat desenvolupat per Cíclica, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la cooperativa Dies d’Agost, Electra Caldense, i l’Associació de Micropobles de Catalunya, en el marc de la convocatòria de subvencions de Projectes Singulars 2020-21, promoguda pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
Segons Isidre Pineda, “ha arribat el moment de la ciutadania, de trencar amb els oligopolis, el moment de construir sobiranies locals, també energètiques, amb l’impacte conseqüent en la lluita contra el canvi climàtic”. Josep Vidal, d’altra banda, va explicar que en els últims sis anys s’ha donat suport des del programa Singulars a 358 projectes d’economia social, en els quals han participat un miler d’entitats i cooperatives i ha permès la creació de 1.800 llocs de treball. El projecte presentat a Caldes, en opinió de Vidal, “reforça l’economia que coopera i no la que competeix, alhora que genera un tipus d’innovació que no trobes en altres propostes
econòmiques”. Vidal també va avançar que la Generalitat està preparant una línia de subvencions per la creació de comunitats energètiques en format cooperativa.
En l’acte també hi van intervenir Joaquim Arcas i Jordi Pascual, de Som Comunitat Energètica; Maria Crehuet, de l’Associació de Micropobles de Catalunya; Oriol Xalabarder, conseller delegat d’Electra Caldense, i Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui.
Arcas, en el seu torn, va destacar que l’eina permet facilitar la creació de comunitats energètiques arreu del territori de forma inclusiva, no només a les grans ciutats i a tots el edificis. Jordi Pascual, per la seva part, va dir que la posada en funcionament de la nova plataforma “no és el punt
d’arribada, sinó el punt de partida”, no només en l’àmbit tècnic sinó també per fer descobrir a la ciutadania el seu potencial i per enxarxar-se.
Maria Crehuet precisament va valorar la importància del treball en xarxa, entre petits i grans municipis. Oriol Xalabarder, també va destacar que la transició, “energètica, però també social”, és imparable i que eines com la que s’ha presentat permeten posar a les companyies de cara a la ciutadania, “després de molts anys d’estar-hi d’esquena”.
Finalment, Jordi Martín va aprofitar l’acte per explicar els projectes que s’estan aplicant en el municipi calderí en matèria de transició energètica i va posar de relleu que no hi ha cap comunitat energètica igual que cap altra i que eines com la nova plataforma en facilitaran la creació i divulgació.